glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

balkan izbeglice-migranti bondstil
exit7777 gas4 djukic subotica maljkovic00 novak

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Počeo samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope u Sarajevu

izvor: agencije  foto:                                                                                              08.07.2019.

samit sa 

Dvodnevni samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) počeo je sastankom ministara vanjskih poslova zemalja članica u Sarajevu. Samit se održava na ministarskom, a potom i na predsjedničkom nivou.

Glavne teme visokih delegacija među kojima su i predstavnici Evropske unije i Vijeća za regionalnu saradnju, biće stanje u integracijskim procesima u EU, aktivnosti na povezivanju u regiji jugoistočne Evrope i šire kao preduvjetu za održivi razvoj, te regionalnim i evropskim integracionim procesima.

Sastanak na predsjedničkom nivou zvanično počinje utorak 9. jula na Jahorini, ali su i prije zvaničnog počeka predviđeni susreti s pojedinim zvaničnicima. Članovi Predsjedništva BiH će se u poslijepodnevnim satima susresti s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, a u večernjim je satima predviđena svečana večera u čast šefova delegacija učesnica Samita SEECP-a.

„S Erdoanom ćemo razgovarati o nizu pitanja koja smo počeli prilikom nedavne posjete Ankari, kao što su autoput i određeni trgovinski aranžmani. Veoma je važno da odnosi sa svim zemljama budu što je moguće bliskiji i dinamičniji“g, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Također je naveo i kako će samit biti prilika za otvorene razgovore zvaničnika tih zemalja i uspostavljanje bolje saradnje, te da će pokušati dati odgovore i na pitanja u vezi s taksama koje je uvelo Kosovo.

BiH će po okončanju susreta okončati predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom pod motom "Bolja povezanost za bolji život", te predsjedavanje predati Kosovu.

No, predstavniciKosova otkazali su učešće na Samitu, a u znak solidarnosti od učešća na Samituodustali su i predstavnici Albanijepod izgovorom da sve države učesnice nemaju jednak tretman, te da je poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH delegaciji Kosova na čelu s Hašimom Tačijem za njih bio ponižavajući.

Samitu će prisustvovati predstavnici BiH, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Rumunije, Turske i Slovenije.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor će prisustvovati svečanoj večeri, ali ne i Samitu, dok će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prisustvovati sastancima u utorak na Jahorini. U prvu službenu posjetu BiH će doputovati i novoizabrani predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Premijerka Ana Brnabić predstavljaće Srbiju, a Bugarsku premijer Boyko Borisov. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neće prisustvovati Samitu, ali će ta zemlja imati svoje predstavnike, baš kao i Moldavija, Grčka i Rumunija, čiji najviši zvaničnici neće doći u BiH.

Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti.

 

 

BiH prijeti humanitarna kriza zbog migranta

Kineski put svile u BiH: Mnogo planiranog, malo ostvarenog

BiH prvi put ostala bez predstavnika u Vijeću Evrope

HRW o migrantskoj krizi u Bihaću: Zabrinjavajući razvoj situacije

BiH već osam mjeseci bez vlasti

Sarajevo sve udaljenije od Brisela

BiH bez preporuke EK za status kandidata, kritike Srbiji i Crnoj Gori

Svađa po svađa, dok evropske reforme čekaju

Nakon uvreda, dogovor o novoj vlasti u BiH?

Političko prepucavanje radi podizanja rejtinga

Migranti na političkom putu

Bosansko zatvaranje očiju pred povratnicima iz Sirije

Stare lekcije za BiH na berlinskom samitu?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button