glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

li-vucic sengen bih
eu2_s PAHOR1 mmf-srbija kusta333 smece1 zvezda himki

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Slovenci preispituju prodaju Merkatora Agrokoru

izvor: agencije     foto:                                                                                    26.10.2017

merkatorLjUBLjANA - Odbor za finansije i monetarnu politiku slovenačkog parlamenta preporučio je danas vladi da preispita da li je Agrokor ispunio sve odredbe kupoprodajnog ugovora prilikom kupovine Merkatora i da li je u postupku odobrenja tog posla bilo eventualnih kaznenih dela.

Odbor je, na predlog opozicije, održao raspravu o aktivnostima vlade koja nastoji da spreči prelivanje krize u Agrokoru na Merkator, najveći slovenački trgovinski lanac koji je od 2014. u vlasništvu hrvatskog koncerna.

Kako izveštava agencija Hina, Odbor je nakon rasprave predložio vladi da ispita mogućnost raskida kupoprodajnog ugovora ako je u postupku prodaje Merkatora 2014. godine bilo kaznenih dela koja bi mogla da se tumače kao kršenje njegove protivkorupcijske klauzule.

Ministar privrede Zdravko Počivalšek je na sednici rekao da je u načelu protiv ulaska države u vlasničku strukturu Merkatora, ali je potvrdio postojanje posebne radne grupe koja zajedno sa stručnjacima u okviru vlade „radi u korist države”, dodavši da o mogućim koracima za vlasničko restrukturiranje trenutno ne može javno da govori.

Počivalšek je ocenio da je prodaja Merkatora koncernu Agrokor bila „nepromišljena” jer mu je Konzum kao maloprodajni lanac bio konkurent, te da je to škodilo i slovenačkom prehrambenom sektoru budući da Agrokor kao vertikalno postavljeni sistem ima vlastitu proizvodnju hrane.

Slovenački ministar privrede je takođe kazao da je i dalje u kontaktu s hrvatskom stranom, vladom i poverenikom u Agrokoru Antom Ramljakom, da podržava napore za restrukturiranje koncerna, ali da se u vladi razmišlja i o alternativnim scenarijima za sanaciju i restrukturiranje Merkatora, uključujući i mogućnost promene njegove vlasničke strukture.

No, Merkator se trenutno ne prodaje”, poručio je Počivalšek, dodavši da je to zaključio iz razgovora s hrvatskom stranom i nekim najvećim Agrokorovim poveriocima.

Ministar za poljoprivredu Dejan Židan, koji je učestvovao u radu odbora, opovrgnuo je realnost ideje opozicione levice da bi Merkator u budućnosti trebalo da preuzmu njegovi slovenački dobavljači kroz jedan vid zadružnog vlasništva.

Takve ideje su postojale i pre prodaje Merkatora hrvatskom koncernu, a dolazile su od poslanika takozvane „politike nacionalnog interesa”, lobija koji je bio protiv privatizacije generalno i koji je naklonjen državnom vlasništvu.

Židan je kazao da je slovenačka prehrambena industrija poslednjih godina ipak uspela da se restrukturira. „Zato ona sada profit koji ostvaruje mora investirati u razvoj i modernizaciju, u nova tržišta, a nikako ne u zadružni otkup Merkatora”, naveo je Židan, javlja Hina a prenosi Tanjug.

 

 

Pahor neće menjati strategiju, Šarec zadovoljan rezultatom

Slovenija bira novog predsednika

Slovenija očekuje pritisak EU na Hrvatsku zbog Plenkovićevog govora/Hrvatski državni vrh žali zbog nedolaska Cerara u Zagreb

Cerar otkazao sastanak sa Plenkovićem/Grabar Kitarović: Slovenija ugrozila međunarodno pravo

Bilo bi smešno da Hrvatska uđe u Šengen bez poštovanja arbitraže

Pojačane kontrole na austrijskoj granici/Španjolska mornarica spasila oko 600 migranata na Sredozemnom moru

Slovenija i Hrvatska bez dogovora o graničnom sporu

Slovenija protestuje zbog incidenta u Piranskom zalivu/Hrvatska će diplomatskim putem upozoriti Sloveniju/Dojče vele: Hrvatska nije gubitnica arbitraže

Bez jednostranih poteza oko odluke o granici u Piranskom zalivu

Arbitraža u Hagu: Slovenija dobila pristup otvorenom moru i veći deo Piranskog zaliva

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button