glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

migranti444 Migranti888 trgovina ljudima
ana11 bitici8 cvarci Damir-Handanovic djokovic 111111 srbija-gruzija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zvaničnici EU: Menjanje formata bi poremetilo dijalog Beograd-Priština               

izvor: agencije  foto:                                                                               02.07.2018.

brisel 5

Zvaničnici u Evropskoj uniji smatraju da menjanje formata dijaloga Beograd-Priština ne bi ubrzalo nagodbu o normalizaciji odnosa dve strane i samo bi mu oduzelo snagu i, umesto suštinom, pregovarači bi se bar neko vreme bavili time ko bi se uključio u dijalog.

To su agenciji Beta rekli u Dijalog upućeni izvori Evropske komisije u Briselu koji su podvukli da je upravo na poslednjem briselskom sastanku predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija dogovoreno da se osnaže i ubrzaju napori za postizanje pravno obavezujućeg svobuhvatnog sporazuma o sredjivanju odnosa Beograd-Priština.

Zvaničnici u Briselu naveli su da je ujedno nužno da se što pre primene dosad utanačeni dogovori kako o Zajednici srpskih opština, tako i drugim pitanjima, uključujući energetiku.

Samo ako se, naglasili su, budu što brže nalazila rešenja za ova otvorena pitanja, moći će da "kao spojeni sudovi" napreduju i pregovori o konačnom sveobuhvatnom sporazumu.

Na tome rade obe strane, kao i posrednički tim Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), uključujući Angelinu Eihorst koja putuje i u stalnom je kontakti s vlastima u Beogradu i Prištini, ali to je ona i pre činila i nije reč o nekoj novoj "kružećoj diplomatiji", već redovnim, sad malo ubrzanim kontaktima s pregovaračima.

Izvori EU nisu isključili mogućnost da se ovog meseca održi još jedna runda dijaloga.

Na opasku da Vašington vidljivo traži da se dijalog Beograd-Priština ubrza i približi konačnom rešenju za sredjivanje odnosa dve strane, a vlada u Prištini traži da se SAD direktno uključe u dijalog, izvori u EEAS kažu da su Amerikanci sve vreme i dosad bili neposredno upućeni u dijalog.

Diplomatski izvori u EU su Beti preneli da nije svrsishodno sad menjati format dijaloga, jer bi se izgubila snaga i zamah.

Ako bi se u njega direktno uključili Amerikanci, Beograd bi, napomenuli su, zahtevao da u pregovore udju i Rusi, a "stalna neposredna upućenost, pa i upliv Amerikanaca na pregovore su i dosad bili korisni i nužni zato što Vašington ima daleko veću snagu ubedjivanja ljudi na vlasti u Prištini, nego EU".


 

 

UNHCR: Omogućiti da u Srbiji ostanu migranti koji to žele

Dogovor lidera EU od Srbije i Balkana pravi tampon zonu za migrante

SAD očekuju rešenje slučaja Bitići, Srbija tvrdi da radi na tome

Prva godina prve premijerke Srbije

Srbija zarobljena u bezakonju

Samit EU: Turskoj još tri milijarde evra, Balkan bitan za blokadu imigracije/Merkel: Grčka i Španija će preuzeti nazad migrante

Evropljani postigli dogovor o migracijama

CRTA: Više od trećine vesti u Srbiji bez navedenog izvora

Economist: Svjetlija budućnost ili marginalizacija Balkana?

Najzastupljenija tema u štampi politički život, Vučić najčešći akter

Vučić: Daleko smo od kompromisa, referendum kad to postignemo

Ministri EU: Vladavina zakona i normalizacija s Prištinom odlučuju o članstvu Srbije

Sve više izbeglica, Evropa u svadji

Srbija otvorila dva nova poglavlja u pristupanju EU

Vučić: Dogovoreno rešavanje problema u miru/Tači: Težak sastanak sa Vučićem

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button