glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori 3 bugarska-mak evrointgracije
bih nebo 5 oktobar Viminacijum montero zve-par1 Novak-Djokovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Učesnici protesta „Jedan od pet miliona” ofarbali u zlatno kocke na Trgu Republike   

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             06.10.2019.

ZLATNEKOCKE

Protest „1 od pet miliona” u Beogradu najavljen je kao podsećanje na demonstracije 5. oktobra posle kojih je okončana vlast Slobodana Miloševića, a održan je u znaku poziva na bojkot narednih parlamentarnih izbora.

Protest je završen tako što je grupa organizatora protesta zlatnom farbom prefarbala kocke na delu Trga republike, čime su, kako je rečeno, simbolično pokazali kako izgleda „zlatno doba” o kome vlast priča.

„Govore da smo u zlatnom dobu. Pokazali smo šta je njihovo zlatno doba, oni samo prekreče fasadu, a ispod se sve i dalje raspada”, poručio je jedan od organizatora Milorad Simović.

Tokom šetnje, učesnici demonstracija izlepili su ulaz RTS nalepnicama na kojima piše „bojkot”, kako javni servis, prema rečima Simovića, ne bi na to zaboravio, a u skladu s tim i na kamionu sa razglasom pojavio se transparent „bojkot” kao glavni moto, umesto dosadašnjeg „1 od 5 miliona”.

Nalepnice „bojkot” na zgradu RTS lepili su i Dragan Đilas i Boško Obradović, a u šetnji do zgrade javnog servisa bili su i Vuk Jeremić, Janko Veselinović, Borko Stefanović, Nikola Jovanović, preneo je Tanjug.

Na početku protesta predstavnik inicijative „Ne davimo Beograd” Vladimir Radojčić pozvao je građane da se podsete 5. oktobra 2000. godine i rekao da 19 godina kasnije nema uslova za slobodne izbore.

On je pozvao okupljene da potpisuju deklaraciju tog udruženja o bojkotu predstojećih izbora.

Radojčić je naveo da njihov cilj „nije rušenje Aleksandra Vučića s vlasti, već slobodni izbori na svim nivoima”.

Simović je, takođe, rekao da je blokada Rektorata učinila da ta institucija stane na stranu studenata.

Jedna od studentkinja koja je učestvovala u blokadi, a i organizatorka skupa Valentina Reković, poručila je da „4. novembra Siniša Mali više neće biti doktor nauka”.

„Obratila bih se predstavnicima vlasti, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić i poslanicima koji su odlučili da komentarišu univerzitetska pitanja i da to ne smeju da rade, da li znaju čega se student sve odriče da bi stekao diplomu i čega se sve odriču roditelji da bi im dete pošteno steklo diplomu”, rekla je Reković.

Profesor Filozofskog fakulteta Oliver Tošković pozvao Odbor za profesionalnu etiku BU da „na miru i bez pritisaka pogleda doktorat Siniše Malog i da bez pritisaka čašću potpišu odluku”.

 

 

Premijer Babiš uoči dolaska Vučića: Češka nema nameru da povuče priznanje Kosova

Evropski parlament odbio dvoje kandidata za komesare

Jeremić: Narodna stranka neće promeniti odluku o bojkotu

Francuski mediji: Srbija jača lobiranje protiv nezavisnosti Kosova

'Mali Šengen', veliki problemi

Istraživanje: Četvrtina građana smatra da je Rusija najveći donator Srbije

Kongres o najvećim žarištima na Balkanu: BiH i dijalog Srbije i Kosova

Vašington ne beži od korekcije granica?

Opozicija u Srbiji ne odustaje od bojkota izbora

Vučić u Njujorku odbacio mogućnost odlaganja parlamentarnih izbora, o rektorki Popović, razgovoru sa Merkel

Održan peti sastanak vlasti i opozicije

Proširenje EU štiti Balkan od ruskog uticaja

Srbija "izgubila" ceo grad veličine Kikinde prošle godine

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button