glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

mitrovica migranti999 eu5
samit1 vlada3 laboratorija2 msu1 morbile mitrovic99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kosovski ministar: Moguća hapšenja Srpske ako formiraju ZSO/Haradinaj: Vlada neće pasti/Đurić: Srbi neće odustati od ZSO i pored pretnji iz Prištine

izvor: agencije  foto:                                                                                                             28.03.2018.

pristina6

 Kosovski ministar: Moguća hapšenja Srpske ako formiraju ZSO

Ministar infrastrukture Kosova Palj Ljekaj upozorio je da bi članovi Srpske liste mogli biti uhapšeni ako jednostrano budu osnovali Zajednicu srpskih opština (ZSO), prenose prištinski mediji.

Ljekaj, koji je i potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, rekao je da je svaki korak vlade na čijem je čelu Ramuš Haradinaj, u saradnji s državama Kvinte.

Kako kosovski mediji navode, izjava Ljekaja dolazi nakon što je u ponedeljak uhapšen direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, "jer je na Kosovo ušao nelegalno".

"Oni mogu biti privedeni u momentu kad budu radili protiv zakona i Ustava Kosova", rekao je Ljekaj.

Lider Srpske liste Goran Rakić najavio je juče da će srpski predstavnici samostalno formirati ZSO 20. aprila, u danu kada se navršava pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, čiji se glavni deo upravo odnosi na tu zajednicu.

Đurić: Srbi neće odustati od ZSO i pored pretnji iz Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Srbi na Kosovu neće odustati od formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), i pored pretnji koje stižu od pojedinih ministara u Prištini, jer na to imaju pravo.

"Srbi na Kosovu i Metohiji neće odustati od ZSO jer je to naše pravo i nešto što je i međunarodno pravo. Jer ZSO je, potpisom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, postala i deo spoljne i bezbednosne politike EU, a ne samo obaveza Prištine", izjavio je Đurić za televiziju Pink.

Ministar infrastruktre Kosova Palj Ljekaj upozorio je ranije da bi članovi Srpske liste mogli biti uhapšeni ako jednostrano budu osnovali ZSO.

Lider Srpske liste Goran Rakić najavio je juče da će srpski predstavnici samostalno formirati ZSO 20. aprila, u danu kada se navršava pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, čiji se glavni deo upravo odnosi na tu zajednicu.

Komentarišući Ljekajevu tvrdnju da kosovski organi sve svoje poteze vuku u koordinaciji sa zemljama Kvinte, Đurić je rekao da je uveren da njihovo ponašanje ne bi bilo moguće bez otvorene podrške određenih krugova u SAD i u EU.

"Naši ljudi ne treba da se plaše, jer država Srbija je spremna da zaštiti naš narod i nikome nećemo dozvoliti teror i nasilje nad njima", rekao je Đurić i dodao da zato veoma važna poruka koju je predsednik Aleksandar Vučić poslao nakon događaja u Kosovskoj Mitrovici i da ona znači da neće biti moguće "ni nove Oluje, ni novi Bljeskovi" (hrvatske akcije etničkog čišćenja Srba).

Govoreći o njegovom privođenju u Kosovskoj Mitrovici u ponedeljak i intervenciji kosovske policije, Đurić je rekao da je to bio sadistički i teroristički čin sa ciljem da se izazove strah kod ljudi.

On je dodao da te maskirane ljude (kosovske policajce) smatra teroristima, jer je kod njih video spremnost da pobije sve one koji im se suprotstave.

"Uostalom, neki od njih su se i hvalili ožiljcima iz rata i da su bili pripadnici OVK", rekao je Đurić.

Prema njegovoj oceni, akcija kosovske policije bila je akt terora sa ciljem da se lokalni Srbi nasilno podvrgnu prihvatanju tuđe vlasti, odnosno "vlasti lažne države Kosovo".

On je rekao da Srpska lista nije odlučila da napusti Vladu Kosova "samo zbog terora presvučene OVK", već zbog toga što nije ispunjen nijedan od uslova i jer ta Vlada ne želi da radi na formiranju ZSO.

"Poslata je i poruka šta Priština misli o pregovorima, jer su onoga ko je poslat da pregovara vodili kao životinju kroz ulice Prištine", rekao je Đurić.

Govoreći o povredama koje je pretrpeo, Đurić je rekao da je sada dobro, da otoci i hematomi koje je zadobio spadaju i da je već nastavio da normalno radi.

