glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Kuca brisel 5 izbori888
ivanic77 ts1 novi sad epidemija dzez77 zvezda-barsa3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Svaki četvrti nije otac deteta    

izvor: evn  foto: vn                                                                                                    11.03.2018.

 testiranje

 

Svaki četvrti testirani muški roditelj, odnosno njih 23 odsto nisu biološki očevi svoje dece, poslednji su podaci Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske na čiju adresu u proseku, godišnje stigne oko 60 zahteva.

- Oko 23 odsto su negativna očinstva, odnosno podnosilac zahteva nije otac deteta. To je procenat koji se uklapa u evropske, ali i svetske proseke. Dakle, svaki treći ili četvrti testirani muškarac nije otac deteta - rekao je šef DNK laboratorije Zavoda za sudsku medicinu Zoran Obradović.

Obradović je naglasio da je važno istaći reč "testirani", jer se u javnosti često ovakva izjava protumači pogrešno.

- Dešavalo se da imamo bombastične naslove u medijima da svaki treći ili četvrti Srbin nije otac deteta, a podaci se odnose na testirane muškarce - rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, trećina slučajeva su zahtevi po nalogu suda, uglavnom žena koje dokazuju očinstvo, a dve trećine po privatnom zahtevu koji pokreću muškarci.

Obradović je podsetio da za podnošenje ovog zahteva ne treba saglasnost majke, ako je muški roditelj upisan u matičnu knjigu rođenih kao otac deteta.

- Zakon o porodičnim odnosima propisuje da otac koji sumnja da dete nije njegovo može podneti sudu zahtev za utvrđivanje očinstva do navršene prve godine deteta, ali da ima mogućnost to učiniti i kasnije, u slučaju dobijanja informacija koje ukazuju da ima osnovanu sumnju - pojasnio je on.

Obradović je rekao da u Zavod ne stižu samo zahtevi za utvrđivanje očinstva iz Republike Srpske i BiH, već i iz susednih država Srbije i Hrvatske.

Banjalučanin M. N. (42) podnosio je zahtev za očinstvo prošle godine, nakon što se razveo od supruge.

- Odlučio sam se na taj potez s obzirom na to da sam naknadno saznao da je moja, sada već bivša supruga, bila u vezi sa još jednim čovekom, u vreme kada je ostala u drugom stanju. Na kraju se ispostavilo da je dete moje, ali i da nije, nastavio bih da se brinem o njemu, jer sam ga još po rođenju priznao kao svoje - ispričao nam je naš sagovornik.

PRIVATNA DNK ANALIZA

Zoran Obradović je naveo da u celoj Evropskoj uniji postoji mogućnost privatne DNK analize, osim u Francuskoj, gde je obavezan sudski nalog.

novosti.rs

 

Nemački mediji: Evropski satovi kasne zbog Srbije i Kosova

UNICEF: U Srbiji će do 2041. broj stanovnika pasti na 5,5 miliona

Vojvođanska kuhinja po meri sladokusaca

Beograd u 18. veku

Caričin grad – legende i želje

Srpski arheolozi otkrivaju tajne porekla Evropljana

Najviše plate primaju Slovenci, najmanje Makedonci

Kako se “hrvatsko pitanje” pojavilo u Jugoslaviji pre 80 godina?

Diskriminacija Roma duboko ukorenjena u evropskim društvima

Da li će crnogorski radnik biti opasniji od poljskog vodoinstalatera

Ruski naučnik: Tesli ukrali 37 „Nobela“

Meša je za sebe govorio da je Srbin iz porodice muslimana

Ponovo liječe srebreničke vode

Evropski parlament odlučio: Ukinuti pomeranje kazaljki na satu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button