glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av banja luka migranti444444
Milan-Antonijevic stanovi bih1 aba22 djokovic1 srb-ukr

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Na Kosovu zvanično počela predizborna kampanja

izvor: agencije foto:                                                                                                        25.09.2019.

izbori999

Na Kosovu je zvanično počela desetodnevna predizborna kampanja za prevremene parlamentarne izbore 6. oktobra.

Za predstojeće izbore prijavljeno je 25 političkih subjekta, od kojih 20 partija, četiri koalicije i jedan nezavistan kandidat. Oni dolaze iz albanske, srpske, turske, bošnjačke te RAE (Romi, Aškalije, Egipćani) zajednice.

U trci za 120 poslanička mandata je 1.068 kandidata.

Broj birača za predstojeće izbore je 1,9 miliona.

Ukupno je šest kandidata za premijera Kosova a oni su Kadri Veselji iz Demokratske partije Kosova, Ramuš Haradinaj ispred koalicije Alijensa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija, Fatmir Ljimaj iz koalicije Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa novo Kosovo, Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredeljenje, Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, te i Nenad Rašić iz koalicije Sloboda.

Na Kosovo je istovremeno stigla i posmatračka misija Evropske unije koja će pratiti izborni proces pre, tokom i posle glasanja.

Veće albanske partije krenule su sa nezvaničnom kampanjom i ranije.

Kandidat Demokratske partije Kosova za premijera Veselji se u svojim dosadašnjim izlaganjima fokusirao na borbu protiv korupcije i nepotizma. Ostali kandidati fokus su imali i na dijalog sa Srbijom i na taksu od 100 odsto koja je prošle godine uvedena Srbiji i BiH.

Haradinaj je u nekoliko navrata rekao da bi recipročno priznanje Kosova i Srbije u okviru postojećih granica doprinelo i do otvaranja tržišta sa Srbijom.

Ljimaj je kao glavni prioritet izneo dijalog i spoljna politika, te potom poljoprivreda. Pokret Samoopredeljenje objavio je program od 20 tačaka, a jedno od glavnih obećanja je vladavina prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

I Osmani je najavila transformaciju pravosudnog sistema.

Srpsku zajednicu na ovim izborima zastupaju četiri politička subjekta - Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, Samostalna liberalna stranka, takođe iz Gračanice, i Srpska lista sa sedištem u Severnoj Mitrovici.

Izborni na Kosovu će biti održani 6. oktobra. Reč je o prevremenim izborima koji su raspisani nakon što je premijer Ramuš Haradinaj krajem jula podneo ostavku na mesto šefa kosovske Vlade, zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Hagu.

 

 

Za glasove kosovskih Srba bore se četiri partije

Srpska lista će imati opoziciju na izborima na Kosovu

Raspuštena Skupština Kosova, Tači će ubrzo raspisati izbore

„Kosovo” pozvano u Helsinki zbog razgovora o regionu

Američko-evropska inicijativa pozdravljena, ali kosovske takse ostaju problem

Kosovski mediji: Bolton dolazi na Kosovo kada se ukinu takse i formira vlada

Haradinaj pita Sud: Ko vlada kada se premijer povuče

Može li se iz ostavke voditi Kosovo?

Haradinaj ispitan u Hagu, branio se ćutanjem

Nema dijaloga sa Beogradom bez nove kosovske vlade

Haradinaj pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu

Kosovo pred prevremenim izborima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button