SIMIĆ: PRIŠTINA NEMA RAZLOGA DA NAS HAPSI, ZSO PO ZAKONU

Poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu Igor Simić rekao je da će odbornici 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji i predstavnici opština u kojima oni ne čine većinu, ali imaju odbornike, na današnoj zajedničkoj sednici u Kosovskoj Mitrovici analizirati sve što se dešavalo u prethodna dva dana, kao i izveštaj sa konsultacija u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Govoreći za Pink o pretnjama koje stižu iz Prištine da će, ukoliko se formira ZSO, početi hapšenja predstavnika Srpske liste Simić je rekao da će međunarodni predstavnici morati da reaguju jer je nedopustivo da se preti legalnim i legitimnim predstavnicima Srba.

"ZSO formiramo u skladu sa Briselskim sporazumom koji prema kosovskim institucijama predstavlja međunarodni pravni akt koji je usvojila Skupština Kosova i to kvalifikovanom većinom, a na osnovu Ustava Kosova što znači da taj akt ima veću pravnu snagu čak i od Ustava Kosova. Na osnovu čega će hapsiti bilo koga? Zato što postupa u skladu sa zakonima?", upitao je Simić.

Na pitanje da li mi možemo samostalno da formiramo ZSO on je rekao da je to apsolutno iznuđen potez srpskih predstavnika koji je apsolutno u saglasnosti sa željama srpskog naroda na KiM.

"Mi smo to juče i preneli predsedniku Vučiću u kome u poslednjih pet godina imamo sagovornika kome možemo da kažemo naš stav i da za to dobijemo podršku, a to je ono što znači srpskom narodu na KiM, kao i srpskim predstavnicima koji će učestovovati na današnjoj sednici", rekao je Simić.

HARADINAJ: VLADA NEĆE PASTI

Izlazak Srpske liste iz kosovske vlade, koja time gubi većinu u skupštini, centralna je tema danas u Prištini, gde Ramuš Haradinaj tvrdi da je obezbedio dovoljnu podršku svom kabinetu, ali ima i procena da se vlada neće održati.

Haradinaj je u utorak najavio da ne namerava da podnese ostavku, a danas tvrdi da je za opstanak vlade dobio podršku vladajuce koalicije, koju će od sada činiti samo albanske partije, ali i albanske opozicije.

Nezadovoljan odlukom Srpske liste, Haradinaj je rekao da postoje i druge parlamentarne grupe, te da će njegova vlada biti manjinska.

"Dobio sam čestitke od poslanika, parlamentarnih grupa... Dakle, ne postoji potreba za izborima, niti je vlada pala", rekao je kosovski premijer.

Poslednji vanredni parlamentarni izbori na KiM održani su u junu prošle godine, a vlada je uz teške pregovore formirana tek u septembru i to zahvaljujući podršci Srpske liste.

Poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova su podeljeni po pitanju opstanka ili pada vlade i dok Zenun Pajaziti smatra da prištinske institucije u ovom trenutku treba ojačati, njegov kolega Džavit Haljiti smatra da je najava izlaska Srpske liste iz vlade "ucena", ali da će to, ako ta odluka bude i ozvaničena, to značiti pad vlade.

S druge strane, opozicione stranke, Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Grupa nezavisnih poslanika još se nisu izjasnili da li će podržati Haradinaja.

DSK, stranka koja je nedavno, kada je u skupštini ratifikovana demarkacija sa Crnom Gorom, tražila nove izbore, sada smatra da ne treba dozvoliti pad vlade i da ne treba dozvoliti da "Srpska lista odlučuje o sudbini Kosova".

Deo analitičara, međutim, napominje da, iako nije prošlo ni godinu dana mandata ove vlade, ne treba isključiti ni mogućnost raspisivanja izbora.

 

 

SAD osuđuju događaje u Mitrovici/Mogerini: Ono što se desilo ne sme da se ponovi/Knajsel: Dešavanja na severu Kosova težak korak unazad

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, 20. aprila formira ZSO/Haradinaj neće da podnese ostavku

Kosovska Mitovica, dan posle/Ivanović: 32 povređenih, petoro teže

Nakon policijskog privođenja, Đurić udaljen sa Kosova

Srpska lista najavila izlazak iz Vlade Kosova/Skat o hapšenju Đurića: Korak unazad, Čepurin: Provokacija Prištine/Mogerini pozvala na očuvanje mira i dijaloga na Kosovu

Mediji: Tači naložio da danas počne rad na osnivanju ZSO

Demarkacija usvojena uz suzavac i hapšenja

EU: Tehnička runda dijaloga Priština-Beograd završena bez napretka

Martovski pogrom, 14 godina kasnije

Kosovska opozicija ne želi da učestvuje u dijalogu sa Srbijom

Advokat Vlajić: Dva meseca nakon ubistva Olivera Ivanovića, istraga bez rezultata

Mičel: Nema posebnog plana SAD za Kosovo

Brisel traži formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu

Demarkacijom do boljeg života na severu

Kosovska skupština: Demarkacija, novi pokušaj 'na čekanju'

SAD protiv razmene teritorija između Srbije i Kosova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button