glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dijalog izbeglice korpa
skupstina 4 vma meso gorica Novak3 odbojkasice_6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srpska lista će imati opoziciju na izborima na Kosovu

izvor: agencije foto:                                                                                                        26.08.2019.

izbori999

Na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima, srpska zajednica na Kosovu moći će da bira za koga će da glasa. Naime, pozivima Srpske liste o zajedničkom nastupu gotovo se niko od srpskih stranaka na Kosovu neće odazvati, tako da će na izborima učestvovati, najverovatnije, više partija sa srpskim predznakom.

Razgovori političkih protivnika Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, o nastupu na predstojećim izborima i dalje su u toku.

Na drugoj strani, Srpska lista je tokom vikenda pozvala na "jedinstvo, da svi pod jednom kapom složno, sledeći politiku Aleksandra Vučića (predsednik Srbije prim.red.) izađu na izbore".

"Taman posla", kaže na to Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke (SLS) sa sedištem u Gračanici.

Rašić: Poziv na jednoumlje

"Ono na šta oni pozivaju je jednoumlje, to nije jedinstvo. Predlažu da mi blanko prihvatimo ono što oni misle da je ispravno i opravdano", poručuje Nenad Rašić, predsednik Progresivno-demokratske stranke (PDS) takođe sa sedištem u Gračanici.

"Ta poruka više podseća na boljševizam nego na normalnu, demokratsku poruku. Pre bih kazala da je poruka totalitarnosti i nečega što potpuno ne dolazi u obzir", odgovara Rada Trajković iz Saveza za Srbiju na Kosovu.

Slobodan Petrović u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da je SLS na predstojećim izborima spremna da ide samostalno ili u koaliciji sa još nekom srpskom strankom na Kosovu.

"Potpuno smo sigurni da je neupitna podrška naše zajednice ovoj stranci, pogotovo u poslednjem periodu, da je poverenje sve veće i to je nešto što znaju svi politički činioci, pogotovo Srpska lista i zato su oni više nego nervozni. Još nije nije krenula kampanja, a oni su počeli sa otimanjem ljudi", kaže Petrović.

'Jedinstvo' Srpske liste

Srpska lista je tokom vikenda saopštila da su dve osobe iz SLS, direktor stranke Miroslav Ristić i Mladen Stanković, pristupile toj listi, dok Petrović negira da se radi o ikakvom direktoru stranke, jer pozicija kao takva ne postoji, već samo o članu SLS.

Srpska lista u ponedeljak je saopštila i da je opštinski odbor SLS iz Kamenice kolektivno pristupio toj listi. Petrović dodaje da se razgovori o zajedničkom nastupu vode između više pojedinaca i srpskih političkih partija, ne želeći da ih imenuje.

"Svi oni koji imaju želju i volju i nameru da rade na jačanju kvaliteta života srpske zajednice, na opstanku, poboljšanju uslova života, bezbednosti. Svi koji imaju to u svom programu su dobro došli", kazao je on.

I Nenad Rašić iz PDS-a navodi da će na izbore sigurno izaći, a da još nije poznato da li će izaći sam ili u koaliciji sa ostalima.

"Ima potencijalnih zainteresovanih, bilo da su grupacije, bilo da su politički predstavnici ali to još uvek nije dobilo konkretnu formu. Čim je više od nekoliko organizacija u tom planiranju, uvek neko ima neke predloge ili zahteve koji možda ne odgovaraju drugima. Do kraja nedelja bi trebali da znamo kako će to da izgleda i u kojoj formi ćemo izaći", kaže Rašić.

Rašić predstavnicima Srpske liste poručuje i šta je jedinstvo.

