glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

parastos Kosovska Mitrovica oluja2
most srpski hitovi Vladan-Vukosavljevic-S fss3 srb-fra4 Mirkovic1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Hrvatska u Kninu proslavlja godišnjicu Oluje

izvor: agencije         foto:                                                                               05.08.2018

knin11

Polaganjem venaca i paljenjem sveća u Kninu je počeo centralni skup povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i 23. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja".

Zajednički venac su položili predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Sabora Gordan Jandroković, predsednik Vlade Andrej Plenković, otac jednog od poginulih branitelja Stjepan Cumbaj, ministar odbrane Damir Krstićević, ministar unutrašnhih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, prenosi Hina.

U državnoj delegaciji su bili i načelnik Glavnog štaba general Mirko Šundov, načelnik policije Nikola Milin, župan šibensko-kninski Goran Pauk, kao I gradonačelnici Knina, Zagreba i Vukovara, Marko Jelić, Milan Bandić i Ivan Penava. Venac je položio I hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako "Oluja" i vrednosti Domovinskog rata treba da budu podsticaj u izgradnji snažne i uspešne zemlje, poručivši kako se Hrvatska zalaže za saradnju i dobrosusedske odnose, koji se, kako kaže, moraju temeljiti na istini, pomirenju, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi.

"Hrvatska je bila velika u pobedi pa je još 1996. godine pružila ruku pomirenja kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom. Danas se zalažemo i za saradnju i dobrosusedske odnose koji se moraju temeljiti na istini, pomirenju, odgovornomsuočavanju s prošlošću i pravdi. To podrazumeva i pronalazak odgovornih za sva kaznena dela počinjena tokom rata. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odlaže istinsko pomirenje, dok je iskreno preuzimanje odgovornosti npr. omogućilo primereno i trajno pomirenje između Francuske i Nemačke i stvorilo snažni temelj današnje EU", istakao je Plenković.

Naglasio je kako je "Oluja" u svega nekoliko dana gotovo u celosti poništila učinke petogodišnje okupacije Hrvatske i vojnički porazila, kako je rekao, "velikosrpsku politiku režima Slobodana Miloševića".

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da se Domovinski rat i hrvatski branitelji ne smeju zaboraviti i da se vrednosti patriotskog zajedništva moraju prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspešne izgradnje hrvatskog društva, cele države i bolje budućnosti.

Grabar-Kitarović je ocenila da su pred Hrvatskom novi izazovi, a prioritet je pravednija izgradnja društva i stvaranje boljih uslova za život svih hrvatskih državljana.

"Zadovoljan građanin najveća je snaga društva i države, a snažna država uslov je sigurnosti u savremenom svetu punom dinamičnih bezbednosnih izazova u promenljivom bližem i širem bezbednosnom okruženju", poručila je Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović je istakla da je Oluja bila veličanstvena pobeda na jedinstvenom ratištu, te da je potpuni poraz agresor doživeo u daljim vojnim operacijama u BiH, čime su stvoreni preduslovi za postizanje mira koji i danas živimo. Ona je naglasila i da je Oluja postala školski primer uspešno vođene operacije koja se proučava na mnogim vojnim školama u svetu. Nakon obraćanja državnog vrha okupljenima u Kninu zapaljena je 241 sveća u čast poginulih pripadnika hrvatskih snaga u Oluji.

 

 

Kitarović: Ne vidim da ćemo se sa Srbijom ikada složiti/Goldštajn: Tompson je danas meinstrim i strahota ove zemlje

I danas, 23 godine posle, Srbija tuguje, Hrvatska slavi/Linta: „Oluja” samo završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske/Štrbac: Za nas zločinci, za Hrvate – heroji

Vjerovnici izglasali nagodbu za Agrokor

Plenković: Ako krene vraćanje migranata, štitićemo se/Šarović: Migrante ne zanima ni RS ni Federacija BiH/Spaseno 210 migranata u Gibraltarskom moreuzu

Opozicija traži ostavku Plenkovića zbog afere „mejlovi”

Plenković prihvatio ostavku ministarke Martine Dalić

ECRI: U Hrvatskoj eskalira govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma

Hrvatska neće povući ambasadora iz Srbije/Jandroković: Hrvatska neće polemizirati sa Dačićem

Od "Bljeska" prošle 23 godine, još niko nije odgovarao

Hrvatski mediji: Zagreb povlači ambasadora iz Beograda/ Dačić: Sledi reciprocitet/Vlada Srbije: Ministar odbrane Hrvatske nije dobrodošao u Srbiju/Plenković: Hrvatska je otvorena za dijalog sa Srbijom, ali branimo svoje dostojanstvo

Hrvatski Sabor usvojio osporavanu Istanbulsku konvenciju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button