glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

putin00 izbori99 migranti7777
policija zso sasa Kinoteka 22 Ljajic-na-BG-sajmu cska1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

EU dala Kosovu rok od četiri meseca za izradu statuta ZSO/Expres: Hapšenje Đurića nanelo štetu Prištini/Priština blefira oko Zajednice?

izvor: agencije/evn  foto:                                                                                                           06.04.2018.

eu888

EU dala Kosovu rok od četiri meseca za izradu statuta ZSO

Evropska unija je pozdravila najavu tzv. kosovskog premijera Ramuša Haradinja da da mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, i istakla da je rok za izradu statuta - četiri meseca.

Najava tzv. premijera Ramuša Haradinja da da mandat upravljačkom timu da izradi nacrt statuta Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu je vrlo dobrodošao. Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od 4 meseca ”, stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se navodi da ovaj ”dugo očekvini korak” omogućava početak primene dogovora o Zajednici srpskih opština, što je, kako se naglašava, obaveza koju je Kosovo preuzelo u okviru dijaloga kome posreduje EU i uz sporazume dogovorene u Briselu u aprilu 2013. godine i avgustu 2015. godine.

EU će pozvati glavne pregovarače Beograda i Prištine, njihove timove , kao upravljački tim i tehničke eksperte na razgovore u Brisel, kako bi se konstruktivno i u dobroj volji angažovali u procesu izrade nacrta”, zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Istovremeno, direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Baklan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angelina Ajnhorst, koja se nalazi u poseti Prištini, naglasila je da ” Kosovo mora da sprovede sporazum o ZSO bez većih kašnjenja”. Ona je dodala da nesporazumi između Beogrda moraju biti rešeni ”u miru i kroz dijalog.”

Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je za Tanjug u utorak da je za Kosovo ”vrhunski prioritet” da radi u skladu sa ”zaključenim dogovorom” o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Expres: Hapšenje Đurića nanelo štetu Prištini

Ono što je usledilo nakon brutalnog hapšenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici i njegovo povlačenje sa lisicama na rukama po centru Prištine, nanelo je štetu Kosovu, piše prištinski portal GazetaExpres.

Iako bi, kako se navodi, mnogi mogli biti zadovoljni što je šef vladine Kancelarije za Kim, Marko Đurić, sa lisicima na rukama proveden prištinskim ulicama, “diplomatski gledano, Kosovo je izgubilo”.

Portal tvrdi da, iako je Kancelarija Vlade Srbije “formirana sa zadatkom da provocira Kosovo”, hapšenje Đurića privuklo je pažnju međunarodnih zvaničnika EU, poput američkog diplomate Metjua Palmera, koji se sa njim sastao juče u Beogradu i evropske zvaničnice Anđeline Ajhorst, koja je dva dana provela u Prištini.

Da je Priština izgubila hapšenjem Đurića, potvrdila je i Ajhorst, koja je osvrnuvši se na nedavne događaje u Mitrovici i Prištini iznela niz kritika na račun prištinskih vlasti i ocenila da je život glavnog pregovarača Beograda u briselskom dijalogu bio u opasnosti.

"Poseban naglasak je dala nastavku dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, i nedavnim događajima u Mitrovici, što je ugrozilo sigurnost glavnog pregovarača Srbije i mnogih ljudi koji žive i rade na severu", piše Expreš pozivajući se na saopštenje Ajhorstove.

Đurić je, navodi se dalje, dobio i pažnju američkog diplomate Metjua Palmera, koji će danas boraviti u Prištini.

Obično američke diplomate, kada dolaze u region, počnu svoju posetu iz Prištine. Ali juče se desilo suprotno. Zamenik pomoćnika državnog sekretara Matju Palmer prvi put je došao prvo u Beograd…”, navodi portal.

Priština blefira oko Zajednice?

Odluku Prištine da aktivira rad Upravljačkog tima za Zajednicu srpskih opština, Beograd je dočekao sa rezervom, sumnjajući u iskrenost namera kosovskih vlasti.

