glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

han u bg ostavka popovic
radnici2 arhiva migranti1111 Vakcina11 hrana djokovic2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Haradinaj pita Sud: Ko vlada kada se premijer povuče

izvor: agencije foto:                                                                                                        30.07.2019.

haradinaj sud

Premijer u ostavci Ramuš Haradinaj saopštio je u ponedeljak da je Ustavnom sudu Kosova predao zahtev za "interpretaciju čina njegove ostavke sa pozicije premijera i definisanje ovlašćenja kao i funkcionisanje Vlade nakon takvog čina".

Istovremeno, pozvao je predsednika zemlje (Hašim Tači) i političke partije da poduzmu potrebne korake kako bi se raspisali prevremeni izbori.

Haradinaj je danas izjavio da je predao zahtev Ustavnom sudu ne samo da zatraži objašnjenje o pravnoj situaciji koja je nastala nakon njegove ostavke, već da se time izbegne i institucionalni vakum.

"Nadam se da će Sud zbog urgentne situacije brzo odlučiti. Kakva god odluka bila, ja ću je poštivati", dodao je on.

Na konferenciji za novinare još je rekao da se Ustavnom sudu obratio u svojstvu "premijera u ostavci", kako bi se, pored ostalog, dobilo i objašnjenje i za slične situacije u budućnosti.

"Naš Ustav nije precizirao šta se dešava kada premijer podnese ostavku", kazao je on.

“Jedna vlada treba da proizađe iz izbora, ali dok se to ne desi, ko snosi odgovornost u zemlji? Na to niko ne odgovara. Ja ne smem da ostavim zemlju u haosu dok se ne izabere nova vlada”, dodao je Haradinaj.

Haradinaj je podneo ostavku 19. jula nakon poziva na saslušanje pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu u svojstvu osumnjičenog. U Hagu se na saslušanju branio ćutanjem i rekao da ne očekuje optužnicu.

Po povratku u Prištinu rekao je da će se vratiti premijerskim obavezama, ali njegov rad i ovlašćenja kao premijera u ostavci doveli su u pitanje ministri iz Demokratske partije Kosova tokom sednice vlade pre tri dana, kada je odlučio da će se obratiti Ustavnom sudu.

Visar Morina, profesor ustavnog prava, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Ustav ne pruža detalje oko situacije nakon ostavke, te dodaje da se bi interpretacija suda trebalo da se orijentiše ka pronalasku rešenja.

“U ovakvim situacijama mislim da postoje mnoge prakse evropskih država (Hrvatska) koje su manje ili više parlamentarni sistemi i gde postoji privremeni period do izbora nove vlade i sigurno je da tokom tog perioda vlada radi pod umanjenim mandatom. Dakle, izvršava obaveze koje su od suštinskog značaja sa građane i državu”, kaže on.

Morina dodaje da je Vlada imala pravo da se obrati Ustavnom sudu, ali ostaje da se vidi kakav će biti odgovor.

Ističe da će sudu trebati vreme do donošenja odluke.

Inače, Haradinaj je kazao da obraćanje sudu nikako ne treba da utiče na raspisivanje prevremenih izbora.

Istakao je da od predsednika Hašima Tačija nije dobio poziv za konsultacije, koje je Tači najavio za ovu nedelju (za šest dana). Haradinaj je, međutim, rekao da je pozvao na sastanak u utorak (sutra) lidere vladajućih političkih partija.

Haradinaj je takođe istakao da je od svoje parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova tražio da se pokrene inicijativa o raspuštanju Skupštine Kosova.

 

 

Može li se iz ostavke voditi Kosovo?

Haradinaj ispitan u Hagu, branio se ćutanjem

Nema dijaloga sa Beogradom bez nove kosovske vlade

Haradinaj pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu

Kosovo pred prevremenim izborima

Stejt department čestitao Haradinaju zbog odluke da ide na sud/Političari u Tirani uvereni u Haradinajevu nevinost/Dodik: Nova farsa međunarodne zajednice

Situacija sa snabdevanjem još je veoma teška

DW: 20 godina misije Bundesvera na Kosovu

Vlada Kosova šalje pokretne prodavnice na sever

Sve prodavnice prestaju da rade od ponedeljka

O sudbini ZSO će se odlučivati u Parizu?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button