"Jedinstvo je da različite grupacije, različiti pojedinci, formalne i neformalne grupe budu deo procesa izlaska na izbore. To je jedinstvo, draga gospodo, iz Srpske liste. Oni predlažu jednoumlje, a svedoci smo politike Srpske liste zadnjih nekoliko godina i mogu da kažem da položaj srpske zajednice nikad nije bio gori. Ništa programski nije urađeno, deset odsto je manje učenika u školama, apatija je totalna, nezainteresovanost mladih da učestvuju u sistemu, jer jednostavno režim nameće jednoumlje, a svi koji nisu u skladu sa tim su državni neprijatelji", kaže Rašić.

Trajković: Srbi treba da izađu na predstojeće izbore

Rada Trajković, koja je u maju na Gazimestanu na Kosovu prisustvovala formiranju "Saveza za Srbiju za Kosovo i Metohiju", u izjavi za RSE kaže da Srbi treba da izađu na predstojeće izbore, iako je moguće da se opozicija u Srbiji može protiviti tome.

"Za nas je vrlo važno da se pojavimo, iako imamo ograničene mogućnosti i ograničene resurse, da pokušamo da nekako tri nivoa vlasti koje Vučić ima nad kosovskim Srbima da nekako umanjimo", kaže ona, aludirajući na lokalni i centralni nivo na Kosovu.

"Veliki broj Srba je na taj način kontrolisan jer su poslodavci u kosovskom sistemu predstavnici Srpske liste, a onda imate i treći nivo koji dolazi iz Beograda, mislim na zdravstvo, obrazovanje, penzije...", ističe ona.

Trajković dodaje da o nastupanju na kosovske izbore razgovara sa predstavnicima koji su opredeljeni da ne budu deo Srpske liste.

Ksenija Božović iz građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda – Oliver Ivanović" navodi da ova partija još nije odlučila da li će da izađe na izbore, ali dodaje da je otvorena za razgovore sa svima.

"Razgovaramo skoro sa svima, osim toga još uvek nemamo nikakav poziv što se tiče Srpske liste. Na terenu se ništa nije promenilo, niti izborni zakon niti bilo šta u odnosu na prethodna dva procesa. S obzirom na to da smo imali puno neprijatnosti, nelagodnosti, čak i prateća ubistva koja još uvek nisu razjašnjena, veoma oprezno ćemo donositi odluku što se tiče izlaska na izbore", ističe Božović.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je tokom vikenda na konferenciji za novinare u Severnoj Mitrovici izjavio da na predstojećim izborima "nema mesta srpskom nejedinstvu" i da "svi zajedno, složno i jedinstveno možemo ići dalje i možemo se izboriti za opstanak i ostanak srpskog naroda na ovim prostorima".

"Naravno, uvek uz svoju državu i sledeći politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića", dodao je Rakić.

Srpska zajednica je u kosovske institucije do sad bila predstavljena uglavnom preko Srpske liste koju podržava zvanični Beograd. U Skupštini Kosova do sada je brojala devet od deset poslanika ispred srpske zajednice.

Na poslednjim lokalnim izborima na severu Kosova, održanim nakon ostavke srpskih gradonačelnika iz Srpske liste zbog takse od 100 odsto, koje je Kosovo uvelo decembra 2018. na proizvode iz Srbije i BiH, osim kandidata Srpske liste, nije bilo kandidata iz ostalih srpskih partija na Kosovu.

Skupština Kosova raspuštena je 22. avgusta, mesec dana nakon ostavke Ramuša Haradinaja na premijersku poziciju. Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je prevremene parlamentarne izbore za 6. oktobar.

 

 

Raspuštena Skupština Kosova, Tači će ubrzo raspisati izbore

„Kosovo” pozvano u Helsinki zbog razgovora o regionu

Američko-evropska inicijativa pozdravljena, ali kosovske takse ostaju problem

Kosovski mediji: Bolton dolazi na Kosovo kada se ukinu takse i formira vlada

Haradinaj pita Sud: Ko vlada kada se premijer povuče

Može li se iz ostavke voditi Kosovo?

Haradinaj ispitan u Hagu, branio se ćutanjem

Nema dijaloga sa Beogradom bez nove kosovske vlade

Haradinaj pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu

Kosovo pred prevremenim izborima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button