glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Evropska-unija samit migranti444444
cg-eu2 stanovi bih1 srb-tur2 novak111 srb-spa

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Za glasove kosovskih Srba bore se četiri partije

izvor: agencije foto:                                                                                                        08.09.2019.

pristina000

Od predstavnika političkih partija kosovskih Srba, na vanrednim parlamentarnih izborima zakazanim za 6. oktobar, učešće su potvrdili Samostalna liberalna stranka, Partija kosovskih Srba, koalicija "Sloboda" kao i Srpska lista.

Većina partija koje su se registrovale nastoje da se izbore za prava Srba preko kosovskih institucija. Srpska lista sa druge strane, je jedina stranka koja ima direktnu podršku zvaničnog Beograda.

Slobodan Petrović, lider Samostalne liberalne stranke, je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) podvukao da je u programu njegove partije opstanak srpske zajednice na Kosovu, poboljšanje životnog kvaliteta, bezbednost kao i jačanje saradnje među svim narodima koji žive na Kosovu.

"Ono što jeste suština, što jeste temelj i na kraju krajeva najveći razlog zašto smo se uključili u politički život već 14 godina, jeste opstanak naše zajednice na ovom prostoru, jer mi želimo da ostanemo da živimo ovde, zajedno sa komšijama. Želimo da delimo i dobro i loše. I to su stvari koje su kod nas ne samo na rečima nego i na delu", izjavio je Petrović.

Koaliciju "Sloboda" čini nekoliko političkih faktora iz redova kosovskih Srba.

Predstavnica ove koalicije Rada Trajković je naglasila da će ova politička grupacija da se razlikuje od ostalih jer će kategorično odbijati opciju podele Kosova.

"Uvek smo živeli zajedno. Imali smo različite izazove. Ali modalitet za zajednički život kod dobronamernih ljudi, uvek može da se pronađe. To znači u stvari proces pomirenja. Aktivno raditi na pomirenju gde reku Ibar ne vidimo kao reku podele, reku razdora i reku koja će stalno da nas iznenađuje sa novim napadima, sa novim ranjavanjima i sukobima koja sada prelaze i na najmlađu generaciju, na mlade ljude, koja onda zaista nema perspektivu budućnosti", poručila je Trajković.

Aleksandar Jablanović, lider Partije kosovskih Srba, je naglasio da će se partija koju on predstavlja zalagati na rešavanju problema Srba koji žive na Kosovu, kroz institucija Kosova. On je podvukao da će se takođe zalagati da se kosovski Srbi odupiru pritisku zvaničnog Beograda.

"Zvanični Beograd nas je često dovodio u nezavidnu situaciju pošto smo bili moneta za potkusurivanje računa između Beograda i Prištine", rekao je Jablanović za RSE i dodao da je "naš glavni zadatak je povezivanje Srba, severno i južno od reke Ibar, jer nama neprihvatljiva ta podela na južno i severno od Ibra".

Predstavnici Srpske liste nisu bili dostupni za RSE, bez obzira na višestruko insistiranje RSE.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je medijima pre tri dana izjavio da će njegova partija imati punu podršku zvaničnog Beograda.

"Sa ponosom želim da kažem da će Srpska lista imati snažnu podršku države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića uz istovremene napade ne političkih partija, već pojedinih Srba, kojima je lični interes iznad nacionalnog interesa i kojima očigledno država Srbija nije otadžbina", rekao je novinarima Rakić.

Inače, u prethodnom sazivu kosovske Skupštine, srpsku zajednicu je predstavljalo deset poslanika, od kojih je devetoro njih, bilo iz Srpske liste.

 

 

Srpska lista će imati opoziciju na izborima na Kosovu

Raspuštena Skupština Kosova, Tači će ubrzo raspisati izbore

„Kosovo” pozvano u Helsinki zbog razgovora o regionu

Američko-evropska inicijativa pozdravljena, ali kosovske takse ostaju problem

Kosovski mediji: Bolton dolazi na Kosovo kada se ukinu takse i formira vlada

Haradinaj pita Sud: Ko vlada kada se premijer povuče

Može li se iz ostavke voditi Kosovo?

Haradinaj ispitan u Hagu, branio se ćutanjem

Nema dijaloga sa Beogradom bez nove kosovske vlade

Haradinaj pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu

Kosovo pred prevremenim izborima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button