glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori 3 state department evrointgracije
taxi ZLATNEKOCKE Viminacijum montero zve-par1 Novak-Djokovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Samoopredeljenje, DSK i DPK proglasile pobedu na kosovskim izborima

izvor: agencije foto:                                                                                                        07.10.2019.

izbori

Političke stranke Samoopredeljenje, Demokratski savez Kosova (DSK) i Demokratska partija Kosova (DPK) proglasile su pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Zamenik predsednika DSK Ljutfi Haziri na konferenciji za medije izjavio je da prema podacima dobijenim od timova na biralištima vodi DSK, te da se nalazi ispred Samoopredeljenja koje je druga stranka po broju glasova.

"Prema rezultatima koje smo dobili od anketa, mi smo pobednici na izborima. Prva stranka u podršci gradjana i srećni smo što smo kao opozicioni blok postigli dobar rezultat. Imamo prednost, vodjstvo prema Samoopredeljenju kao drugoj stranci", rekao je Haziri.

Haziri je odbio da odgovori na pitanje sa kojom partijom će ići u postizbornu koaliciju i istakao "uz ono što smo rekli ne, sigurno ne sa DPK".

Rukovodstvo i aktivisti Samoopredeljenja počeli su da slave u svom sedištu nakon što su čuli rezultate egzit pola, ali i informacije svojih aktivista.

Lider i kandidat za premijera Kosova iz DPK Kadri Veselji pozvao je svoje simpatizere da proslave pobedu u Prištini.

Lider Socijaldemokratske inicijative koja je bila u predizbornoj koaliciji sa Alijansom novo Kosovo i Partijom pravde na konferenciji za novinare rekao je da je njegova stranka postigla zapaženi rezultat na izborima i da za sada ima sedam poslaničkih mesta i očekuje da dobije i osmo.

Prema podacima egzit pola prištinske televizije Klan Kosova, prva dva mesta dele Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje sa 30 odsto dobijenih glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, slede Alijansa za budućnost Kosova u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova sa 10,58 odsto glasova.

Prema egzit polu koalicija Socijaldemokratska inicijativa Kosova, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde nisu prošli izborni prag, dobili su svega 4,41 odsto.

Prema ovakvim rezultatima DSK i Samoopredeljenje dobiće po 32 poslanička mesta, a DPK 24, ABK-SDPK 11 poslaničkih mesta.

Marža moguće greške iznosi jedan odsto.

Glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu počelo je danas tačno u 7 sati glasanjem predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka na jednom od biračkih mestu na Fakultetu tehničkih nauka.  Za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova se takmiči 1.067 kandidata.
Na izborima učestvuju 20 stranaka, četiri koalicije, kao i jedan nezavisan kandidat a on je iz redova bošnjačke zajednice.

Pred izbore je istaknuto i šest kandidatura za premijera Kosova, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

Glasanje se obavlja na 2.547 glasačkih mesta, pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 više u odnosu na lokalnim izborima 2017. godine.

Centralna izborna komisija je odlučila da 35.087 gradjana van Kosova imaju pravo glasa.

Prema ocenama analitičara i posmatrača predizborna kampanja je prošla u redu i miru, u korektnoj atmosferi u kojoj je bilo manje verbalnih napada i uvreda u odnosu na prethodne izbore iz 2017. godine.

Sa bezbednosnog stanovišta takodje nije bilo nekih značajnijih incidenata sem pokušaja pritisaka i zastrašivanja kojima su bili izloženi u prvom redu kosovski Srbi na severu, ali i drugim delovima Kosova.

Tokom kampanje bilo je mnogo nerealnih obećanja dok su dominirala pitanja vezana za dijalog Kosova i Srbije i ukidanje takse, kao i socijalna pitanja, ekonomski razvoj, obrazovanje i zdravstvo.

Evropska unija pozvala je da se izborni proces na Kosovu odvija na miran, transparentan i inkluzivan način, u skladu sa medjunarodnim standardima i vladavinom zakona.

Izbore na Kosovu posmatraće 34.558 akreditovanih posmatrača. Za bezbedan tok izbora je angažovano 6.000 policajaca i 100 tužilaca.

