glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

presuda mladic plenkovic88
psg dodik00 konferencija BATE-Borisov-Zvezda veselinov Partizan-young boys

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Haški sud iz ruskog ugla

izvor: rse  foto: rfe                                                                                                            24.11.2017.

rusija-hag 

U Moskvi, sudeći po reakciji ruskih zvaničnika i vladinih medija, nisu iznenađeni presudom Ratku Mladiću u Međunarodnom krivičnom sudu, ali su potpuno razočarani radom Haškog tribunala.

Dvadeset četiri sata nakon što je bivši komandant Vojske Republike Srpske bio osuđen, u prvostepenoj presudi, na doživotnu kaznu, stigla je oštra izjava od strane ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Presuda Mladiću je nastavak politizovanog i pristrasnog kursa koji je uvek dominirao radom Tribunala”, izjavila je portparolka Marija Zaharova. Prema njenim rečima, “veštačka, jednostrana i antisrpska interpretacija tragičnih događaja 90-tih godina podriva obnavljanje uzajamnog poverenja u regionu”.

Tribunal je daleko od opšte priznatih standarda u osiguravanju uslova suđenja i osnovnih prava na život, zdravstvenu negu i medicinsku pomoć, smatraju u ruskom ministarstvu.

Treba podsetiti kako je Haški sud odbio pre nekoliko meseci zahtev za Mladićevo lečenje u Rusiji uprkos garancijama Moskve. U timu Mladića su tada govorili da je Rusija prihvatila da se pridržava svih uslova Tribunala, kao i da ga vrati u Hag kada bude pozvan.

Inače, ruski MIP je zadnjih godina u više navrata iznosio kritike na račun Haškog suda. Slične reakcije možemo da čujemo od strane prokremaljskih političara, politikologa i medija svaki put, kada se donosi nova presuda u Hagu. Glavni akcenti se svode na to da je Haški tribunal pristrasan i neobjektivan, te da pravda za sve žrtve rata nije zadovoljena.

Pored reakcije ruske diplomatije, očekuje se i izjava Državne Dume, odnosno parlamenta. Što se političkih stranaka tiče, vladajuća “Jedinstvena Rusija” koja veoma često komentariše prilike na Balkanu preko svog predstavnika Sergeja Željeznjaka, nije odmah dala mišljenje o presudi Mladiću. Ali brzo je stigla reakcija od strane komunista.

Komunistička partija dosledno pruža političku i praktičnu podršku Ratku Mladiću, a predstavnici te stranke su ga više puta posetili u Hagu”, rekao je novinarima predstavnik te partije Ivan Meljnikov. Crvenu kravatu sa slovima “KPRF” u kojoj se Mladić pojavio u sudnici u Hagu on je nazvao simbolom solidarnosti. “To je znak da u teškom trenutku on osjeća našu podršku”, pojasnio je ruski komunista.

U ruskom informativnom prostoru presude Tribunala se uglavnom tumače kao političke odluke, koje služe za opravdavanje politike zapadnih zemalja na Balkanu. Čitaoci su, međutim, uskraćeni za kompletniju sliku događaja iz 90-h. Činjenice i dokazi koji su prikupljeni tokom različitih istraga u nekim medijima nisu u prvom planu. Javnost zapravo ne zna zbog čega su bili osuđene neke poznate ličnosti, na čiju stranu se Rusija faktički svrstava kao advokat.

Zadnjih dana interes prema Balkanu u ruskim medijima je bio znatno povećan. Neki su posvetili veliku pažnju novoj presudi Haškog tribunala, pogotovo državne informativne agencije.

Mladić će umreti u zatvoru”, kategorički tvrdi “Lenta.ru” u svom informativnom članaku, dok u komentaru “Komersanta” stoji da “nova presuda podvlači crtu ispod tragedije 90-h na Balkanu”.

List navodi da u horu emotivnjih reakcija veoma uzdržano zvuči izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da “ne treba plakati nad prošlošću, već gledati u budućnost”. “To daje nadu da će presuda Mladiću, koja je odredila jednog od ključnih krivaca bosanskog rata, makar i preliminarno podvući crtu ispod te tragedije. Tada će i u Haškom tribunalu moći da govore da su ispunili svoj cilj”, smatra novinar “Komersanta”.

