glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-sad banja luka izbori999
bojkot mladi Nemoralne-price kcs djokovic1 srb-ukr

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Izvesno imenovanje novog posrednika u dijalogu Kosova i Srbije

izvor: agencije foto:                                                                                                        26.09.2019.

borrell

Odluka o imenovanju specijalnog izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova već je izvesna, a ona će najverovatnije biti saopštena nakon saslušanja budućeg evropskog šefa diplomatije Josepa Borrella u Evropskom parlamentu, saznaje se iz diplomatskih izvora u Briselu.

Kako objašnjavaju ovi izvori, Josep Borrell, koji i dalje vrši dužnost španskog šefa diplomatije, o ovoj ideji je upoznao nekoliko kolega iz ostalih zemalja članica EU.

Dok diplomate i dalje oklevaju da govore o konkretnim imenima budućeg specijalnog izaslanika, u evropskim krugovima već su utvrđena određena načela oko budućeg izaslanika, koji će u ime EU posredovati u dijalogu između Prištine i Beograda.

Kako su za Radio Slobodna Evropa (RSE) objasnili diplomatski izvori, ova osoba treba da ima visoki politički profil, odnosno treba da bude najmanje ministar inostranih poslova (bivši ili sadašnji). Ta osoba, kako se navodi, mora imati relevantno znanje o prilikama u regionu i treba da ima "harizmu da progura proces" koji bi bio prihvatljiv kako za Beograd i Prištinu, tako i za Washington i New York.

Diplomate u evropskoj prestonici tvrde da od budućeg izaslanika očekuju da bude u stanju da "popravi štetu koju je učinila Federica Mogherini načinom kako je vodila dijalog".

Saslušanje Borella u Evropskom parlamentu je zakazano za 7. oktobar, gde on treba da dobije i formalnu potvrdu ove institucije.

Za razliku od nekoliko ostalih kandidata za komesare, koji nemaju široku podršku Evropskog parlamenta, te time njihovo imenovanje i dalje nije sigurno, potvrda Borrellu skoro je izvesna, budući da se zna da ima dovoljan broj zastupnika u Parlamentu, koji su mu naklonjeni.

Ideja o imenovanju izaslanika za dijalog izmedju Kosova i Srbije se pojavila nakon što je američka administracija imenovala Mathew Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan. Ova odluka Washingtona, u kombinaciji sa političkom pozadinom novog visokog predstavnik EU, koji dolazi iz zemlje koja ne priznaje kosovsku nezavisnost, je učinila da se pokrene pitanje imenovanja nove osobe koja bi se direktno i aktivno bavila isključivo dijalogom Srbije i Kosova.

U međuvremenu, saznaje se takođe da se i dalje u evropskim krugovima razmišlja o modalitetima funkcije budućeg predstavnika: da li će on biti "specijalni izaslanik EU", kojeg bi po pravilu imenovao visoki EU predstvanik Joseph Borell, čime bi bio podređen Borellu, ili bi to bio "specijalni predstavnik EU" kojeg bi imenovao Savet EU, i tako bi bio deo formalnog sistema u EU.

Prema očekivanjima ovdašnjih diplomata, budući visoki predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell bi trebao saopštiti nameru o imenovanju specijalnog predstavnika u toku ili neposredno nakon njegovog saslušanja u Parlamentu.

Procedure imenovanja ovog izaslanika bi se, prema očekivanjima ovdašnjih diplomata, trebale okončati pre nego što Borell preuzme dužnost šefa evropske diplomatije, odnosno pre 1. novembra ove godine.

 

 

Na Kosovu zvanično počela predizborna kampanja

Za glasove kosovskih Srba bore se četiri partije

Srpska lista će imati opoziciju na izborima na Kosovu

Raspuštena Skupština Kosova, Tači će ubrzo raspisati izbore

„Kosovo” pozvano u Helsinki zbog razgovora o regionu

Američko-evropska inicijativa pozdravljena, ali kosovske takse ostaju problem

Kosovski mediji: Bolton dolazi na Kosovo kada se ukinu takse i formira vlada

Haradinaj pita Sud: Ko vlada kada se premijer povuče

Može li se iz ostavke voditi Kosovo?

Haradinaj ispitan u Hagu, branio se ćutanjem

Nema dijaloga sa Beogradom bez nove kosovske vlade

Haradinaj pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu

Kosovo pred prevremenim izborima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button