glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

Mladen-Ivanic hag1 granica
hahn-zvizdic ditman msp11 tuzla djokovic- sanja

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Unmik: Posredovali smo na osnovu Rezolucije 1244

izvor: agencije  foto:                                                                         04.12.2017

Unmik-t

Unmik je saopštio da je u decembru 2016. predao Interpolu notu kosovskih vlasti, u kojoj se traži da međunarodne poternice protiv 20 stanovnika Kosova budu uklonjene.

Misija UN ističe da je na taj način posredovala između Prištine i Interpola, a na osnovu uloge, koju, kako kaže, ima u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

To se navodi u saopštenju koje je portparol Kancelarije Unmika za strateške komunikacije i javne poslove Sanam Dolatšahi prosledio Tanjugu kao odgovor na pitanje agencije – ko je Unmiku dao saglasnost da traži uklanjanje poternice za kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, kojeg Srbija tereti za ratne zločine, kao i kakva je zapravo priroda te poternice.

U objašnjenju o ulozi Unmika u vezi sa nedavnom odlukom Interpola, u saopštenju se navodi da je "u skladu sa ulogom Unmika prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, 2002. godine Unmik potpisao Memorandum o razumevanju sa Interpolom".

Reč je o Memorandumu "Saradnja u sprečavanju kriminala i u krivičnoj pravdi", čija je svrha, kako se navodi, bila da se uspostavi okvir za saradnju između strana, uključujući razmenu policijskih informacija, objavljivanje i protok Interpolovih poternica, pristup Interpolovim mrežama i bazama podataka. U saopštenju se ističe da je Memorandum o razumevanju između Interpola i Unmika i dalje na snazi.

"Stoga, Unmik deluje kao posrednik između kosovskih vlasti i Interpola, kada je reč o svim pitanjima u vezi sa sprečavanjem kriminala, policijskom saradnjom i krivičnom pravdom", navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu, navodi se dalje, Unmik je u decembru 2016. godine predao Interpolu notu kosovskih vlasti, u kojoj se traži uklanjanje međunarodnih poternica protiv 20 kosovskih stanovnika, a to je učinio na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, "kao što je činio u svim takvim slučajevima u prošlosti". Interpol je uklonio sa spiska traženih lica 18 osoba sa Kosova koje traži Srbija, a među tim imenima je i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Svi oni su sada slobodni da putuju izvan teritorije Kosova bez problema.

 

 

Vlada Kosova za korekciju granice sa Crnom Gorom

Koha: Sporazum Srbije i Kosova do 2019, Srbija u EU do 2025.

Srpskoj listi najviše mesta gradonačelnika na Kosovu, slede DSK i ABK/Đurić: Srpska lista apsolutni pobednik lokalnih izbora na KiM

Kuda ide Kosovo u briselskom dijalogu?

Srpske sudije počinju da rade po zakonima Kosova

Samoopredeljenje učvrstio poziciju?

Pobeda Srpske liste u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji

Građani naučili lekciju

U osam opština Srbi protiv Srba

Kosovo traži albanske pasoše

Mogerini: Nova faza dijaloga u decembru/Haradinaj: Nastavak dijaloga sa Beogradom nemoguć bez Amerike/Dačić protiv uslovljavanja dijaloga prisustvom SAD

Dojče vele: Kosovo nije postalo nezavisno pravno – neće ni Katalonija

Danijelson: Za Kosovo ostaju vize ako ne bude demarkacije i borbe protiv kriminala

Zajednicu koče i lokalni izbori

Dijalog Kosova i Srbije pod lupom opozicije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button