glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori 3 state department evrointgracije
bih nebo ZLATNEKOCKE Viminacijum montero zve-par1 Novak-Djokovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Protest taksista, pitanje za sve nivoe vlasti  

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             06.10.2019.

taxi

Članovi više taksi udruženja od 30. septembra svakodnevno blokiraju ulice Beograda iz protesta zbog toga što, kako navode, 'država dozvoljava rad privrednih društava i udruženja koja nezakonito, posredstvom aplikacija, obavljaju taksi prevoz'.

Zašto u Vladi Srbije nema predloga za rešavanje pitanja zbog kojih taksisti blokiraju Beograd? - odgovara Jasna Atanasijević doktor ekonomskih nauka, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu ističući da je "tehnologija donela i tek će donositi brojne izazove i nametaće promene koje će zahtevati da mobilišemo kreativnost da bismo uredili naše društvo".

Neplansko pristupanje problemu

 Zašto se ne rešava pitanje taksi prevoza na nivou vlasti i vlade?

Atanasijević: Ne ulazeći u moguće razloge različitih stečenih i novih interesa koji mogu biti iza trenutnog konflikta koji već duže vreme vlada, ovo je problem koji se tiče građana – dostupnost bezbednog i pouzdanog javnog transporta.

To je tipična situacija koju treba da rešava vlada – u ovom slučaju i na centralnom i na lokalnom nivou vlasti (tj. Grada Beograda). Svedočimo i da je bilo više napora da se problem reši, ali se očigledno nije do kraja rešio.

Postojećim teorijama zašto se toliko dugo ne rešava ovaj problem – dodala bih još jedan mogući uzrok: Ovo je tipičan "zloćudni problem" – mnogo faktora, nije jasna situacija, dodatno je sve zakomplikovano novom tehnologijom – i po prirodi nije ga lako rešiti.

Vlast koja je dužna da obezbedi građanima kvalitetan javni prevoz – zbog nasleđa teške birokratije, zabrane novog zapošljavanja i ograničenih plata u javnom sektoru nema potrebnu "misleću i komunikacionu mašineriju" koja bi se bavila tzv. planiranjem javnih politika na osnovu analiza – kao što se radi u prilikama gde se primenjuje najbolja praksa – u bogatijim zemljama.

Za ovako komplikovane probleme, normalno je da se konsultuju stručnjaci, čak da se uključi i akademska zajednica – u ovom slučaju ekonomisti i pravnici – koji bi pomogli da se razumeju uzroci i kreativno osmislili neko fer rešenje umesto što je stvar prepuštena borbi takoreći na ulici – i ovako u medijima.

Očigledno se ovom problemu još uvek nije pristupilo planski – što može da zahteva više vremena – ali je jedini način da se nađe trajno rešenje.

Ponavljam – ovo je tipičan primer društvenog problema koji nema lako rešenje i mnogi gradovi imaju slične muke. Podsećam i da mi imamo Zakon o planskom sistemu – koji daje okvir za sistemsko rešavanje ovakvih situacija.

Mislim i da je tehnologija donela i tek će donositi brojne izazove i nametaće promene koje će zahtevati da mobilišemo kreativnost da bismo uredili naše društvo. Da bismo finansirali kreativnost i znanje da nam bude tu kad zatreba, a sve će češće da zatreba, moramo da jačamo svest da mora da se plati porez – naročito treba da budemo srećni jer je poresko opterećenje u Srbiji relativno malo.

Samoreglacija tržišta konkurencijom

Da li treba da postoji Car Go i kako to treba da bude regulisano?

Atanasijević: Nisam posvetila dovoljno vremena da bih imala ceo predlog, ali, kao ekonomista i neko ko se bavio analizom javnih politika, analizirajući ekonomski ovu situaciju, vidim i sledeće nerešene elemente:

Treba da postoji Car Go, već je posvedočeno da funkcioniše i da je tehnologija prevazišla neke probleme i još dodatno unapredila kvalitet usluge – možemo lako da pozovemo vozilo na lokaciju gde se nalazimo, možemo da ocenimo vozača, imamo veću dostupnost prevoza – i oslonimo se na tuđe ocene – što nam pruža sigurnost, jer broj taksija je ograničen i često ih nema kad su najpotrebniji. I na kraju, iako vozači nisu položili ispit iz poznavanja grada, GPS sistem dopunjava njihove nedoumice.

Forma poslovanja Car Go-a treba da bude odgovarajuća – to je biznis i teba da bude organizovan kao biznis – kao privredno društvo, a ne kao udruženje građana. Treba da plaća porez za delatnost u Srbiji, vozači da budu osigurani – zdravstveno, penziono, kao i svi drugi zaposleni u Srbiji.

Mislim da ograničen broj taksi vozila u gradu nije više neophodan, time se nekada stvarao veštački monopolski položaj taksistima da bi im se isplatilo ulaganje u vozilo i pomenute ispite. Sada ne vidim tu potrebu.

Takođe, udruženja bi uz pomoć nove tehnologije mogla da prilagođavaju cene i više puta u toku dana – tako bi se umesto nestašica nudile više cene vožnje i bilo bi dovoljno posla i zarade. Tržište bi samo regulisalo cenu i količinu jer bi delovala konkurencija.

 

 

Stejt department: Palmer i Grenel blisko će sarađivati kako bi postigli sporazum između Kosova i Srbije

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona” ofarbali u zlatno kocke na Trgu Republike

Premijer Babiš uoči dolaska Vučića: Češka nema nameru da povuče priznanje Kosova

Evropski parlament odbio dvoje kandidata za komesare

Jeremić: Narodna stranka neće promeniti odluku o bojkotu

Francuski mediji: Srbija jača lobiranje protiv nezavisnosti Kosova

'Mali Šengen', veliki problemi

Istraživanje: Četvrtina građana smatra da je Rusija najveći donator Srbije

Kongres o najvećim žarištima na Balkanu: BiH i dijalog Srbije i Kosova

Vašington ne beži od korekcije granica?

Opozicija u Srbiji ne odustaje od bojkota izbora

Vučić u Njujorku odbacio mogućnost odlaganja parlamentarnih izbora, o rektorki Popović, razgovoru sa Merkel

Održan peti sastanak vlasti i opozicije

Proširenje EU štiti Balkan od ruskog uticaja

Srbija "izgubila" ceo grad veličine Kikinde prošle godine

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button