glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av2222222 ostavka zaev-han1
radnici djilas1 migranti1111 car palic77 vaterpolisti 999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Han želi da podstiče povratak emigranata sa Balkana    

izvor: agencije  foto:                                                                            27.07.2019.

han u bg

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han želi da podstiče povratak emigranata iz zemalja kandidata za članstvo u EU, te je svom timu naložio izradu koncepta koji bi nudio finansijsku pomoć za započinjanje poslova u domovini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić mi je u razgovoru preneo da Srbija već beleži prve povratnike, rekao je Han koji u tome vidi rezultat „pozitivne spirale”.

Han, koji je u protekla dva dana posetio Severnu Makedoniju i Srbiju je, u izjavi agenciji APA, ukazao da je odlazak mladih, dobro obrazovane radne snage u regione sa većim primanjima, pre svega EU, u svim zemljama Zapadnog Balkana problem, prenosi Tanjug.

Srbija će uskoro preteći Crnu Goru, koja je do sada vodila po prosečnim primanjima, a uz to već joj, zbog firmi, na primer iz automobilske industrije, nedostaje stručna radna snaga.

Han povratak emigranata smatra signalom da se privreda zemlje nalazi na dobrom putu.

Preneo je da je od Vučića zatražio ubrzavanje reformskog procesa i osiguranje vladavine prava, a kao pozitivno ocenio je što se u Beogradu, uz uključenje javnih i privatnih aktera radi na medijskoj reformi.

Najveća prepreka za put Srbije u EU je i dalje bilateralni odnos sa Prištinom, dijalog je obustavljen nakon što je Kosovo uvelo takse, a Han je uveren da će i u tom pogledu biti napretka čim Kosovo bude dobilo vladu koja će moći da deluje.

On očekuje da će pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom moći da počnu u oktobru.

„Ta zemlja je napravila značajni napredak i postigla istorijski Prespanski sporazum, kojim je rešila trodecenijski spor sa Grčkom”, konstatovao je Han dodajući da je važno da se sprovede i rekonstrukcija specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije.

On podržava integraciju specijalnog tužilaštva u pravosudni sistem, te dodaje da započeti postupci ne smeju biti zaustavljeni, već moraju biti nastanjeni, a to bi, kako ističe, bio dokaz normalizacije u pravosuđu.

Govoreći o svom mandatu na mestu komesara za proširenje, Han je rekao da je ponosan da se na osnovu njegovog angažovanja promenio koncept odnosa prema susedima i zemljama Balkana.

Prema njegovim rečima, nametnut je moto „ili izvozimo stabilnost ili ćemo uvesti nestabilnost”, čime se razvilo shvatanje da EU dobije nešto natrag iz tog regiona, i da investicije ne treba smatrati izgubljenim, te se kvalitet projekata poboljšao.

„Ono što je postignuto u Severnoj Makedoniji je deo i mojoj napora”, rekao je on dodajući da je ta zemlja dobar primer šta EU može postići svojim angažovanjem.

 

 

Centralnoafrička Republika ne priznaje Kosovo

Djilas: Bojkot, zato što pod ovakvim terorom ne možemo da smenimo vlast

Vučić: Pozvaćemo OEBS da proveri izborne uslove

Novi mehanizam solidarnosti za raspodelu migranata prihvata 14 zemalja

Na jugu i istoku Srbije sve manje beba, najniža stopa prirodnog priraštaja u Zaječarskom okrugu

Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik, Srbija mora da reaguje smireno i odmereno

Mijačić: Nastavak dijaloga posle formiranja nove kosovske vlade, posle leta ukidanje taksi

Dačić: SAD znaju da problem nije u Beogradu nego u Prištini/Riker za vraćanje dijalogu o Kosovu - SAD spremne da se uključe

Situacija u bivšoj Jugoslaviji pogoršana zbog negiranja zločina i slavljenja počinilaca

MMF upozorava: Srbija bi mogla da ostane bez petine radnika u narednih 30 godina

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button