glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

han u bg ostavka popovic
radnici2 djilas1 migranti1111 car hrana nisvil44444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

U Banjaluci arhiva sa ratnim dokumentima            

izvor: evn  foto: vn                                                                                29.07..2019.

arhiva 

Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina RS završava projekat. Kojić: Haški tribunal ne želi da pošalje dokumentaciju RS, a istu ustupio Sarajevu. Za Srpsku očigledno važe drugi aršini

U Banjaluci će do kraja godine biti otvoren Informativni centar sa ratnom arhivom, a kako bi svi građani koji žele da pronađu informacije o proteklom ratu na području BiH, mogli da se na jednom mestu informišu.

Iako je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, prilikom realizovanja te ideje nameravao da uspostavi saradnju i sa Haškim tribunalom i da se dobiju dokumenta sa suđenja, a koja nemaju oznaku tajnosti, do saradnje nije došlo uz sve napore iz Republike Srpske, kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra.

On kaže da je ideja bila da građanima bude dostupna i arhiva o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), isto kao što već postoji u Sarajevu u informacionom centru.

- Već smo imali četiri urgencije prema Haškom tribunalu da nam dostave dokumentaciju. Povodom toga prošle godine, krajem maja, u Istočnom Sarajevu imali smo i sastanak sa ljudima iz Tribunala, gde smo još jednom zatražili da nam ustupe dokumentaciju. Evo, prošla je godina dana, a nisu nam ni odgovorili na naše zahteve - ističe Kojić.

On dalje kaže da se očigledno uzalud obraćaju Tribunalu i dodaje da više neće čekati na Tribunal, već da će krenuti u realizaciju osnivanja centra sa svojom dokumentacijom i arhivom, koja je veoma obimna i sadrži mnoge zanimljive podatke.

Kojić dalje kaže i da je u čitavoj priči veoma loše od strane Tribunala što je odmah ustupio dokumentaciju Sarajevu, kad su je tražili za otvaranje svog informacionog centra, i da je isti otvoren još prošle godine, dok za Banjaluku očigledno važe drugi aršini.

- Mi želimo da u Banjaluci bude ovaj centar i definitivno ćemo ga otvoriti sa dokumentacijom iz Haga ili bez nje. Dobili smo od grada i prostor u blizini Palate predsednika RS. Sramota je da 18 meseci pokušavamo da uspostavimo komunikaciju sa Haškim tribunalom za određenu dokumentaciju i da nas ignorišu i čak neće ni da nam odgovore na naše molbe. Republički centar ima obilnu dokumentaciju i arhivu i ona će biti dostupna u centru svim građanima koji žele da pogledaju ovu dokumentaciju - ističe Kojić.

Prema njegovim rečima kada se govori o rešavanju statusa haške arhive, ona je veoma bitna za Republiku Srpsku, jer je stav iz RS da svi dokumenti koji njoj pripadaju treba da joj se vrate.

HAŠKA SUDNICA

U sarajevskoj Vijećnici polovinom prošle godine otvoren je Informativni centar o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji sadrži arhivu i omogućava građanima elektronski pristup mnogim dokumentima. Prilikom otvaranja tog centra u Sarajevu, uspostavljena je i originalna sudnica Haškog tribunala, koju je MKSJ donirao gradu Sarajevu.

Ceremoniji otvaranja Centra u Sarajevu, između ostalih, prisustvovala je i šefica kabineta predsednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove Gabrijela Mekintajr, dok je sudija Fausto Pocar dobio specijalno priznanje zbog zalaganja za formiranje Centra.

novosti.rs

 

 

Skupština RS podržala Dodikov veto na stopiranje gradnje Pelješkog mosta

Holandski vrhovni sud podržao delimičnu odgovornost Holandjana za Srebrenicu

Vojna neutralnost najbolja opcija za sve u BiH

Priština će neuspešno predsedavati SEECP, hvala Erdoganu

U Bratuncu skup povodom 27 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju

U RS se neće otvarati centri za migrante

"Srbi od Bosne nikada nisu imali ništa"

EU traži istragu, Bakir i dalje ćuti o prisluškivanju

Banjaluka pred novim protestima zbog policijske represije

MUP RS-a odustao od uspostave rezervnog sastava policije

RS preti tužbom Federaciji zbog duga od podele poreza

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button