glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

tusk-vucic brisel1 ep1
novine apelacioni-sud-beograd vakcine666 brisel3 DEKLARACIJA maraton99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nema Zajednice srpskih opština bez članstva Kosova u UN?

izvor: rse  foto:                                                                                                           26.04.2018.

zso44

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj, iz Demokratske partije Kosova (DPK), izjavio je da se formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom treba dogoditi paralelno sa učlanjenjem Kosova u Ujedinjene nacije (UN).

U izjavi za Radio Slobodna Evropa kazao je da Kosovo ne treba da žuri sa formiranjem Zajednice, ta da ona može da postane funkcionalna samo onda kada Kosovo dobije stolicu u UN.

"S obzirom da se sa Zajednicom teži unapređenju pozicije kosovskih Srba, ja sam mišljenja da se njeno formiranje de facto treba desiti paralelno sa učlanjenjem Kosova u UN, dakle onda kada Kosovo dobije pravni status i potpuno međunarodno priznanje", dodao je Hodžaj.

Bivši pregovarač u tehničkom dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je da kosovske institucije treba da budu oprezne prilikom formiranja Zajednice, te da se sa tim ne treba kasniti sve do postizanja konačnog sporazuma u dijalogu Kosova i Srbije.

"Ne bi bilo dobro da Zajednica bude deo konačnog paketa, jer će u tom slučaju Srbija pokušati da u ime konačnog sporazuma zatraži izvršna ovlašćenja, što bi bilo u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova", kazala je Tahiri.

Ona smatra da o Zajednici ne bi trebali previše raspravljati, odnosno ne toliko koliko o recipročnom priznanju zato što jedino to može da donese mir i stabilnost regionu, te automatski i stolicu u UN-u.

I politički analitičar Imer Muškoljaj kaže da Kosovo ne treba da kasni sa formiranjem Zajednice na osnovu Ustava i briselskih sporazuma.

"Zvuči neverovatno, ali trenutno ni Beograd nije zainteresovan da se Zajednica formira. Kada to kažem imam u vidu da oni više teže ka podeli Kosova. Diskusije oko pronalaska rešenja za, kako oni kažu, status Kosova, sada je na stolu i zbog toga oni pokušavaju da dobiju više od Zajednice. Zato je važno da institucije Kosova ubrzaju proces formiranja Zajednice na osnovu presude Ustavnog suda", dodao je on.

Upravljački tim za izradu statuta kojeg čine kosovski Srbi u naredna četiri meseca radiće na izradi statuta, koji treba da bude u skladu sa presudom Ustavnog suda Kosova iz 2015. U presudi se kaže da su principi formiranja Zajednice postignuti u Briselu u suprotnosti sa Ustavom, ali dodaje da se mogu ispraviti prilikom izrade statuta Zajednice. Zadnju reč o statutu takođe će imati Ustavni sud.

Za predstavnike kosovskih Srba Zajednica je od suštinskog značaja za opstanak Srba na Kosovu, dok je kosovska opozicija često govorila da je ona nalik Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini. Kosovske vlasti, međutim, smatraju da Zajednica ne predstavlja nikakav treći nivo vlasti i da će biti poput postojeće Asocijacije kosovskih opština koja deluje kao neprofitna organizacija.

slobodnaevropa.org

 

Veselji objavio Platformu za dijalog sa Beogradom/Haradinaj pozdravio platformu

Energetika Kosova - ugalj, energetski nacionalizam i pristupanje EU

Srpska lista odustaje od jednostranog formiranja Zajednice opština

Vlada Kosova usvojila državnu platformu za okončanje dijaloga/U Zvečanu sastanak srpskih predstavnika o ZSO

NATO: Đurić 26. marta na Kosovo ušao ilegalno, Tači poslao policiju bez odobrenja Kfora

Brisel: Zajednica srpskih opština u okviru kosovskih zakona

Tri scenarija za veliko finale dijaloga Beograda i Prištine

EU dala Kosovu rok od četiri meseca za izradu statuta ZSO/Expres: Hapšenje Đurića nanelo štetu Prištini/Priština blefira oko Zajednice?

Tači: Sporazum ima težinu recipročnog priznanja/Haradinaj: Ako EU nema kapacitete, neka traži pomoć

Pacoli: Vlada Kosova spremna brzo da radi/Dačić: Opredeljenost za dijalog sa Prištinom ne daje očekivane rezultate

Severna Mitrovica: Trezne glave napred/Haradinaj smenio ministra policije i šefa obaveštajaca

Hodžaj: Đurić bio na Kosovu kad je tražio dozvolu/ Kancelarija demantuje

Predstavnici Srba u Kosovskoj Mitrovici podržali izlazak iz vlade i formiranje ZSO

Kosovski ministar: Moguća hapšenja Srpske ako formiraju ZSO/Haradinaj: Vlada neće pasti/Đurić: Srbi neće odustati od ZSO i pored pretnji iz Prištine

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button