glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

stolice sengen bih
eu2_s merkator Dragan_Bjelogrlic carinici gak zvezda himki

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Od 2020. bez pečata u zoni Šengena

izvor: agencije  foto:                                                                                                                 26.10.2017

 

GRANICA11

BRISEL – Najavljen novi evropski sistem ulazaka i izlazaka iz Šengenskog prostora uvodi automatizovanu kontrolu podataka putnika na granicama i umesto dosadašnjeg ručnog overavanja pasoša pečatima, putnici će svoje biometrijske podatke samostalno ostavljati na elektronskim panelima pre prelaska granice.

Današnji redovi i zadržavanja na graničnim prelazima prilikom provere dokumenta od 2020. godine trebalo bi da postanu prošlost.

Sistem ulazaka i izlazaka (EES) koji je predložila Evropske komisija, a zatim ga usvojio i Evropski parlament, predviđa da će pri dolasku na spoljne granice Šengenskog prostora putnici moći sami da obave skeniranje svojih pasoša, pri čemu će biti slikani i uzeti im otisci prstiju.

Tu elektronsku proceduru putnici će obavljati samostalno u automatizovanim kioscima koji će biti postavljeni pred prelazak granica.

To će zameniti ručno overavanje pasoša pečatima. Novi sistem će ubrzati i ojačati granične kontrole kada su u pitanju svi građani trećih zemlja koji putuju u EU”, kaže za Tanjug portparolka Evropske komisije Tove Ernst.

Korišćenjem ovih automatizovanih kioska putnici će umesto da čekaju u redovima kako bi stigli do službenika na granici već započeti proceduru pasoške kontrole.

Dobijene informacije će se automatski proveravati kroz baze sigurnosnih podataka kako bi se utvrdila moguća zloupotreba dokumenata ili prekoračenje odobrene dužine boravaka na prostoru Šengena.

Posle samostalnog skeniranja putnici će, prema pravilima novog Sistema, biti usmeravani na graničnu kontrolu gde će službenici već pred sobom imati dobijene podatke o osobi koja prelazi granicu.

Službenici na graničnoj kontroli mogli bi da postave i dodatna pitanja pre odobravanja ili odbijanja ulaska u Šengenski prostor”, stoji u dokumentu Evropske komisije.

U Komisiji ponavljaju pravilo da svi građani zemlja koje su izuzete iz viznog režima sa EU mogu na teritoriji EU ostati 90 dana u okviru perioda od 6 meseci. Dodaje se da trenutni sistem pečatiranja putnih dokumenta može biti komplikovan za čitanje i proračun vremena boravka u EU.

Sistem ulazaka i izlazaka automatski (EES) će automatski proračunavati dužinu boravka građana trećih zemlja koji imaju pravo na kratke boravke u EU. Sistem će upozoravati granične kontrole u slučaju da se građanin treće zemlje približava isteku dozvoljenih 90 dana boravaka u periodu od 180 dana”, izjavio je evropski komesar za migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos.

U EU naglašavaju da sve preduzete inicijative u cilju unapređenja Šengena, među koje spadaju elektronski sistem dobijanja odobrenja za ulazak ( ETIAS) i sistem nadzora ulazaka i izlazaka, promovišu mobilnost između EU i trećih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, i doprinose borbi protiv terorizma i kriminala.

 

 

Evropski parlament izglasao nove kontrole Šenegen zone

Za put u Šengen bez viza ubuduće nužno prethodno odobrenje

Sve više Srba strahuje za svoju sudbinu u Slovačkoj

Strazbur prvi put o srpskoj imovini u Hrvatskoj

Balkansko zdravstvo u emigraciji

Poziv dijaspori za Treći forum naprednih tehnologija u Nišu

Raste vrednost srpskog pasoša

Troje srpskih umetnika dobilo francuski Orden umetnosti i književnosti

Srpska kreativna dijaspora u Holivudu

Srpski u Makedoniji uči samo 161 osnovac

Podrška Fondu dijaspora za maticu

Dačić u Vijetnamu: Odlučili smo da ukinemo vize za građane obeju zemalja

Stipendije "Srbija za Srbe iz regiona"

Brnabić: Prilika da promovišemo politiku i rezultate Srbije

Mokranjac ujedinjuje našu dijasporu

Sve manje Srba u dijaspori

Jače veze sa dijasporom značajne i za evrointegracije BiH

Konkurs za novinare srpskih medija i organizacija iz regiona

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button