glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

samit hag66 inicko
vucic-zajed Sednica-PSG Drasko-Redjep digitalizacija hidro paunic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Meta: Činjenica da sam u Medveđi – dokaz da je Srbija otvorena zemlja

izvor: agencije  foto:                                                                                                            27.11.2017.

Meta 

"Činjenica da sam ovde pokazuje da je Srbija otvorena zemlja. I činjenica da je gospodin (Zoran) Stanković kao predstavnik Vlade Srbije svoju nedelju posvetio meni, kao i mnogo predstavnika Opštine i zvaničnika iz Medveđe koji su mi organizovali dobrodošlicu, čini da se osećam veoma dobro", rekao je Meta u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Albanski predsednik kaže da nije ni očekivao da ga u Medveđi dočeka predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer je posetu lično inicirao.

"Zna se da je i on (Vučić) dosta angažovan na poboljšanju odnosa Albanaca i Srba u čitavom regionu", rekao je Meta.

Za predsednika Srbije kaže da je afirmisan kao političar koji gleda ka budućnosti.

"Imao sam zadovoljstvo da ga sretnem u Tirani kada je bio premijer, a ja sam tada bio predsednik skupštine. Imali smo veoma dobar sastanak. Razmenili smo i mnogo pozitivnih poruka kada smo i on i ja bili izabrani za predsednike. Verujem u budućnost odnosa naše dve zemlje, ali i naših naroda. Što više razmena budemo imali, toliko je sigurnija budućnost naše dve zemlje", rekao je Meta.

Upitan kako se, prema njegovom mišljenju, rešavaju problemi Albanaca na jugu Srbije, kada je, na primer, reč o udžbenicima, Meta kaže da misli da će rešavanje problema svakako biti proces koji će ići paralelno sa pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, kao što taj proces i u Albaniji, kad je reč o manjinama, ide paralelno sa procesom pristupanja.

"To je proces koji zahteva strpljenje, kontinuitet u rešavanju i veliku volju da gledamo napred. Mislim da je važno da Albanci u Preševskoj dolini sarađuju sa Srbima i imaju razumevanja jedni za druge i za sva pitanja koja traže odgovore i rešenja. Istovremeno i da ojačaju saradnju sa institucijama Republike Srbije. Takođe, i sa međunarodnim faktorom u Srbiji koji prati napredak zemlje, a koji može da pruži važne savete za postizanje ovih standarda", naveo je Meta.

Na pitanje o nužnosti saradnje sa institucijama Srbije i o ideji razmena teritorija juga centralne Srbije i severa Kosova, Meta kaže da jedina promena granica treba da se desi u našim glavama.

"Moje uverenje je da je svaka nacija na Balkanu negde većina, a negde manjina. Promena granica nikada nije rešenje. Ali važno je da se manjine poštuju gde god da žive", istakao je Meta.

"Verujem da će Srbija i Albanija imati više konkretne saradnje"

Komentarišući unutrašnji dijalog o Kosovu, koji je inicirao predsednik Srbije, Meta kaže da želi da veruje i da veruje da je rukovodstvo Srbije svesno izazova koje ima Srbija, ali i region, kao i da će doneti odluke koje će koristiti i Srbiji i celom regionu.

Na pitanje kakve bi te odluke trebalo da budu, predsednik Albanije kaže da one ne treba da budu pod uticajem prošlosti i da ne utiču na našu budućnost.

"Verujem da su to odluke koje će pomoći i Srbima i Albancima da ojačaju poverenje, ali i saradnju i suživot na celom Balkanu. Albanci i Srbi mogu u vrlo kratkom vremenu da promene imidž i percepciju našeg regiona. A to je najkorisnije za naše privrede. Naš region ima ogromne potencijale koji nisu iskorišćeni u smislu privrednog razvoja. U ostvarivanju ovog potencijala smetalo je to što nisu prevaziđena neka fakta iz prošlosti. Ja sam veliki optimista, zato sam i danas ovde i uveren sam da ovo nije poslednja poseta", naglasio je Meta.

Veruje, dodao je albanski predsednik, da će u budućnosti Srbija i Albanija imati više konkretne saradnje jer nam je ona potrebna, a ne retorika o saradnji.

