glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

Brisel 2 hag1 granica
hahn-zvizdic tuzla kada dan nije-imao-ime vakcine djokovic- sanja

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Ambasador Nemačke: Sporazum o odnosima s Prištinom je uslov od 2014. godine

izvor: agencije  foto:                                                                                                           04.12.2017.

ditman 

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman izjavio je danas da Nemačka podržava evropske integracije Srbije, a da su od 2014. godine poznati uslovi za članstvo u EU, medju kojima je pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Uslovi su poznati, mi podražvamo Srbiju na putu evropskih integracija na bazi uslova koji su saopšteni 2014 godine, u medjuvremenu su razradjenja pregovaračka poglavlja koja se otvaraju redom i u toku je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", rekao je Ditman na pitanje novinara o tome kako procenjuje da li političari dovoljno informišu javnost u Srbiji o toku dijaloga s Prištinom.

"Naglašavamo obavezu poštovanja vladavine prava, a posebno je važan dijalog Srbije i Kosova", rekao je Ditman.

Pravno obavezujući dokument o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ušao je u pregovarački okvir EU za Srbiju koji usvojen je 9. januara 2014, a predstavljen na prvoj medjuvladinoj konferenciji 21. januara 2014, kada je Srbija i zvanično počela pregovore sa EU. Tu se navodi se da će "za Srbiju od posebne važnosti biti proces normalizacije odnosa sa Kosovom".

"Ovaj proces će obezbediti da obe strane mogu da nastave svojim evropskim putem, izbegavajući da jedna drugu blokiraju u ovim naporima, i treba postepeno, do kraja pristupnih pregovora sa Srbijom, da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa izmedju Srbije i Kosova, u formi pravno obavezujućeg sporazuma u nameri da će obe strane biti u stanju da u potpunosti ostvaruju svoja prava i ispunjavaju svoje obaveze", navodi se u Članu 12.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tek je sredinom novembra rekao da Srbija neće moći da postane članica EU bez pravno obavezujećeg dokumenta sa Kosovom.

"Nije to pitanje priznanja nezavisnosti, niko to još ne govori na takav način, govori izmedju redova, ali ne na taj način, ali ovo je ono što ja već sada mogu da vam kažem", rekao je tada Vučić.

Pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije prvi put je javno pomenut u Srbiji pre više od pet godina, kada su poslanici vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) predstavili uslove na kojima će Berlin insistirati pri napredovanju Srbije ka EU, a ušao je i u pregovarački okvir EU za Srbiju usvojen u januaru 2014. godine pred formalni početak pregovora o članstvu. Prilikom posete Beogradu 13. septembra 2012, poslanik CDU Andreas Šokenhof (Schockenhoff) je pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine naveo kao jedan od sedam uslova na čijem će ispunjenju insistirati njegova poslanička grupa u Bundestagu, u nameri da ih pretoče u zvaničan stav Nemačka.

On je tada razgovarao s tadašnjim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, tadašnjim ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem i s tadašnjim predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

 

 

Haški tribunal: Na marginama tuđe istorije

Dačić: Ako idemo sami na izbore, kandidat Antić

Državna korupcija i političke smene u Specijalnom sudu?

Atlantski savet: Nužno istorijsko približavanje SAD i Srbije

Brnabić: Početak rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta istorijski dan za Srbiju

Meta: Činjenica da sam u Medveđi – dokaz da je Srbija otvorena zemlja

Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

Vučić uz brojne zvaničnike posetio muzej Luvr Abu Dabi

Janković ostaje na čelu PSG, novi članovi Predsedništva

Srbija već izabrala u kom bloku želi da bude/Moskva se ne protivi proširenju EU

Haški sud iz ruskog ugla

Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom/Janković: Verovatno će biti saradnje sa Draganom Djilasom

Uskoro o poverenju Saši Jankoviću?

Reakcije na presudu Mladiću: Vučić: Svi smo znali šta će biti ishod/Brnabić: Ovo nije iznenađenje, treba se okrenuti budućnosti  Čanak: Srbija da konačno osudi politiku zločina i genocida/Palma: Ovo je najveća sramota u istoriji/U Srebrenici plakati podrške generalu

Mediji uoči presude Mladiću: 'Kampanja suza'

Zaev u prvoj poseti Srbiji/Sastali se Vučić i Zaev/Zaev: Makedonija stavlja Srbiju na prvo mesto među susedima/Brnabić: Sednica dve vlade sledeće godine

Da li je Dejtonski sporazum ispunio svoj zadatak?

Srbija i Kina imaju projekte vredne 6 milijardi evra

I posle Haga... "Hag"

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button