glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ivica Unmik-t brisel
bramerc mediji msp11 pauza sladjana mijailovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Istraživanje: 51 odsto gradjana podržava demokratiju, politiku čvrste ruke 44 odsto

izvor: agencije  foto:                                                                                                           07.12.2017.

03_mladi 

Istraživanje "Učešće gradjana u demokratskim procesima u Srbiji" pokazalo je da pada poverenje gradjana da sopstvenim angažmanom mogu da menjaju stvari, ali je povećan procenat onih koji podržavaju demokratiju kao najbolji politički sistem za Srbiju.

"Ove godine, prvi put veći procenat gradjana podržava demokratiju 51 odsto, dok 44 odsto ispitanika veruje da politika "čvrste ruke" može Srbiju izvući iz krize, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) u saradnji sa Ipsos Stratedžik marketingom.

Direktorka CRTA-e Vukosava Crnjanski rekla je danas na konferenciji za novinare u Beogradu da istraživanje pokazuje da gradjani ne veruju u efikasnost gradjanskog učešća. 

"Ti mehanizmi beleže drastičan pad. U pitanju je, pre svega odnos sa parlamentom i to kontaktiranje poslanika u skupštini, učešće u organizovanim pritiscima gradjana na parlament. Tu beležimo ozbiljan pad", kazala je ona.

Crnjanski je rekla da 15 odsto gradjana veruje da organizovanim pritiscima na parlament mogu nešto da promene.

"Još ozbiljniji pad se beleži u tom direktnom kontaktiranju poslanika u skupštni. I tom mehanizmu će pribeći, odnosno veruje samo osam procenata gradjana", navela je ona.

Prema njenim rečima, pad beleži i verovanje gradjana u efikasnost medija.

"Do sada su gradjani videli da su mediji saveznik u borbi protiv problema. Na žalost, u to ove godine veruje samo 28 odsto gadjana. A prošle godine je to bilo skoro 40 odsto", kazala je Crnjanski.

Istraživanje je pokazalo i da se smanjuje procenat onih koji žele da utiču na odluke vlasti.

"Ove godine manje od četvrtine gradjana je izjavilo da želi da utiče na odluke vlasti na nacionalnom nivou, dok je prošle godine tako mislila trećina gradjana. Kada pričamo o lokalu 32 odsto gradjana želi da učestvuje na odluke", kazala je Crnjanski.

Istraživanje je pokazalo da opada generalna zainteresovanost gradjna za politiku a da najčešće diskutuju o politici sa drugima i učestvuju u potpisivanju peticija, kao i da su izbori jedina aktivnost koju gradjani prepoznaju.

Direktorka istraživanja Ipsos Stratedžik marketinga Svetlana Logar rekla je da gradjani ipak ocenjuju da su najbolje obavešteni o politici u Srbiji.

"O Skupštini Srbije 60 odsto gradjana kaže da ne zna ništa ili zna veoma malo. O ulozi poslanika ne zna 68 odsto njih. Vrlo zanimljivo o ulozi poverenika za informacije od javnog značaja čak 77 odsto gradjana je reklo uopšte nisam obavešten", navela je Logar.

Ona je kazala da zainteresovanost gradjana za učešće na izborima sistematski raste.

"Preko 70 odsto gradjana je ovog trenutka reklo da bi izašlo na izbore...Kada pitate gradjane šta im je motiv za izlazak na izbore velika većina skoro 60 odsto gradjana kaže da je to njihova gradjanska dužnost, a nešto više od trećine stvarno žele da na taj način utiću na politiku koja će sprovoditi u Srbiji", kazala je Logar o rezultatima  istraživanja.

Prema istraživanju, gradjani su zadovoljniji radom vlade, nego skupštine, ali je u oba slučaja više nezadovoljnih nego zadovoljnih.

Nezadovoljstvo skupštinom izrazilo je 41 odsto grajana (39 odsto prethodne godine), dok je zadovoljnih 19 odsto (prethodne 22 odsto).

Nezadovoljstvo radom vlade izrazilo je 39 odsto (40 prethodne godine) a zadovoljno je 28 (31odsto prethodne godine).

Osam odsto gradjana samatra da političari bar uglavnom govore istinu. 

Istraživanje je sprovedeno od 21. do 26. oktobra na reprezentativnom uzorku od preko 1.000 stanovnika.

 

 

Šefovi diplomatija: Pozitivan razvoj odnosa Srbije, Turske i BiH

Bramerc: Haški tribunal nije postigao pomirenje u bivšoj Jugoslavji

Izetbegović prekinuo Čovića i Vučića da pojasni stav BiH/Vučić: Ovako vam izgleda sve

EU otvara još dva poglavlja sa Srbijom

U Srbiji i dalje krupni izazovi za slobodu medija i izražavanja

EK: Srbija kasni sa uspostavljanjem efikasnog pravosudnog sistema

Ambasador Nemačke: Sporazum o odnosima s Prištinom je uslov od 2014. godine

Haški tribunal: Na marginama tuđe istorije

Dačić: Ako idemo sami na izbore, kandidat Antić

Državna korupcija i političke smene u Specijalnom sudu?

Atlantski savet: Nužno istorijsko približavanje SAD i Srbije

Brnabić: Početak rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta istorijski dan za Srbiju

Meta: Činjenica da sam u Medveđi – dokaz da je Srbija otvorena zemlja

Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

Vučić uz brojne zvaničnike posetio muzej Luvr Abu Dabi

Janković ostaje na čelu PSG, novi članovi Predsedništva

Srbija već izabrala u kom bloku želi da bude/Moskva se ne protivi proširenju EU

Haški sud iz ruskog ugla

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button