glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dijalog11 vucic_6 PAVIC-DODIK-I-DJOKIC
novine putin-kolinda fizika borina-nedelja vreme dzudo

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Novo PISA testiranje proveriće srpsko obrazovanje    

izvor: agencije  foto:                                                                                                      25.03.2018.

 pisa

 

Koliko je uspešan obrazovni sistem u Srbiji pokazaće novo PISA testiranje koje počinje 16. aprila i trajaće do početka juna.

Testiranje će se sprovesti u 222 škole, a biće obuhvaćeno oko 8.000 učenika.

Ove godine osim jezičke, matematičke i naučne pismenosti testiraće se i finansijska pismenost petnaesogodišnjaka. Novina ovog ciklusa je da se testiranje obavlja elektronski - papir i olovka je potpuno zamenjen računarom, što jeste blisko generaciji koja polaže testove.

Rezultati će biti zvanično objavljeni u decembru 2019. godine, a objaviće ih OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) za svih 80 zemalja koje učestvuju u istraživanju.

Poslednje PISA testiranje u Srbiji održano je 2012. godine i pokazalo je da učenici u Srbiji ne znaju da primene naučeno gradivo i da je njihovo funkcionalno znanje ispod OECD proseka.

Savetnica ministra perosvete Gordana Kosanović podsetila je da Srbija nije učestvovala na poslednjem PISA testiranju održanom 2015. godine jer nisu bila obezbeđena sredstva za to i obavljene tehničke pripreme.

"Očekujemo da će postignuća učenika biti bolja na ovom PISA testiranju nego 2012. godine kada su naši učenici bili ispod OECD proseka", rekla je Kosanović za Tanjug.

Ona je podsetila da je bilo "intervencija u sistemu" te da se zbog toga očekuju bolja postignuća, ali da se ipak najveći skok očekuje 2021. godine kada se očekuje "kumulativni efekat reformi".

"U sistemu je došlo do promene paradigme sa učenja orjentisanog na sadržaj ka učenju orjentisanom na ishod", rekla je Kosanović.

Nakon što OECD objavi rezultate za sve zemlje u Ministarstvu prosvete kažu da planiraju da urade dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koji su nedostaci, a koje dobre strane sistema i koje oblasti treba unaprediti kako bi funkcionalno znanje učenika u Srbiji bilo bar na nivou proseka OECD zemalja.

"Najlošije rezultate učenici su 2012. godine pokazali iz jezičke pismenosti, a ona je osnov svih drugih pismenosti. Dete koje ne razume tekst koji čita loše će uraditi i test iz matematike i test iz finansijske pismenosti", pojasnila je Kosanović i dodala da je razumevanje pročitanog nešto na čemu treba posebno raditi.

PISA testiranje prvi put je urađeno u Srbiji 2003. godine, a broj zemalja koje učestvuju na testiranju stalno se povećava.

Na tom međunarodnom istraživanju, koje se održava svake treće godine, najbolje rezultate godinama imali đaci iz Singapura i Tajlanda, a među evropskim zemljama Finska.

 

 

Ima li pomeranje kazaljki i dobrih strana

Banke podstiču projekte hidro-centrala koji uništavaju reke Balkana

Istraživanje: Uspehom u osnovnoj školi nezadovoljno 44 odsto učenika, 12 odsto kaže da nisu srećni

Čije su crkve i manastiri u Crnoj Gori?

Kako je Tito proganjao Branka Ćopića

Godišnjica smrti Slobodana Miloševića/ Vučelić: Trn u peti transatlantske zajednice

Svaki četvrti nije otac deteta

Nemački mediji: Evropski satovi kasne zbog Srbije i Kosova

UNICEF: U Srbiji će do 2041. broj stanovnika pasti na 5,5 miliona

Vojvođanska kuhinja po meri sladokusaca

Beograd u 18. veku

Caričin grad – legende i želje

Srpski arheolozi otkrivaju tajne porekla Evropljana

Najviše plate primaju Slovenci, najmanje Makedonci

Kako se “hrvatsko pitanje” pojavilo u Jugoslaviji pre 80 godina?

Diskriminacija Roma duboko ukorenjena u evropskim društvima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button