glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

putin 8 jezik radnici2
pasos-22 brisel bl9 kustendorf 77 filip8 djokovic44444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

HRW o ljudskim pravima na Balkanu: Nije trenutak za zadovoljstvo  

izvor: agencije  foto:                                                                             17.01.2019.

hrw 

Prošle, 2018. godine, obeležena je 70. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kao i četiri decenije postojanja Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava - Human Rights Watch (HRW). Gledajući stanje na terenu, međutim, nije trenutak za zadovoljstvo, navodi se u velikom godišnjem izveštaju HRW-a koji daje pregled događaja svetskih zemalja u 2018.

Ovako su ocenjene prilike u tri države Zapadnog Balkana obuhvaćene ovim izveštajem. Prenosimo glavne akcente.

Bosna i Hercegovina

BiH je u 2018. godini ostvarila ograničen napredak u rešavanju dugogodišnjih problema na polju ljudskih prava, navodi se u velikom godišnjem izveštaju HRW.

Pripadnici nacionalnih manjina nisu se mogli kandidovati za predsednika na Opštim izborima 2018. godine zbog nepostojanja izmena diskriminatorskih odredbi ustava, navodi se i ocenjuje da vlasti nisu pružile osnovnu podršku hiljadama tražilaca azila i migranata koji su stigli u zemlju 2018. godine. Novinari su nastavili da se suočavaju sa pretnjama i uplitanjem u njihov rad. Slučajevi ratnih zločina i dalje se sporo rešavaju.

Srbija

U Srbiji je u 2018. godini bilo malo poboljšanja u oblasti zaštite ljudskih prava, navodi se u velikom godišnjem izveštaju HRW. Procesuiranje ratnih zločina na sudovima napredovalo je sporo, a uz to je nedostajalo neophodne političke podrške. Sistem azila i dalje ima mana, a uslovi za tražioce azila nisu poboljšani, a dodaje se i da su novinari izloženi pritiscima i pretnjama, kao i tužbama za izveštavanje o osetljivim temama.

Kosovo

Napredak u poboljšanju zaštite ljudskih prava na Kosovu tekao je sporo tokom godine, navodi se u velikom godišnjem izveštaju HRW. Srpski i kosovski lideri su u avgustu najavili kontroverzni plan da se prekroje granice između Srbije i Kosova kao deo mirnog rešenja između ove dve zemlje. Plan je, dodaje se, izazvao zabrinutost zbog posledica premeštanja stanovništva koja se odnose na ljudska prava, a koje bi se zahtevale u okviru plana.

U martu je Skupština Kosova ratifikovala sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, što je uslov EU za liberalizaciju viznog režima za Kosovo. Rad Specijalnog suda će pokušati da odgovori na ozbiljne ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998-1999. usled promene specijalnog tužioca, stoji u izveštaju. Novinari su se suočili sa pretnjama i zastrašivanjem, a krivična gonjenja za zločine protiv novinara bila su spora. Tenzije između Srba i kosovskih Albanaca su se nastavile, posebno na severu zemlje. Romi, Aškalije i Balkanski Egipćani nastavljaju da se suočavaju sa diskriminacijom.


 

BBC: Putin upozorava Zapad, Srbija mu sprema dobrodošlicu/Blumberg: Vučić će nastojati da iskoristi podršku Rusije za KiM/FT: Putin jača veze sa Srbijom u borbi za uticaj sa Zapadom

Ambasadori EU traže od Srbije da što pre usvoji zakon o sprečavanju korupcije

Obeležena godišnjica ubistva Olivera Ivanovića

AP uoči posete predsednika Rusije: Putin već ima svoje selo, figuru, šljivovicu

Sve istine i zablude o stranim investitorima

Srbija pri dnu Barometra slobode Fondacije Fridrih Nauman

Završen šesti protest Jedan od pet miliona u Beogradu

Da li je Srbija spremna za moguću svetsku ekonomsku krizu?

Mediji EU: Populisti Orban i Vučić čvrsto na vlasti uprkos protestima

Olenik: Kandidujem se za predsednika PSG, a to planira i Sergej Trifunović/ Trifunović ne želi da komentariše

Vučić za Fajnenšel tajms: Samo dogovor sa Kosovom donosi trajan mir regionu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button