Čelnici i kandidati Srpske liste glasali u Kosovskoj Mitrovici

Čelnici Srpske liste (SL) i njeni kandidati za poslanike u kosovskom parlamentu glasali su danas u Kosovskoj Mitrovici, a predsednik SL Goran Rakić je rekao novinarima da su "ovi izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

"Ovi izbori su odlučujući za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i zato je potrebno da u što većem broju izadjemo na njih i pokažemo svima koji prete i ucenjuju da nas ništa neće uplašiti i pokolebati da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima", rekao je Rakić.

Izrazio je uverenje da će OEBS, "stati na put eventualnim malverzacijama", ali i da očekuje malverzacije, da se "nevažeći listići preusmere na partije koje dolaze iz Prištine".

U sedam biračkih centara u Severnoj Mitrovici 22.457 gradjana može da iskoristi pravo glasa.
U opštini Leposavić pravo glasa ima 17.993 gradjana koji mogu glasati u 18 biračkih centara. U Zvečanu pravo glasa ima 9.209 osoba koji glasaju u ukupno sedam biračkih centara, dok u Zubinom potoku pravo glasa ima 8.552 glasača u 13 biračkih centara.

Ukupan broj glasača u četiri opštine na severu Kosova je 58.187, koji će glasati u ukupno 44 biračka centra.

Rada Trajković glasala u Gračanici

Kandidatkinja za poslanika koalicije Sloboda, Rada Trajković izjavila je danas posle glasanja u Gračanici da je "ovo veliki dan" i da treba "okončati nasilje Beograda nad onima koji podržavaju druge opcije sem Srpske liste".

Na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu iz redova srpske zajednice učestvuju četiri politička subjekta Srpska lista, koalicija Sloboda, Samostalna liberalna stranka i Partija kosovskih Srba.

Na sedam biračkih centara u Severnoj Mitrovici 22.457 gradjana može da iskoristi pravo glasa. Ukupan broj glasača u četiri opštine na severu Kosova je 58.187, koji će glasati u ukupno 44 biračka centra.

CIK: Na Kosovu do 11 sati glasalo 174.669 ili 9.64 odsto upisanih glasača

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka saopštila je danas da je do 11 sati na izborima na Kosovu glasalo 174.669 odnosno 9,64 odsto upisanih birača.

Ona je rekla da su to informacije dobijene na osnovu podataka sa 94 odsto glasačkih mesta.

Prema njenim rečima, na izborima 2017. godine do 11 sati su glasala 150.244 birača odnosno 8,45 odsto upisanih.

Ona je kazala da je bilo nekih izolovanih incidenata i da za sada sve teče u redu i miru.

I koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu je na osnovu informacija posmatrača sa terena ocenila da se izborni proces odvija mirno, ali da nisu nedostajale ni neke nepravilnosti u izbornom procesu, koje su bile evidentne i u prethodnim izborima.

Posmatrači izbora na Kosovu: Izbori teku dobro, bez problema, uz neke manje incidente

Šefica posmatračke misije Evropske unije, Viola fon Kramon-Taubadel, ocenila je danas da je dosadašnji tok izbora na 98 odsto glasačkih mesta dobar, da je bez problema, uz neke manje incidente.

"Imamo nekih manjih incidenata, ali sveukupno, iz onoga što smo primetili, izbori prolaze dobro, nije bilo problema. Iz onoga što smo primetili oko 98 posto ide dobro i nesmetano. Imali smo 30 timova za otvaranje biračkih mesta i imamo 58 timova na terenu ceo dan", rekla je Kramon-Taubadel.

Ona je rekla da proces izbora izgleda mirno, da je rano govoriti jer je prošlo samo nekoliko sati od otvaranja glasačkih centara, ali da nema indikacija koja mogu da zabrinjavaju.

Prevremene parlamentarne izbore na Kosovu prati 34.558 akreditovanih posmatrača, od kojih su 100 posmatrača iz Posmetračke misije Evropske unije.

