glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu_9 ekologija zastava3
rts3 hrtkovci knjige1 brisel3 maraton77 covic11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Veselji objavio Platformu za dijalog sa Beogradom/Haradinaj pozdravio platformu

izvor: agencije  foto:                                                                                                           23.04.2018.

skupstina kosova

Veselji objavio Platformu za dijalog sa Beogradom

Predsednik DPK i lider predizborne koalicije PAN Kadri Veselji objavio je vladinu Platformu o dijalogu Beograda i Prištine. Naveo je pet najvažnijih pitanja iz tog dokumenta, među kojima je i osnivanje Zajednice srpskih opština.

Prištinska Koha prenosi da je Veselji taj dokument nazvao "konsenzualnom i sveobuhvatnom državnom agendom Republike Kosovo" i dodao da ona ima za cilj postizanje političkog konsenzusa o "nekim važnim pitanjima sa kojima se Republika Kosovo suočavala i ranije, i sa kojima se sada suočava".

Pitanja koja će biti obuhvaćena Platformom su najvažnija pitanja za perspektivu Kosova i njegove građane, rekao je Veselji, a prema njegovom mišljenju, ima ih ima pet.

"Među najvažnijim pitanjima, koje ja smatram osnovnim u ovoj platformi i za koje je potrebna izgradnja konsenzusa i sastavljanje zajedničke državne agende su: dijalog sa Srbijom, osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom, osnivanje Vojske Kosova, agenda evropskih integracija i izborna reforma", naveo je Veselji.

Platformu je uputio liderima partija Isi Mustafi iz DSK, Aljbinu Kurtiju iz Samoopredeljenja, Ramušu Haradinaju iz ABK, Fatmiru Ljimaju iz Inicijative, Bedžetu Pacoliju iz ANK i Grupi nezavisnih poslanika.

"Uzimajući u obzir najbolji interes Republike Kosovo, u cilju napredovanja u agendi za izgradnju države; težeći bržem dostizanju ciljeva u evroatlantskoj integraciji Kosova; sa ciljem zaključivanja dijaloga sa Srbijom i izgradnjom dobrosusedskog partnerstva; ocenjujući sadašnju političku situaciju u Republici Kosovo; uz volju i posvećenost poboljšanju sadašnjosti i garantujući budućnost građana Republike Kosovo, predlažem: Konsenzualnu i sveobuhvatnu platformu državne agende Republike Kosovo", napisao je Veselji, prenela je prištinska Koha.

Opozicija odbila zahtev za konsenzus o Platformi

Kosovska opozicija odbila je zahtev kosovske vlade za postizanje konsenzusa o Platformi za dijalog sa Beogradom, koji je usvojen prošle sedmice i odmah dostavljen parlamentu.

Prema pisanju prištinske Kohe, osim što Platforma daje ovlašćenja predsedniku privremnih kosovskih institucija Hašimu Tačiju da vodi pregovore, opozicioni poslanici imaju primedbe na još neke manjkavosti tog dokumenta.

Vlada je, navodi Koha, izostavila objašnjenja o tome na koji način će ozakoniti Platformu.

Predsednica skupštinskog Odbora za spoljne poslove Vjosa Osmani (DSK) rekla je da Platforma usvojena na sednici kosovske vlade predstavlja odbacivanje odgovornosti.

Ona je dodala da su Platformu razmotrile parlamentarna grupa i ostali partijski organi DSK.

Pre nego što je dobio mandat od premijera, Hašim Tači je sam preuzeo komandu nad dijalogom, prošlog leta, piše list i podseća da, dok je Kosovo bilo u institucionalnom vakuumu zbog pada vlade, on je bio na nekoliko sastanaka u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje Aljubljena Hadžiju rekla je da je za nju neprihvatljiva namera premijera Ramuša Haradinaja da legitimizuje Tačija u dijalogu.

Haradinaj pozdravio platformu Veseljija o pet tema

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova i premijer Ramuš Haradinaj pozdravio je platformu o postizanju konsenzusa za rešavanje pitanja od nacionalnog interesa koju je predložio predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji.

Haradinaj je rekao da pozdravlja mogućnost koordinacije predstavnika svih političkih opcija Kosova o temama od nacionalnog interesa za Kosovo, istakavši da je to više nego potrebno.

Kadri Veselji objavio je inicijativu za izradu platforme o pet tema od nacionalnog interesa za Kosovo, među kojima su i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom i osnivanje Oružanih snaga Kosova.

Među pet tema su: dijalog sa Srbijom, stvaranje ZSO, formiranje Vojske Kosova, agenda evropskih integracija i izborna reforma.

U dokumentu čiji sadržaj objavljuju prištinski mediji, Veselji je lidere političkih stranaka pozvao na stvaranje zajedničkog tima sa civilnom društvom koji će raditi na temama od nacionalnog interesa. Prema medijima koji prenose sadržaj platforme, među pet tema su dijalog sa Srbijom, stvaranje ZSO, formiranje Vojske Kosova, agenda evropskih integracija i izborna reforma.

"Radi takvog cilja neophodno je stvaranje zajedničkog tima koji će predvoditi predsednik Kosova i u kojoj će ulogu imati lideri institucija i političkih stranaka, kao i ličnosti civilnog društva, što je praksa koje je dala rezultate tokom istorijskih procesa kroz koje je prolazilo Kosovo, od Rambujea do proglašavanja nezavisnosti", kaže se u platformi.

Cilj platforme je da se postigne politički konsenzus o nekim od najznačajnijih pitanja sa kojima se Kosovo suočavalo ranije, ali i sada, a reč je o najznačajnijim pitanjima za budućnost Kosova i njenih građana. "Ova pitanja već dugo vremena ometaju napredak Republike Kosovo i od nacionalnog interesa je da se ona prevaziđu. U cilju obezbeđivanja efikasnog rešenja u najboljem interesu Republike Kosovo, potrebno je obezbediti politički konsenzus. Ovaj konsenzus treba da odražava interese građana Kosova", kaže se u platformi.

 

 

Energetika Kosova - ugalj, energetski nacionalizam i pristupanje EU

Srpska lista odustaje od jednostranog formiranja Zajednice opština

Vlada Kosova usvojila državnu platformu za okončanje dijaloga/U Zvečanu sastanak srpskih predstavnika o ZSO

NATO: Đurić 26. marta na Kosovo ušao ilegalno, Tači poslao policiju bez odobrenja Kfora

Brisel: Zajednica srpskih opština u okviru kosovskih zakona

Tri scenarija za veliko finale dijaloga Beograda i Prištine

EU dala Kosovu rok od četiri meseca za izradu statuta ZSO/Expres: Hapšenje Đurića nanelo štetu Prištini/Priština blefira oko Zajednice?

Tači: Sporazum ima težinu recipročnog priznanja/Haradinaj: Ako EU nema kapacitete, neka traži pomoć

Pacoli: Vlada Kosova spremna brzo da radi/Dačić: Opredeljenost za dijalog sa Prištinom ne daje očekivane rezultate

Severna Mitrovica: Trezne glave napred/Haradinaj smenio ministra policije i šefa obaveštajaca

Hodžaj: Đurić bio na Kosovu kad je tražio dozvolu/ Kancelarija demantuje

Predstavnici Srba u Kosovskoj Mitrovici podržali izlazak iz vlade i formiranje ZSO

Kosovski ministar: Moguća hapšenja Srpske ako formiraju ZSO/Haradinaj: Vlada neće pasti/Đurić: Srbi neće odustati od ZSO i pored pretnji iz Prištine

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button