glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel_6 skupstina-11 ep_
eu4 cg00 skupstina000 partizan kup Jokic-1 novak-777777777777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbija ne šalje poslanike u EP, ali više stotina hiljada njenih građana ima pravo da glasa   

izvor: agencije  foto:                                                                                                              23.05.2019

Evropska komisija 

Na predstojećim izborima za novi saziv Evropskog parlamenta pravo glasa moglo bi da ima više stotina hiljada građana Srbije koji pored srpskog imaju i državljanstvo neke od zemalja članica EU, ali sudeći po dosadašnjoj praksi, to pravo iskoristiće mali procenat potencijalnih birača.

Koliki je broj državljana Srbije koji bi svojim glasovima mogli da utiču na sastav novog Evropskog parlamenta zahvaljujujći dvojnom državljanstvu ne može se precizno reći. U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije agenciji Beta je rečeno da nemaju evidenciju o građanima koji uz srpski imaju i pasoš neke od zemalja EU.

Takve podatke ne mogu da saopšte ni u ambasadama tih zemalja.

Potencijalno najbrojnije glasačko telo za majske evropske izbore čine građani Srbije koji uz srpsko imaju državljanstva Mađarske ili Hrvatske.

Prema zvaničnim statistikama u Srbiji živi više od 250.000 Mađara, ali je pravo na mađarsko državljanstvo pre nekoliko godina dato i direktnim potomcima žitelja nekadašnje Austrougarske što je u Srbiji prema nezvaničnim procenama iskoristilo na desetine hiljada građana.

Državljani Mađarske koji nemaju prebivalište u Mađarskoj do 2014. su na evropskim izborima mogli da glasaju jedino poštom, ali je u međuvremenu promenjen zakon. Mađarski premijer Viktor Orban nekoliko meseci uoči izbora uputio je pismo na više hiljada adresa u Srbiji s pozivom sunarodnicima da "zajedničkim snagama kao mađarska zajednica" na izborima iskažu svoj stav" i glasanjem "omoguće da se sačuvaju i zaštite i evropska bezbednost, sloboda, versko i kulturno nasleđe".

Uprkos tome za glasanje u ambasadi u Beogradu i konzulatu u Subotici do 19. maja prijavilo se ukupno 689 birača.

Na izborima za EP, prema nezvaničnim procenama, moglo bi da glasa i najmanje 200.000 građana sa dvojnim srpsko - hrvatskim državljanstvom, ali će odziv, veruje se, biti mnogostruko manji.

Na internet stranici hrvatske ambasade od kraja marta stoji detaljno upustvo s rokovima za prijavljivanje - registraciju, a Republički komesarijat za izbeglice naknadno je pozvao izbegle iz Hrvatske koji imaju hrvatsko državljanstvo i nemaju prebivalište u toj zemlji da ostvare svoje biračko pravo čak i ako se nisu prijavili do određenog roka.

 

 

Film „Teslin Narod“ premijerno prikazan u Njujorku

Konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja u regionu

Sve više radnika sa Balkana u Nemačkoj

Bukvar za sve Srbe ma gde živeli

Poziv najuspešnijim stručnjacima iz dijaspore da pomognu razvoj Srbije

Poziv najuspešnijim stručnjacima iz dijaspore da pomognu razvoj Srbije

Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu

Broj tražilaca azila u EU pao za 11%

EU traži 3,8 miliona novih radnika, samo Nemačka preko million

Dogovorena repatrijacija srpskih zatvorenika iz Austrije

Ostaje li BiH bez radnika zbog masovnih odlazaka?

Srpska kuća otvorena u Crnoj Gori

Konkurs za projekte u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button