glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu_9 balkan-eu brisel000
vucic7 eu5 Knjiga-1.001-film... Vakcina11 novak777777 kls

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vlada Kosova usvojila državnu platformu za okončanje dijaloga/U Zvečanu sastanak srpskih predstavnika o ZSO

izvor: agencije  foto:                                                                                                           19.04.2018.

pristina333

Vlada Kosova usvojila je u četvrtak državnu platformu za finalizaciju dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i istu prosledila Skupštini.

Zamenik premijera Enver Hodža na sastanku Vlade je rekao da su tri glavna cilja platforme recipročno priznanje Kosova i Srbije, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama te unapređenje euroatlantskih odnosa.

Premijer Ramuš Haradinaj kazao je da je dokument sačinjen nakon više sastanaka sa predsednikom Kosova, Skupštinom te političkim predstavnicima i civilnim društvom. Istakao je da je aktuelni dijalog "istrošen" i da više ne daje rezultate, te se treba preći na konačnu fazu dijaloga.

"Platforma će biti prosleđena Skupštini radi rasprave i njenog usvajanja u vidu rezolucije. Ovo je bio veoma važan preduslov za transparentnost jednog procesa koji će omogućiti svima da budu uključeni u njemu", kazao je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon zasedanja Vlade.

"Državna platforma koju predstavljamo ima nekoliko tačaka koje mogu biti članovi rezolucije u kojima je uključena materija koja Kosovu osigurava ne samo transparentan i siguran proces napred, već i sveobuhvatan proces", kazao je Haradinaj na sednici Vlade.

Dokument je sačinjen nakon više sastanaka sa predsednikom Kosova, Skupštine, te političkim predstavnicima i civilnim društvom. Ramuš Haradinaj je na konferenciji za novinare takođe govorio i o Zajednici opština sa srpskom većinom, navodeći da je Kosovo reaktiviziranjem Upravljačkog tima za izradu statuta poduzelo korake za njeno formiranje te da ultimatum Srpske liste o tom pitanju više ne važi.

Srpska lista je prethodno dala ultimatum zvaničnoj Prištini da do 20. aprila pokrene proces formiranja Zajednice, u suprotnom, to će uraditi sama.

"Promenjeno je činjenično stanje, Kosovo je u procesu izrade statuta Zajednice u skladu sa Briselskim sporazumom, sporazumom koji je sam predvideo da se na kraju Ustavni sud izjasni o tome da li je statut Zajednice u skladu sa Ustavom Kosova", kazao je Haradinaj.

U Zvečanu sastanak srpskih predstavnika o ZSO

Srpski predstavnici sa Kosova održaće sednicu sa članovima Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) u četvrtak u Zvečanu. Sednica je predviđena za 13 časova a njoj će prisustvovati i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo Petar Petković.

Do sednice dolazi dan uoči najavljenog datuma za jednostrano formiranje Zajednice od strane Srpske liste u dogovoru sa Srbijom, ukoliko to Priština ne bude uradila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu za Radio-televiziju Srbije (RTS) da će Srbija sačekati izradu statuta još 3,5 meseca, ali da, kako je kazao, statuta neće biti ni tada.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u četvrtak da je Kosovo pojačanim delovanjem Upravljačkog tima za izradu statuta preduzelo korake za njeno formiranje te da ultimatum Srpske liste o tom pitanju više ne važi.

"Promenjeno je činjenično stanje, Kosovo je u procesu izrade statuta Zajednice u skladu sa Briselskim sporazumom, sporazum koji je sam predvideo da se na kraju Ustavni sud izjasni o tome da li je statut Zajednice u skladu sa Ustavom Kosova", kazao je Haradinaj. Najavljeno je da će izrada statuta trajati četiri meseca.

 

 

NATO: Đurić 26. marta na Kosovo ušao ilegalno, Tači poslao policiju bez odobrenja Kfora

Brisel: Zajednica srpskih opština u okviru kosovskih zakona

Tri scenarija za veliko finale dijaloga Beograda i Prištine

EU dala Kosovu rok od četiri meseca za izradu statuta ZSO/Expres: Hapšenje Đurića nanelo štetu Prištini/Priština blefira oko Zajednice?

Tači: Sporazum ima težinu recipročnog priznanja/Haradinaj: Ako EU nema kapacitete, neka traži pomoć

Pacoli: Vlada Kosova spremna brzo da radi/Dačić: Opredeljenost za dijalog sa Prištinom ne daje očekivane rezultate

Severna Mitrovica: Trezne glave napred/Haradinaj smenio ministra policije i šefa obaveštajaca

Hodžaj: Đurić bio na Kosovu kad je tražio dozvolu/ Kancelarija demantuje

Predstavnici Srba u Kosovskoj Mitrovici podržali izlazak iz vlade i formiranje ZSO

Kosovski ministar: Moguća hapšenja Srpske ako formiraju ZSO/Haradinaj: Vlada neće pasti/Đurić: Srbi neće odustati od ZSO i pored pretnji iz Prištine

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button