glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

migranti444 Migranti888 brisel 5
ana11 bitici8 cvarci francuski-strip djokovic 111111 srbija-gruzija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić sa Hanom o Kosovu: Ne nalazimo se u lakoj situaciji               

izvor: agencije  foto:                                                                               02.07.2018.

han-vucic

Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa Johanesom Hanom nakon sastanka u Beogradu rekao da odnos između Beograda i Prištine ne zavisi potpuno od nas.

"Naše je da sačuvamo mir u odnosima sa Prištinom, da razgovaramo i tri puta dnevno ako je potrebno da bismo sačuvali živote na KiM", ukazao je predsednik.

Dodao je da je "jasno da se ne nalazmo u lakoj situaciji" i da ne žele svi kompromis, imajući u vidu, kako kaže, stavove koji se iznose, uključujući i neke današnje.

Napomenuo je da je, uprkos tome, naš posao da težimo dogovoru i pronađemo taj kompromis.

"Bolje je da 10 godina razgovarate i da se mučite nego da imate jedan sat ratova. Srbiju niko neće moći da ponižava i da sruši bez obzira na to koliko se nekima činilo da je to moguće", naglasio je predsednik.

Srbija će, istakao je, u regionu uvek biti faktor stabilnosti i mira.

Upitavši se da li je optimista po pitanju kompromisa ili ne, odgovorio je da nikog ne želi da kritikuje pred zvaničnicima EU, ali da je jasno da ne žele svi kompromis.

Vučić: Najveći privredni rast u regionu za prvi kvartal

Predsednik je dodao da je sa Hanom razgovarao i o ekonomskoj sferi, te zahvalio EU na značajnim investicijama u Srbiju.

"Trgovinska razmena raste, 40 odsto rasta gvožđa i čelika, sve više kompanija koje ulažu u našu zemlju", ukazao je predsednik.

Takođe, kada je reč o ekonomiji, predsednik je istakao da je danas stigao zvaničan izveštaj po kom Srbija ima najveći rast u regionu od 4,6 odsto za prvi kvartal ove godine.

"Iza nas su Mađarska, Crna Gora i Albanija, najniži rast je u makedoniji sa -0,1. Svima želim da budu uspešniji. Želim da kod nas bude godišnji rast od 3,8 do 4,1-4,2 odsto. Han zna da Srbija treću godinu zaredom ima suficit u budžetu", napomenuo je predsednik.

Vučić je zahvalio komesaru Hanu od koga je, kaže, mnogo naučio.

"Razgovarali smo o stanju u Evropi i svetu. Mi kao mala zemlja moramo da pronađemo svoje mesto pod suncem ali i da budemo posvećeni rešavanju svojih problema", ukazao je Vučić.

Han: Od vladavine prava zavisi brzina pristupa

Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je da je Vučić sa punim pravom govorio o srpskim građanima i šta oni zaslužuju, kao i da sve što se radi se radi u interesu građana Srbije, a ne da bi se zadovoljili predsednik ili evropski zvaničnici.

"Radi se o tome da se postigne bolji kvalitet života, više mogućnosti, bolja ekonomska perspektiva i to je ono što je najvažnije", dodao je Han.

Napomenuo je da mu je drago što je imao priliku da bude svedok popisivanja finansijskog sporazuma od 41 milion evra.

"U okviru tog programa finansijske pomoći Evropska unija će podržati reforme u domenu vladavine prava, usklađivanja sa evropskim zakonima i ukupnom jačanju državne uprave u Srbiji", naveo je Han.

Naveo je da će 26 miliona iz tog programa biti korišćeno da se pomogne Srbiji u reformama u pravosuđu, što će dovesti do efikasnijeg i nezavisnijeg pravosudnog sistema.

"Samim tim EU će podržati glavne institucije u domenu pravosuđa, Ministarstvo pravde, državno pravosudno veće i republičko javno tužilaštvo u ostvarivanju tog zadatka na jedan efikasan način", kaže Han.

Pored toga, ta sredstva će biti upotrebljena da se poboljašaju i radni uslovu u pravosuđu time što će se pomoći imlementacija jednog sistema za centralizovano vođenje predmeta i time što će se izgraditi novi sud i prostori za tužilaštvo u Novom Sadu.

Naglasio je da je vladavina prava u srcu pregovora sa EU, kao i da je to faktor koji određuje brzinu procesa pristupanja EU,

"Ali to je, takođe, izuzetno bitno da Srbija bude još atraktivnija za strane investitore, jer kvalitet pravosuđa daje dodatno poverenje", rekao je Han.

Han: Nije samo pitanje KiM važno na putu evrointegracija

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da je sa predsednikom Vučićem, između ostalog, razgovarao i o Kosovu, ali da će se danas uzdržati od priča o toj temi.

"Svima je jasno da je to aktuelno pitanje, ali nije samo to što je važno na putu za dalji razvoj Srbije na putu evrointegracija, ima još mnogo elemenata koji su podjednako bitni", rekao je Han.

 


 

Zvaničnici EU: Menjanje formata bi poremetilo dijalog Beograd-Priština

UNHCR: Omogućiti da u Srbiji ostanu migranti koji to žele

Dogovor lidera EU od Srbije i Balkana pravi tampon zonu za migrante

SAD očekuju rešenje slučaja Bitići, Srbija tvrdi da radi na tome

Prva godina prve premijerke Srbije

Srbija zarobljena u bezakonju

Samit EU: Turskoj još tri milijarde evra, Balkan bitan za blokadu imigracije/Merkel: Grčka i Španija će preuzeti nazad migrante

Evropljani postigli dogovor o migracijama

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button