"Majka Tereza je rekla jednu veliku stvar koju nikada neću zaboraviti – možda ne može svako od nas da uradi po jednu veliku stvar, ali svako može da uradi jednu malu stvar sa velikom ljubavlju. U ovu posetu sam došao sa velikom ljubavlju i primljen sam lepše nego što bih to bio u svom rodnom kraju. Ovde su mi služili nekoliko vrsta rakija, mnogo više nego tamo odakle sam, a moj kraj je poznat po proizvodnji rakije. Ovo je pokazatelj prijateljstva i velikodušnosti, ali i saradnje", napomenuo je Meta.

Na direktno pitanje da li misli da će Beograd priznati kosovsku nezavisnost, Meta navodi da je "Kosovo realnost koju je priznalo oko 115 država, od kojih su mnoge članice EU".

"Ali već sam dijalog između Srbije i Kosova je veliki pozitivan korak koji poštuje i tu realnost i koji zahteva da se prevaziđu mnoge praktične prepreke koje postoje za građane. Verujem da je i za Kosovo, i za Srbiju, i za Albaniju, i za ceo region budućnost zajednička. I verujem da će Srbija doneti potrebne odluke u potrebnom vremenu. U svom interesu, ali i u interesu celog regiona, jer ti interesi više ne mogu da se dele", naveo je Meta.

Meta, koji je u Beogradu poslednji put bio kada je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova Albanije, kaže da mu se srpska prestonica mnogo sviđa, da je često dolazio i da će dolaziti u budućnosti.

"Tamo postoji jedna odlična Katedra albanologije, ne kao u drugim glavnim gradovima. Postoje mnogi krajevi gde se mogu čuti tradicionalne albanske pesme koje sa mnogo žara pevaju i Srbi i Srpkinje. Mogu reći da mi nedostaje Beograd i da tamo imam mnogo prijatelja, ne samo u svetu politike, nego i intelektualaca, civilnog društva i mnogo dobrih ljudi koji su željni promena i poboljšanja odnosa Srba i Albanaca", zaključio je Meta.

Meta završio privatnu posetu Medveđi

Albanski predsednik Ilir Meta završio je privatnu posetu Medveđi, a do administrativnog prelaza Mutivode ispratili su ga predstavnici te opštine i Koordinacionog tela za jug Srbije, rekao je za Tanjug predsednik tog tela Zoran Stanković.

Stanković je izrazio zadovoljstvo ishodom posete albanskog predsednika koja je imala cilj, kako kaže, da prenese poruku da Srbi i Albanci mogu da žive zajedno, postižu dogovore i bez teških reči rešavaju probleme.

Prema Stankovićevim rečima, Meta je na sastanku sa srpskim i albanskim građanima i odbornicima poručio da će postojeći problemi u opštinama Medveđa, Bujanovac i Preševo biti rešeni na pozitivan način i istakao napore Vlade Srbije i drugih državnih organa da na tom prostoru dođe do poboljšanja uslova života i rada.

Naveo je da se na sastanku razgovaralo o udžbenicima za albansku nacionalnu manjinu i nacionalnim obeležjima Albanaca u Srbiji.

"Predsednik Albanije je posebno insistirao da se poboljša kulturna razmena između kulturno-umetničkih društava iz Albanije i ove tri opštine, kao i da se organizuje više sportskih susreta. Takođe, Meta je uputio poziv rukovodstvu opštine Medveđa da poseti Albaniju", istakao je Stanković.

 

 

Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

Vučić uz brojne zvaničnike posetio muzej Luvr Abu Dabi

Janković ostaje na čelu PSG, novi članovi Predsedništva

Srbija već izabrala u kom bloku želi da bude/Moskva se ne protivi proširenju EU

Haški sud iz ruskog ugla

Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom/Janković: Verovatno će biti saradnje sa Draganom Djilasom

Uskoro o poverenju Saši Jankoviću?

Reakcije na presudu Mladiću: Vučić: Svi smo znali šta će biti ishod/Brnabić: Ovo nije iznenađenje, treba se okrenuti budućnosti  Čanak: Srbija da konačno osudi politiku zločina i genocida/Palma: Ovo je najveća sramota u istoriji/U Srebrenici plakati podrške generalu

Mediji uoči presude Mladiću: 'Kampanja suza'

Zaev u prvoj poseti Srbiji/Sastali se Vučić i Zaev/Zaev: Makedonija stavlja Srbiju na prvo mesto među susedima/Brnabić: Sednica dve vlade sledeće godine

Da li je Dejtonski sporazum ispunio svoj zadatak?

Srbija i Kina imaju projekte vredne 6 milijardi evra

I posle Haga... "Hag"

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button