glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dijalog3 milos veliki radnik1
eu1 eksplozija sff1 djokovic9 kovac srb-gre

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 „Kosovo” pozvano u Helsinki zbog razgovora o regionu

izvor: agencije foto:                                                                                                        20.08.2019.

eu 7

Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana, među njima i „Kosovo”, pozvani su da krajem avgusta prisustvuju neformalnom sastanku šefova diplomatija EU u Hesinkiju zbog razgovora o regionalnoj saradnji, objašnjavaju za Tanjug u Briselu.

Šefica EU diplomatije Ferderika Mogerini po prvi put je zvanično pored ministara zemlja kandidata pozvala i šefove diplomatija takozvanog Kosova i BiH da prisustvuju neformalnom sastanku Saveta EU ministra koji se 28 i 29. avgusta održava u Helsinkiju.

„ Partneri sa Zapadnog Balkna pozvani su na neformalni sastanak ministra spoljnih poslova u Helsinki krajem meseca zbog važne diskusije o tome kako napredovati u regionalnoj saradnji”, poručio je portparol EU za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga da li poziv Bedžetu Pacoliju, ministru privremenih vlasti takozvanog Kosova koje nije ni kandidat za članstvo niti od svih članica EU priznata država, znači i promenu pristupa odnosno formata dosadašnje prakse sastanaka EU ministra sa ministrima zemalja kandidata, iz Brisela poručuju da je u pitanju poziv zbog „neophodnosti i koristi” učešća svih sa Zapadnog Balkana.

„Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana su pozvani na ove razgovore. U pitanju je neformalna diskusija o svim zajedničkim spoljnim i bezbednosnim aspektima regionalne saradnje i neophodno je i korisno učešće svih partnera”, zaključuje portparol EU.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini odlučila je da na poslednji nezvanični sastanak Saveta EU kome će ona predsedavati umesto zemlja kandidata pozove sve partnere sa Zapadnog Balkana.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić okarakterisao je ovaj potez Mogerinijeve kao „presedan” gde je pozvana „teritorija „ koja je „daleko od statusa kandidata za članstvo”.

„Očigledno da na kraju svog mandata ona želi da pokaže da je nešto uradila za „Kosovo”, ali to nije korektno prema Srbiji”, kazao je nedavno Dačić.

Bedzet Pacoli takozvani kosovski ministar i ranije je dolazio na neformalne sastanke šefova EU diplomatija i zemlja kandidata gde bi na marginama održavao bilateralne sastanke.

Ovo je prvi put da je dobio i zvaničan poziv visoke predstavnice.

 

 

Američko-evropska inicijativa pozdravljena, ali kosovske takse ostaju problem

Kosovski mediji: Bolton dolazi na Kosovo kada se ukinu takse i formira vlada

Haradinaj pita Sud: Ko vlada kada se premijer povuče

Može li se iz ostavke voditi Kosovo?

Haradinaj ispitan u Hagu, branio se ćutanjem

Nema dijaloga sa Beogradom bez nove kosovske vlade

Haradinaj pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu

Kosovo pred prevremenim izborima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button