glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit22 mile444 migranti7777
policija Specijalni-sud-u-Beogradu sasa Kinoteka 22 Ljajic-na-BG-sajmu sale444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Tači: Sporazum ima težinu recipročnog priznanja/Haradinaj: Ako EU nema kapacitete, neka traži pomoć

izvor: agencije  foto:                                                                                                           05.04.2018.

pristina333

 Tači: Sporazum ima težinu recipročnog priznanja

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je političke predstavnike na Kosovu da se ujedine u konačnoj fazi dijaloga Kosova i Srbije, kao što je to bilo u prethodnim međunarodnim procesima u Rambujeu i Beču. Rekao je da će ovo biti veoma težak proces koji nema alternativu.

Na konferenciji civilnog društva o mogućim scenarijima "velikog finala" Kosova i Srbije, Tači je kazao da je okončanje političkog dijaloga sa zakonski obaveznim sporazumom u državnom interesu Kosova koji ne poznaje podelu između vlasti i opozicije. To će otvoriti put Kosova za članstvo u Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i NATO.

Tači je priznao da postoji sve manje strpljenja za nastavak dijaloga bez preciznog vremenskog okvira i jasnog sadržaja konačnog sporazuma, te da je u poslednje dve godine bilo više pogoršanja nego napretka u ovom procesu.

Ipak, naglasio je, došlo je vreme za veliki istorijski sporazum Kosova i Srbije zato što se ne može nastaviti sa statusom kvo ili zamrznutim odnosom ove dve države.

Očekuje da će, na osnovu Strategije Evropske unije za Zapadni Balkan, ova godina biti godina potpisivanja zakonski obaveznog sporazuma.

"Za nas na Kosovu, ovaj sporazum ima težinu recipročnog priznanja Kosova i Srbije i potpune normalizacije odnosa. Ovaj sporazum će omogućiti Kosovu da postane član Ujedinjenih nacija, OEBS (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) i svih međunarodnih organizacija. Sporazum treba da donese i priznanje nezavisnosti pet država Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, kao i ubrzanu dinamiku za članstvo Kosova u Evropsku uniju i NATO", kazao je Tači.

Međutim, prema rečima Hašima Tačija, fundamentalno je pitanje – da li je Srbija spremna za takav sporazum i šta će tražiti kao kompromis od Kosova?

"Nekoliko puta sam rekao da je korekcija granica opcija koja nosi mnoge rizike i prema tome ne želim da se upuštam u detalje. Mi smatramo da je Kosovo uradilo mnoge bolne kompromise putem Ahtisarijevog plana", kazao je Tači.

Predsednik Kosova je kazao da Evropska unija i Sjedinjene Države trebaju da budu garant ne samo za postizanje sporazuma, već i za njegovo sprovođenje. Precizirao je da se dijalog više ne može odlagati.

 Haradinaj: Ako EU nema kapacitete, neka traži pomoć

Priština- Kosovski premijer Ramuš Haradinaj obrušio se na Brisel nezadovoljan načinom na koji oni vrše ulogu medijatora u dijalogu Beograda i Prištine. Haradinaj je poručio da ako Evropska unija nema kapaciteta da pomogne Kosovu, onda bi trebalo da je zatraži od drugih.

Ako nemate kapacitete, zatražite pomočh. Ako ne želite da tražite pomoć, onda nas obavestite i mi ćemo krenuti svojim putem, baš kao i u prošlosti mi ćemo raditi svoj posao”, rekao je Haradinaj, prenela je prištinska GazetaExpreš.

Objašnjavajući kako Brisel deluje, Haradinaj je kazao: „Dozvoljavaju da se mnoga ilegalna dela dešavaju na severu i drugim delovima Kosova, ali nemaju snage da to kažu Beogradu:'Nemate pravo na takve stvari'“.

Haradinaj je to rekao na konferenciji „Scenario za velikog finale između Kosova i Srbije”, u organizaciji RIDEA, koji je podržala norveška ambasada.

 

 

Pacoli: Vlada Kosova spremna brzo da radi/Dačić: Opredeljenost za dijalog sa Prištinom ne daje očekivane rezultate

Severna Mitrovica: Trezne glave napred/Haradinaj smenio ministra policije i šefa obaveštajaca

Hodžaj: Đurić bio na Kosovu kad je tražio dozvolu/ Kancelarija demantuje

Predstavnici Srba u Kosovskoj Mitrovici podržali izlazak iz vlade i formiranje ZSO

Kosovski ministar: Moguća hapšenja Srpske ako formiraju ZSO/Haradinaj: Vlada neće pasti/Đurić: Srbi neće odustati od ZSO i pored pretnji iz Prištine

SAD osuđuju događaje u Mitrovici/Mogerini: Ono što se desilo ne sme da se ponovi/Knajsel: Dešavanja na severu Kosova težak korak unazad

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, 20. aprila formira ZSO/Haradinaj neće da podnese ostavku

Kosovska Mitovica, dan posle/Ivanović: 32 povređenih, petoro teže

Nakon policijskog privođenja, Đurić udaljen sa Kosova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button