glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

samit hag66 inicko
Meta Sednica-PSG Drasko-Redjep digitalizacija hidro paunic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Brnabić: Početak rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta istorijski dan za Srbiju

izvor: agencije  foto:                                                                                                            28.11.2017.

Ana-Brnabic-otvaranje-radova 

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je kazala da je početak radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta istorijski dan za Srbiju i dokaz da se radi na strateškom razvoju zemlje.

Ona je na obeležavanju početka radova na deonici te pruge od Beograda do Stare Pazove istakla da je to najveći projekat u okviru kineske inicijative "Jedan pojas jedan put", kao i formata saradnje Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

"Ovaj projekat je važan jer je prvi prekogranični projekat u okviru saradnje '16 plus jedan', potpisan je prvi tripartitni ugovor za njegovu realizaciju, a prvi je projekat izmedju Kine i EU, preko Srbije", istakla je Brnabić.

Dodala je da je ponosna na saradnju Srbije i Kine i zahvalna celom timu koji je pripremao taj projekat, na čelu sa Ministarstvom gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i kineskim partnerima.

Po rečima premijerke, i madjarski premijer Viktor Orban je pohvalio Srbiju koja je pre Madjarske obavila pripreme za početak izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

"Ovaj projekta je važan i zbog toga što pokazuje kako se planski i strateški razvija zemlja. Ne zapostavlja se ni jedan pravac razvoja, jednako kao saobraćajni koridori tako je važna i brza pruga", kazala je Brnabić.

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je kazala da je priprema izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta trajala tri godine i da je to trenutno najveći projekat po vrednosti u Srbiji i Evropi.

Ona je navela da su pre ulasku u taj projekat predstavnici Vlade Srbije bili svesni "da se u domaće pruge nije ulagalo 30 godina, da nemamo vozove i da su brzine vozova na prugama u Srbiji bile 35 do 45 kilometara na čas". "Posle tri godine uspeli smo da modernizujemo 250 kilometara pruga, nabavili smo novih vozova koliko god smo mogli, a imamo i veći broj putnika i tereta", naglasila je ona.

Ministarka Mihajlović je navela da je cilj da što više gradjana i privrednika koristi železnicu za prevoz.

"Naš cilj je ne samo da budemo deo velikog globalnog projekta, već da gradjani i gradjanke Srbije požele da se voze vozovima, a da svi oni koji prevoze teret i kargo, idu preko Srbije", kazala je Mihajlović.

Zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reformu Kine Vang Sjaotao je obećao da će radovi na deonici pruge od Beograda do Stare Pazove biti zavšeni u planiranom roku i da će kineske kompanije poštovati sve propise i zakone u Srbiji.

Radove na toj deonici dugoj 34,5 kilometara izvode kineske kompanije Čajna rejlvejz internešnel (China Railways International) i Čajna konstrakšn kompani (China Construction Company) a vrednost ugovora je 350,1 milion dolara.

Planirano je da deonica bude završena u roku od tri godine, a kompletna brza pruga Beograd-Budimpešta za šest godina.
 

MUP nabavio škode, jer je ta firma dala najbolju cenu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Budimpešti da je firma "škoda" dala najbolju ponudu na tenderu Ministarstva unutrašnjih poslova za kupovinu automobila za to Ministarstvo.

Ona je novinarima rekla da je MUP naveo da je nabavka vozila bila tajna zbog specifikacije vozila koja se nabavljaju, ali da konkurs nije bio tajan i da škoda nije bila jedina pozvana.

"Bili su pozvani svi proizviodjači automobila koji rade na ovom tržištu i sa njima se u direktnim pregovorima postizala cena. Cena škode je bila i najbolja", rekla je Brnabić.

Ranije, tokom novembra, državni sekretar u MUP-u Srbije Miroslav Miličković rekao je da se MUP prilikom odabira najbolje ponude na tenderu za kupovinu automobila pre svega rukovodilo cenom vozila.

MUP je na tenderu nabavio 710 vozila "škoda rapid" čija je cena, po njegovim rečima, bila znatno povoljnija od one koju je ponudio drugoplasirani ponudjač kragujevačka fabrika Fijat Krajsler automobili (FCA) za automobil "fijat 500L".

On je tada rekao da su svi koji su učestvovali u pregovaračkom postupku javne nabavke vozila za MUP, zastupnici vozila "škoda", "fijat" i "pežo", imali ravnopravne šanse.Ne očekujem probleme sa Evropskom komisijom oko modernizacije pruge

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Budimpešti da ne očekuje probleme sa Evropskom komisijom, kada je reč o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, koja se sprovodi u saradnji sa Kinom.

"Ne očekujem nikakave probleme, meni je potpuno normalno da Evropska komija, koja ima jako striktne odredbe, što se tiče konkurencije, ima ovaj projekat pod lupom", rekla je Brnabićeva novinarima na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Ona je rekla da je jutros razgovarala sa premijerom Madjarske Viktorom Orbanom o modernizaciji pruge i da je "sve u skladu sa svim zakonima i odredbama EU", te da Srbija ne očekuje nikakve probleme.

 

 

Meta: Činjenica da sam u Medveđi – dokaz da je Srbija otvorena zemlja

Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

Vučić uz brojne zvaničnike posetio muzej Luvr Abu Dabi

Janković ostaje na čelu PSG, novi članovi Predsedništva

Srbija već izabrala u kom bloku želi da bude/Moskva se ne protivi proširenju EU

Haški sud iz ruskog ugla

Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom/Janković: Verovatno će biti saradnje sa Draganom Djilasom

Uskoro o poverenju Saši Jankoviću?

Reakcije na presudu Mladiću: Vučić: Svi smo znali šta će biti ishod/Brnabić: Ovo nije iznenađenje, treba se okrenuti budućnosti  Čanak: Srbija da konačno osudi politiku zločina i genocida/Palma: Ovo je najveća sramota u istoriji/U Srebrenici plakati podrške generalu

Mediji uoči presude Mladiću: 'Kampanja suza'

Zaev u prvoj poseti Srbiji/Sastali se Vučić i Zaev/Zaev: Makedonija stavlja Srbiju na prvo mesto među susedima/Brnabić: Sednica dve vlade sledeće godine

Da li je Dejtonski sporazum ispunio svoj zadatak?

Srbija i Kina imaju projekte vredne 6 milijardi evra

I posle Haga... "Hag"

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button