glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina beograd kocijas-vucic freedom house
curuvija0 seselj7 mladost-turist bakir444 zigon omic7

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Brisel: Zajednica srpskih opština u okviru kosovskih zakona

izvor: rse  foto: rfe                                                                                                         11.04.2018.

zastave 4

Uprkos tvrdnjama predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) neće desiti na osnovu kosovskih zakona, u Briselu kažu da će ona biti formirana u skladu sa kosovskim zakonskim okvirima.

Zvaničnici Brisela podsećaju i na presudu Ustavnog suda Kosova, koja predviđa da će sudski zaključci i obrazloženje biti osnova za izradu pravnog akta i statuta. Za Srbiju, ta presuda Ustavnog suda Kosova nije validna, a za Kosovo drugi način formiranja Zajednice ne postoji.

Briselski zvaničnici moraju da pokažu gde piše da će se Zajednica formirati po kosovskim zakonima: Aleksandar Vučić

Briselski sporazum iz 2013. postignut između Kosova i Srbije uz posredstvo Evropske unije predviđa formiranje Zajednice na osnovu statuta čija će struktura biti uspostavljena kao, naprimer, i u slučaju postojećeg statuta Asocijacije kosovskih opština. Prema toj strukturi, Zajednica će imati predsednika, potpredsednika, skupštinu... A pravo na osnivanje neke asocijacije, poput ZSO, a u cilju zaštite i promovisanja zajedničkih interesa, predviđeno je kosovskim Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak za Radio televiziju Srbije da briselski zvaničnici moraju da pokažu gde piše da će Zajednica biti formirana prema kosovskim zakonima.

"Iznenađen sam takvom izjavom jer sam im sto puta rekao u Briselu da će ZSO biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, principima i implementacionim planom i samo u skladu sa tim", kazao je Vučić.

Upravo u Opštim principima o Zajednici o kojim govori Vučić, dogovorenim u Briselu 2015, definisano je da će Zajednica biti formirana kako je predviđeno kosovskim zakonima, te Prvim sporazumom i njegovom ratifikacijom.

O Opštim principima se 2015. izjasnio i Ustavni sud Kosova na zahtev tadašnje predsednice Atifete Jahjage, koji je utvrdio da ti principi nisu u potpunosti u duhu kosovskog Ustava, ali da se to može popraviti zakonskim aktom Vlade i statutom koji sprovodi principe.

Ono što je bilo sporno jeste status zaposlenih, zabrinutosti u pogledu poštivanja različitosti zajednica stanovnika u opštinama, nadležnosti u oblasti lokalne ekonomije, obrazovanja, primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, te socijalnog staranja i urbanog i ruralnog razvoja. Sud je skrenuo pažnju da će ugradnja principa u zakonski akt i u statut biti u duhu Ustava, te da će na kraju i principi biti predmet razmatranja ovog suda.

Srbija, međutim, ne priznaje odluku Ustavnog suda i tvrdi da se Zajednica treba formirati na osnovu onoga što je dogovoreno u Briselu.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU koja posreduje u dijalogu, kaže da će se Zajednica formirati unutar zakonskog okvira Kosova.

"Sud je presudio da je Prvi sporazum u skladu sa Ustavom. Sud takođe napominje da će statut Asocijacije/Zajednice koji će biti razrađen biti zasnovan na okvirima Opštih principa iz 2015. Presuda suda dodaje da će njegovo obrazloženje i zaključci služiti kao osnova za izradu pravnog akta i Statuta", navodi ona u pismenom odgovoru za RSE.

Kosovo će u naredna četiri meseca raditi na izradi Statuta, za šta je zadužen Upravljački tim u saradnji sa međunarodnim mehanizmima na Kosovu. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je ovaj tim, formiran još 2013. godine, aktivirao prošle nedelje.

Odbornici deset skupština opština sa srpskom većinom poručili su 28. marta da će ukoliko "zvanična Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), srpske opštine i institucije - same početi formiranje Zajednice 20. aprila".

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić ocenio je da je odluka Prištine da aktivira Upravljački tim "politički manevar", dodajući da je Beograd uvek spreman da radi na formiranju ZSO ali ne na osnovu odluke Ustavnog suda u Prištini već tako da Zajednica "bude formirana na ozbiljan način i da ima snagu".

Inače, kosovski zvaničnici su u nekoliko navrata rekli da će Zajednica opština sa srpskom većinom biti nalik postojećoj Asocijaciji kosovskih opština, koja se, po statutu, smatra neprofitabilnom organizacijom i koja predstavlja opšte interese opština. Aktivnosti Asocijacije bazirane su volonterizmu članova i na principima demokratije i decentralizacije vlasti. Rukovodeći organi Asocijacije su Skupština, Savet i Upravni odbor.

slobodnaevropa.org

 

Tri scenarija za veliko finale dijaloga Beograda i Prištine

EU dala Kosovu rok od četiri meseca za izradu statuta ZSO/Expres: Hapšenje Đurića nanelo štetu Prištini/Priština blefira oko Zajednice?

Tači: Sporazum ima težinu recipročnog priznanja/Haradinaj: Ako EU nema kapacitete, neka traži pomoć

Pacoli: Vlada Kosova spremna brzo da radi/Dačić: Opredeljenost za dijalog sa Prištinom ne daje očekivane rezultate

Severna Mitrovica: Trezne glave napred/Haradinaj smenio ministra policije i šefa obaveštajaca

Hodžaj: Đurić bio na Kosovu kad je tražio dozvolu/ Kancelarija demantuje

Predstavnici Srba u Kosovskoj Mitrovici podržali izlazak iz vlade i formiranje ZSO

Kosovski ministar: Moguća hapšenja Srpske ako formiraju ZSO/Haradinaj: Vlada neće pasti/Đurić: Srbi neće odustati od ZSO i pored pretnji iz Prištine

SAD osuđuju događaje u Mitrovici/Mogerini: Ono što se desilo ne sme da se ponovi/Knajsel: Dešavanja na severu Kosova težak korak unazad

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, 20. aprila formira ZSO/Haradinaj neće da podnese ostavku

Kosovska Mitovica, dan posle/Ivanović: 32 povređenih, petoro teže

Nakon policijskog privođenja, Đurić udaljen sa Kosova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button