glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Evropski parlament migranti66666 mak-nato
novine3 migranti88 muzej4444 stanovnistvo mladen88 srbija-gruzija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Samit EU: Turskoj još tri milijarde evra, Balkan bitan za blokadu imigracije/Merkel: Grčka i Španija će preuzeti nazad migrante               

izvor: agencije  foto:                                                                               29.06.2018.

migranti11

Samit EU: Turskoj još tri milijarde evra, Balkan bitan za blokadu imigracije

BRISEL–Lideri Evropske unije su u okviru sveobuhvatnih mera za zaustavljanje ilegalne imigracije odlučili u Briselu da Turskoj daju još tri milijarde evra, i ukazali da je saradnja i podrška zemljama Zapadnog Balkana takođe bitna za razmenu informacija i sprečavanja dolaska migranata koji nemaju prava na azil.

Na završetku dvodnevnog zasedanja šefova država ili vlada Unije predsednik Evropske komisije žan-Klod Junker je izjavio da će EU u sklopu dogovora s Ankarom kojim je zaustavljena masovna navala migranata 2015. godine, Turskoj uplatiti još tri milijarde evra.

U zaključcima zasedanja se podvlači da će biti „ojačani napori da se onemoguće krijumčari na području Libije i drugde” koji migrante prebacuju preko Sredozemnog mora.

„Novi napori su hitno nužni da se obezbedi brz povratak (neprihvaćenih migranata) i spreči otvaranje novih morskih ili kopnenih puteva” za njihov dolazak, kaže se u zaključcima samita EU.

Lideri EU su napisali da „saradnja i podrška (EU) partnerima sa Zapadnog Balkana ostaje od ključne važnosti za razmenu informacija o tokovima migracija, za sprečavanje ilegalne migracije, za jačanje sposobnosti zaštite granica i za poboljšanje postupaka za vraćanje i readmisiju” zemlje porekla ili druge u kojima su bili.

Posle duge i teške rasprave, lideri EU dogovorili da Italiji i drugim članicama koje su prve na udaru priliva migranata, pomognu da u EU i zemljama na severu Afrike otvore „sabirne centre” za proveru ko može dobiti politicki azil u Uniji.

Sporazumeli su se i da omoguće da se sa severa Evrope organizovano vraćaju izbeglice koje su pobegle iz Italije ili Grčke.

U Briselu je postignut i sporazum da se spoljne granice dodatno zaštite pomorskom stražom sa 10.000 pripadnika, dok će se Libiji pomoći obukom njene obalske straže, isporukom patrolnih brodova i novcem da bi presecala puteve krijumčara migranata.

Merkel: Grčka i Španija će preuzeti nazad migrante

BRISEL– Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su Grčka i Španija izrazile spremnost da prihvate nazad migrante registrovane u tim zemljama, koji su zatim otišli u Nemačku. Nakon samita EU u Briselu, Angela Merkel je rekla da su se Grčka i Španija, s čijim liderima je imala sastanke u Briselu, saglasili da ubuduće preuzmu migrante koji su prethodno registrovani kod njih, a kasnije su uhvaćeni na nemačko-austrijskoj granici, prenela je agencija AP.

Merkel koja je zbog situacije s migrantima na udaru kritika u Nemačkoj, čak i unutar svoje vladajuće koalicije, juče je rekla da je migrantsko pitanje „izazov koji može odlučiti sudbinu EU”.

U Nemačkoj se pojačao politički spor zbog migranata, uz strahovanje da bi nesloga ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera i Angele Merkel oko migracione politike mogla da obori Vladu.

Zehofer je zatražio da nemačka zatvo granicu za izbeglice registrovane u nekoj dugoj zemlji EU ili im je u Nemačkoj odbijen zahtev za azil.

Lideri 28 članica EU su na samitu u Briselu jutros postigli dogovor o migracijama, psle pretnje Italije da će blokirati zajednička saopštenja ako njeni evropski partneri ne preuzmu precizne obaveze za prijem migranata.

Detalji dogovora o formiranju, na prlog angele Merkel, „koalicije voljnih” zemalja za prijem migranata, nisu saopšteni, ali je francuski predsednik Emanuel Makron novinarima rekao da je „evropska saradnja pobedila” i ocenio da je „iskazana solidarnost sa zemljama prvog ulaska”.

 

 

Evropljani postigli dogovor o migracijama

CRTA: Više od trećine vesti u Srbiji bez navedenog izvora

Economist: Svjetlija budućnost ili marginalizacija Balkana?

Najzastupljenija tema u štampi politički život, Vučić najčešći akter

Vučić: Daleko smo od kompromisa, referendum kad to postignemo

Ministri EU: Vladavina zakona i normalizacija s Prištinom odlučuju o članstvu Srbije

Sve više izbeglica, Evropa u svadji

Srbija otvorila dva nova poglavlja u pristupanju EU

Vučić: Dogovoreno rešavanje problema u miru/Tači: Težak sastanak sa Vučićem

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button