glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu_9 ekologija zastava3
rts3 hrtkovci skola kamenice maraton77 covic11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kultura Balkana predstavljena u Briselu

izvor: agencije  foto:                                                                                                                23.04.2018

 

brisel3

Naftna industrija Srbije (NIS), jedna od najvećih regionalnih energetskih kompanija, i ove godine je podržala festival „Balkan trafik“ u Briselu, umetničku manifestaciju koja se od 2007. godine uspešno organizuje pod pokroviteljstvom Evropske komisije i koja značajno doprinosi promociji kulture zemalja Jugoistočne Evrope u EU, navodi se u saopštenju.

Na festivalu koji svake godine okupi gotovo 8.000 posetilaca, do sada su nastupali znameniti umetnici poput Emira Kusturice, Gorana Bregovića, Biljane Krstić, Amire Medunjanin i drugih.

Na ovogodišnjem, 12. izdanju festivala, koje je od 19. do 22. aprila održano u Palati lepih umetnosti „Bozar“, Balkanski region je prvi put predstavljen ne samo kroz tradicionalnu muziku, koju publika u Briselu već prepoznaje i kojoj se vraća svake godine, već i kroz novi segment festivala nazvan „Urbano poglavlje“. U okviru ovog dela manifestacije, u kom je učestvovalo više od 20 umetnika sa Balkana i iz Belgije, održane su brojne filmske projekcije, radionice i diskusije sa ciljem da pomognu razmenu ideja i povećaju razumevanje između mladih na Balkanu i mladih u EU. Čast da otvori ovogodišnji festival pripala je turskoj muzičkoj zvezdi Đandan Erćetin, koja je nastupila sa svojim tradicionalnim opusom, dok je drugi dan festivala prošao u znaku bosansko-hercegovačkog „Dubioza kolektiva“.

Predstavništvo NIS u Briselu je trećeg dana festivala, uz podršku kancelarije Privredne komore Srbije u Briselu, organizovalo tradicionalni koktel kome su prisustvovali najvažniji predstavnici evropskih institucija, diplomatskog kora, poslovnih udruženja, kao i prijatelji kompanije i učesnici festivala.

Kao društveno odgovorna kompanija, koja pored Srbije svoje poslovne aktivnosti u regionu razvija u Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, NIS deli osnovne vrednosti festivala „Balkan trafik“ – poštovanje različitosti, podršku mladima, promociju saradnje, multikulturalnosti, istinskih vrednosti i umetnosti.

Takođe, podrška ovoj manifestaciji šestu godinu zaredom jedan je od načina na koji NIS na delu sprovodi svoju misiju: odgovorno koristeći prirodne resurse i savremene tehnologije pružiti ljudima balkanskog regiona energiju za kretanje ka boljem, ističe se u saopštenju.

 

 

Teško do nadoknade za srpsku imovinu u Hrvatskoj

Otvoren konzulat Srbije - Trebinjci, dobrodošli u svoju kuću

Otvoren novi granični prelaz između Srbije i Mađarske kod Sombora

Nemačka pojačava "uvoz" medicinskih sestara i tehničara

Strazbur ne da srpsku imovinu u Hrvatskoj

Raspisan Konkurs za programe u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Konkursi za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore i regiona

Opštine na jugu Srbije pri vrhu po broju vraćenih u procesu readmisije

Dačić naložio hitnu kontrolu po ambasadama

Konkursi Ministarstva kulture i informisanja

Odbor o unapređenju prava manjina u Srbiji i Hrvatskoj

Kakvi su odjeci izložbe o Jasenovcu u UN

Izložba „Jasenovac - pravo na nezaborav" u UN

Zašto se u pasošu menja oznaka državljanstva?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button