Kosovski izbori: Najveća izlaznost u opštinama sa srpskom većinom

Prema podacima objavljenim na sajtu Centralne izborne komisije Kosova (CIK) do 13.30 najveća je izlaznost u opštinama sa srpskom većinom, dok je izlaznost manja u drugim opštinama, a najmanja u opštini Dragaš.

Najveća izlaznost je zabeležena u opštini Štrpce gde je glasalo 20,34 odsto upisanih glasača.

Na drugom mestu je opština Leposavić gde je izlaznost 20,24 odsto, slede Zvečan sa 18,95 odsto, zatim Severna Mitrovica sa 16,27 odsto.

I u drugim opštinama sa srpskom većinom je takodje zabeležena veća izlaznost, tako da je u Gračanici na glasanje izašlo 15,49 odsto upisanih glasača, Zubin Potok sa 13,14 odsto, slede Klokot sa 11,87, Ranilug sa 11,26 i Parteš sa 10,11 odsto upisanih glasača.

Od opština sa albanskom većinom najveća je izlaznost zabeležena u Prištini 11,45 odsto, Štimlju sa 11,22 odsto, Lipljanu 10,92 odsto, Kačaniku sa 10,17 odsto i Uroševcu 10,12 odsto. U drugim opštinama s albanskom većinom izlaznost je manja.

Veća izlaznost je zabeležena u opštini Mamuša sa većinskom turskom nacionalnom zajednicom gde je na glasanje izašlo nešto više od 10 odsto.

Najmanje glasača je iskoristilo svoje ustavno pravo da glasa u opštini Dragaš gde je do 13.30 glasalo 5,72 odsto upisanih glasača.

Uobičajeno je da se u poslepodnevnim satima izlaznost povećava.

Korisnicima MTS d.o.o. na Kosovu stigle poruke da izadju da glasaju i za koga

Korisnicima MTS d.o.o na Kosovu danas je dva puta stigla SMS poruka u kojoj gradjane pozivaju da glasaju, javlja portal Kossev.

Uz poruku "Srbija zove da daš svoj glas," ta firma je tokom trajanja predizborne tišine gradjanima sugerisala i za koji politički subjekt da glasaju, kao i pod kojim rednim brojem će se taj politički subjekt naći na glasačkom listiću.

Prvi put su gradjani primili poruku posle 8 časova, drugi put posle 13 časova.

Portal piše da je u pitanju doskorašnja srpska državna mobilna telefonija, koja je sada registrovana kao privatna kosovska kompanija.

CIK: Glasalo je 44,15 odsto upisanih glasača

Prema rezultatima objavljenim na sajtu Centralne izborne komisije (CIK) na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu do 19.30 glasalo je 783.423 gradjana ili 44,15 odsto upisanih glasača.

Podaci se zasnivaju na informacijama koje su dobijene sa 95 odsto glasačkih mesta na celoj teritoriji Kosova.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu odvijaju se na 2.547 glasačkih mesta, pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 glasača više u odnosu na lokalne izbore 2017. godine.

Centralna izborna komisija Kosova je odlučila da 35.087 gradjana van Kosova imaju pravo glasa.

Izbore na Kosovu je posmatralo je 34.558 domaćih i medjunarodnih akreditovanih posmatrača.

Za bezbedan tok izbora je angažovano 6.000 policajaca i 100 tužilaca.

 

 

Počelo glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu

Izvesno imenovanje novog posrednika u dijalogu Kosova i Srbije

Na Kosovu zvanično počela predizborna kampanja

Za glasove kosovskih Srba bore se četiri partije

Srpska lista će imati opoziciju na izborima na Kosovu

Raspuštena Skupština Kosova, Tači će ubrzo raspisati izbore

„Kosovo” pozvano u Helsinki zbog razgovora o regionu

Američko-evropska inicijativa pozdravljena, ali kosovske takse ostaju problem

Kosovski mediji: Bolton dolazi na Kosovo kada se ukinu takse i formira vlada

Haradinaj pita Sud: Ko vlada kada se premijer povuče

Može li se iz ostavke voditi Kosovo?

Haradinaj ispitan u Hagu, branio se ćutanjem

Nema dijaloga sa Beogradom bez nove kosovske vlade

Haradinaj pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu

Kosovo pred prevremenim izborima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button