glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

haradinaj999 migranti000 pristina-1
naucnici srbija bebe srbija partizan-olimpija (1) reprezentacija Zvezda-Helsinki mandic6666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Migranti: Policija Hrvatske nas tuče motkama

izvor: agencije         foto:                                                                              25.07.2019

migranti1111

ZAGREB- Švajcarska javna televizija SRF objavila je 10-minutni prilog o postupanju hrvatske policije prema migrantima, ali i o odgovornosti švajcarskih vlasti za to što, kako se navodi, ta zemlja, kao članica šengenske zone i potpisnica Dablinskog protokola, profitira od nezakonite i nasilne politike potiskivanja koju sprovode hrvatske vlasti.

Migranti, koji su nedavno proterani iz Hrvatske u BiH, ispričali su novinarima SRF-a da su ih maskirani hrvatski policajci tukli, i to motkama i očišćenim granama sa drveća, pokazujući rane koje su zadobili po nogama i leđima.

Oni tvrde da ih je hrvatska policija dovela na granicu prema BiH, a da se onda osam hrvatskih policajaca postrojilo u špalir, po četvoro s obe strane, te da su naredili migrantima da prođu kroz špalir.

Kada su, kako dodaju, to učinili, oni su ih udarali motkama, najviše po nogama i leđima, prenosi Tanjug.

U prilogu se spominje i pismo policajca koji se anonimno požalio pučkom pravobraniocu Lori Vidović da ga šefovi teraju da nezakonito i nasilno proteruje migrante.

Prikazani su i snimci s hrvatsko-bosanske granice i razgovori sa svedocima iz Velike Kladuše, koji tvrde da hrvatska policija ponekad i autobusima dovodi migrante do granice s BiH i onda ih nasilno tera da napuste Hrvatsku, što je protivzakonito.

Jedna osoba, koja živi blizu zelene granice s Hrvatskom, ispričala je za SRF da često čuje i pucnjeve i da je više puta svedočila tome da hrvatska policija proteruje migrante u BiH.

Hrvatski portal Indeks navodi, pozivajući se na procene neimenovanih svedoka na terenu, da Hrvatska dnevno na ilegalan način u BiH protera u proseku između 40 i 50 ljudi.

Portal ocenjuje da je posebno zanimljiv deo priloga koji se bavi odgovornošću švajcarskih vlasti koje, kako se navodi, profitiraju od hrvatske politike prema migrantima.

Ističe se da „dve male zemlje imaju izvrsne odnose”h, kao i da Švajcarska ove godine beleži manji broj tražilaca azila zahvaljujući politici potiskivanja, koju sprovode periferne članice EU, uključujući Hrvatsku.

Autori priloga su Nikole Vogele i Georg Hauzer.

Kako objašnjava Indeks, Vogele je već napravila prilog koji je dokazao da hrvatska policija nezakonito proteruje migrante preko zelene granice u BiH, dok je Hauzer vodio intervju s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, u kojem je ona priznala da Hrvatska sprovodi „politiku pušbeka”h i time krši međunarodne konvencije i hrvatske zakone.

 

 

HRW traži od hrvatske predsednice da zaustavi nasilje prema migrantima

Hoće li se Zagreb protiviti slovenskom prijedlogu o Frontexu na granici?

Zoran Milanović će se kandidovati za predsednika Hrvatske

Merkel: Načelno podržavamo evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Pomen jasenovačkim žrtvama – opet u dve kolone

Agrokor od danas više ne postoji

Što s Bleiburgom nakon negativnog stava Katoličke crkve u Austriji?

Spor Srbije i Hrvatske oko granice – pozicije i dalje udaljene

Levičari pozivaju na protest protiv političke represije u Hrvatskoj

U odnosima Srbije i Hrvatske nema napretka po pitanju nestalih

Židovska općina traži reakciju Hrvatske oko Jasenovca

Plenković: Nema pomirenja bez istine da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku

Od ulaska u EU do 2016. bar 102.000 ljudi otišlo iz Hrvatske

Strazbur odbio tužbe Srba prognanih iz Hrvatske!

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button