Presuda generalu Mladiću ponovo je podelila Srbe i bosanske Muslimane”, stoji u jednom od brojnih izveštaja agencije RIA Novosti. Jer u javnosti balkanskih zemalja interpretacije sudskih odluka su u zavisnosti od etničke pripadnosti posmatrača.

Aktivnosti Tribunala pokazuju da je njegov cilj kažnjavanje najviših predstavnika Srba, a istovremeno, vidimo da pored velike baze dokaza, hrvatski generali nisu osuđeni”, kaže za RIA saradnica Instituta za slavistiku Irina Rudnjeva.

U novinama nalazimo više sličnih komentara politikologa i istoričara, koji govore o pristrasnosti Tribunala i negativnim posledicama za Balkan. U isto vreme ima prostora i za suprotna mišljenja balkanskih i svetskih političara.

Jedan od glavnih izvora informacija za prokremaljske medije je sin Mladića Darko, koji daje izjave o zdravstvenom stanju svog oca, te njegovim političkim pogledima. Može se učiniti da bivši komandant Vojske Republike Srpske prati čak i situaciju oko Ukrajine. Darko je ispričao kako njegov otac smatra ukrajinski scenario “modernijom verzijom” jugoslovenske krize, odnosno “razbijanjem” zemlje uz pomoć Zapada.

Rruska agencija “Rosbalt” navodi da takve izjave zapravo služe za skretanje pažnje javnosti sa bitnjih detalja kako bi činjenice utvrđene tokom istrage ostale u senci.

U krugovima ruskih “patriota” sa iskustvom ratovanja u bivšoj Jugoslaviji smatra se da je 90-h godina u Bosni napravljen uspešan korak ka stvaranju “pravoslavne države”, što je poslužilo kao inspiracija i za projekat “Novorusije” u Istočnoj Ukrajini. Međutim, u onim krugovima se zaboravlja da su neke “inspirativne” aktivnosti detaljno opisane u optužnicama Međunarodnog suda protiv desetina predstavnika vojno-političke elite devedesetih”, stoji u komentaru “Rosbalta”.

Sve u svemu, reakcija zvaničnika i medija, pogotovo ruskih propagandnjih resursa na Balkanu pokazala je da se sudski utvrđene činjenice posmatraju pre svega kroz politiku i sukob same Rusije sa Zapadom. Preko diplomatskih izjava, te analiza prokremaljskih analitičara radi se na diskreditaciji međunarodnog pravosuđa, rehabilitaciji osuđenih, te jačanju antizapadnog osećanja u srpskom društvu.

slobodnaevropa.org

 

Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom/Janković: Verovatno će biti saradnje sa Draganom Djilasom

Uskoro o poverenju Saši Jankoviću?

Reakcije na presudu Mladiću: Vučić: Svi smo znali šta će biti ishod/Brnabić: Ovo nije iznenađenje, treba se okrenuti budućnosti  Čanak: Srbija da konačno osudi politiku zločina i genocida/Palma: Ovo je najveća sramota u istoriji/U Srebrenici plakati podrške generalu

Mediji uoči presude Mladiću: 'Kampanja suza'

Zaev u prvoj poseti Srbiji/Sastali se Vučić i Zaev/Zaev: Makedonija stavlja Srbiju na prvo mesto među susedima/Brnabić: Sednica dve vlade sledeće godine

Da li je Dejtonski sporazum ispunio svoj zadatak?

Srbija i Kina imaju projekte vredne 6 milijardi evra

I posle Haga... "Hag"

Brnabić za "Fajnenšel tajms": Od Srbije ne treba tražiti da bira između Zapada i Rusije

Opozicija o izborima: Strani faktor ili zamajavanje građana

Vučić: Beogradski izbori u martu, parlamentarni kada bude vreme

Vučić: Srbija bez pravno-obavezujućeg dokumenta sa Kosovom ne može u EU

Poglavlja 23, 24 i 35 ključna za tempo pregovora sa EU

Vučić: Srbiju čeka težak period u odnosu sa Kosovom

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button