glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

poplave eu-sa mediji
parada2 1od5 0000 granica 4 kinotaka novak99999999999999 cedevita ljubljana

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Osnovan Savez Srba Slovenije   

izvor: agencije  foto:                                                                                                              05.06.2019

selakovic-slo 

"Prenosim vam pozdrav i poruku podrške predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji podržava ovu inicijativu. Ovo je veliki dan za Srbe u Sloveniji koji će, poštujući istorijsko prijateljstvo sa slovenačkim narodom, sada biti u poziciji da pruže još veći doprinos slovenačkom društvu, istovremeno čuvajući svoje korene, svoj identitet i pismo na ovim prostorima", rekao je generalni sekretar Predsedništva.

 

Selaković je, kao gost Osnivačke skupštine i izaslanik predsednika Vučića, ukazao na izuzetan značaj ovog skupa za Srbe u Sloveniji i pozvao na sabornost i jedinstvo, saopštili su organizatori.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije je u obraćanju preneo podršku Srpske pravoslavne crkve ovoj inicijativi i istakao važnost sabornosti u očuvanju Srba u regionu.

Ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković istakla je da će nova krovna organizacija Srba biti još jedan most saradnje između Srbije i Slovenije.

"Prijateljstvo između dve zemlje sada će imati još jedan čvrst oslonac i snažnu vezu u funkciji jačanja naših ukupnih odnosa. Srbi su sve važniji deo slovenačkog društva, na svim poljima, a posebno u zdravstvu, kulturi, turizmu, bankarstvu, sportu, IT i medijskom sektoru. Saradnjom i međusobnim poštovanjem možemo puno toga da postignemo", istakla je ambasadorka Vlatković.

Novoizabrani predsednik Izvršnog odbora Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević, kao osnovni cilj Saveza naveo je "objedinjavanje rada svih srpskih društava u Sloveniji, uz očuvanje srpskog identiteta, kulture i jezika, kao i održavanje veza sa maticom".

Formiranje novog jedinstvenog Saveza podržala je velika većina srpskih lokalnih društava.

Na Skupštini su izabrani članovi Izvršnog odbora i usvojeni su konstitutivni radni dokumenti, Statut i Poslovnik o radu Saveza.

"Osnivanjem Saveza Srba Slovenije, srpska zajednica u Sloveniji od danas ima jedinstvenu krovnu organizaciju, koja će legitimno zastupati njene interese pred slovenačkim institucijama", kaže se u saopštenju.

Osnivačkoj skupštini pristustvovali su i ambasador Bosne i Hercegovine u Sloveniji Milorad Živković, sveštenici iz crkvenih opština Srpske Pravoslavne Crkve u Sloveniji, istaknuti privrednici, sportisti, kulturni i naučni radnici i drugi ugledni građani koji žive u Sloveniji.

 

 

Lončar: Država da uradi ažuriranje statistike o dijaspori, ne znamo koliko ih je

Kako do posla u Sloveniji

Srbija ne šalje poslanike u EP, ali više stotina hiljada njenih građana ima pravo da glasa

Film „Teslin Narod“ premijerno prikazan u Njujorku

Konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja u regionu

Sve više radnika sa Balkana u Nemačkoj

Bukvar za sve Srbe ma gde živeli

Poziv najuspešnijim stručnjacima iz dijaspore da pomognu razvoj Srbije

Poziv najuspešnijim stručnjacima iz dijaspore da pomognu razvoj Srbije

Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu

Broj tražilaca azila u EU pao za 11%

EU traži 3,8 miliona novih radnika, samo Nemačka preko million

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button