Iako je i Evropska unija saopštila da je najavljena izrada statuta ZSO i da će taj posao potrajati četiri meseca, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su poručili da je odluka Prištine, zasad, samo deklarativna, uz naglasak da Beograd i Srbi na KiM traže sprovođenje postignutih sporazuma na formiranju ZSO isključivo kako je dogovoreno u Briselu.

- Najava premijera Ramuša Haradinaja o davanju mandata Upravljačkoj grupi da izradi Predlog statuta ZSO je veoma dobrodošla - poručila je portparolka visoke predstavice Maja Kocijančič. - Ovaj dugo čekani korak omogućuje da započne primena sporazuma iz dijaloga o ZSO, što je obaveza koju je Kosovo preuzelo u okviru dijaloga u aprilu 2013. i avgustu 2015.

U Prištini je, inače, protekla dva dana boravila direktorka za Zapadni Balkan i zamenica generalnog direktora Evropske službe za spoljne poslove Angelina Ejhorst i do odluke kosovskih vlasti o pokretanju rada na ZSO došlo je baš za vreme njene posete.

- Priština bez odlaganja mora da sprovede sporazum o ZSO, koji je predviđen Briselskim sporazumom. Sada ćemo pozvati glavne pregovarače iz Beograda i Prištine, njihove ekipe, kao i Upravljački tim i tehničke eksperte na razgovor radi konstruktivnog dogovora o načinu izrade statuta - poručila je Angelina Ejhorst.

Povodom najava iz Prištine, iz Kancelarije za KiM podsetili su da je još pre 1.812 dana trebalo početi sa primenom sporazuma o ZSO, a ne na rečima, "pred neki samit i da bi se zadovoljila međunarodna javnost, nego stvarno kako bi se rešili problemi koje građani imaju na terenu".

Poručeno je takođe da se u procesu izrade statuta ZSO neće pristati na jednostrano poništavanje ili menjanje sporazuma od strane prištinskog ustavnog suda ili bilo kog drugog privremenog organa, kao i da nikome ne treba ZSO koja će biti prazna ljuštura sa nadležnostima nevladine organizacije.

- Opravdano sumnjamo u iskrenost sa kojom Priština sa višegodišnjim zakašnjenjem ulazi u ovaj proces, jer podozrevamo da je reč o političkom manevru koji ima za cilj smanjenje međunarodnog pritiska, a ne istinsko poštovanje obaveza preuzetih u briselskom dijalogu - navedeno je u njihovom saopštenju.

ROK DAT JOŠ 2015.

Da bi se formiranje ZSO pomerilo sa mrtve tačke, vlada u Prištini prvo je morala da aminuje zamenu dva od četiri srpska člana Upravljačkog tima. Od tog momenta počinje da teče rok od četiri meseca za izradu Statuta, koji je bio predviđen dogovorom u briselskom dijalogu još 2015. godine.

novosti.rs

 

Tači: Sporazum ima težinu recipročnog priznanja/Haradinaj: Ako EU nema kapacitete, neka traži pomoć

Pacoli: Vlada Kosova spremna brzo da radi/Dačić: Opredeljenost za dijalog sa Prištinom ne daje očekivane rezultate

Severna Mitrovica: Trezne glave napred/Haradinaj smenio ministra policije i šefa obaveštajaca

Hodžaj: Đurić bio na Kosovu kad je tražio dozvolu/ Kancelarija demantuje

Predstavnici Srba u Kosovskoj Mitrovici podržali izlazak iz vlade i formiranje ZSO

Kosovski ministar: Moguća hapšenja Srpske ako formiraju ZSO/Haradinaj: Vlada neće pasti/Đurić: Srbi neće odustati od ZSO i pored pretnji iz Prištine

SAD osuđuju događaje u Mitrovici/Mogerini: Ono što se desilo ne sme da se ponovi/Knajsel: Dešavanja na severu Kosova težak korak unazad

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, 20. aprila formira ZSO/Haradinaj neće da podnese ostavku

Kosovska Mitovica, dan posle/Ivanović: 32 povređenih, petoro teže

Nakon policijskog privođenja, Đurić udaljen sa Kosova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button