glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

han u bg ostavka zaev-han1
radnici2 djilas1 migranti1111 car hrana nisvil44444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Previranja u Vladi Srbije o pitanju Kosova     

izvor: agencije  foto:                                                                            30.07.2019.

popovic

Da li u Vladi Srbije postoje razilaženja u vezi sa Kosovom nakon ocene jednog od ministara da je Briselski sporazum mrtav?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić veruje da će "sve to biti u redu" i da će se verbalni okršaj ministra bez portfelja zaduženog za inovacije Nenada Popovića i premijerke Ane Brnabić o Kosovu i evropskim integracijama završiti razgovorom.

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) i ministar Nenad Popović je u pisanoj izjavi tokom vikenda naveo da je posle svih poruka koje je Beograd prethodnih nedelja dobio od zapadnih zemalja, "jasno da je Briselski sporazum mrtav i da evropskih integracija Srbije više nema".

"Da li je mrtav ili nije, nije njegovo da procenjuje. Ima pravo kao lider političke partije. Da li smo završili sa evropskim integracijama ili ne, nije njegov posao da procenjuje u Vladi, može kao lider političke partije. Ali kao lider političke partije koja je u Vladi treba da se konsultuje sa predsednicom Vlade. Pri svemu tome ne mislim da je on imao bog zna kakvu zlu, lošu nameru, tako da verujem da će te stvari biti u redu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je odgovarajući na pitanja novinara, u kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu, nakon svečanog prijema deset ruskih izviđačkih oklopnih automobila u prisustvu ambasadora Rusije Aleksandra Bocana Harčenka, rekao i da predsednica Vlade ima njegovo puno poverenje.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je prethodno ministru Nenadu Popoviću poručila da je izneo stav direktno suprotan stavu Vlade čiji je član.

"Svaki ministar u Vladi je dužan da sprovodi zajednički dogovorenu politiku, a oni koji to nisu u stanju su slobodni da je napuste", poručila je premijerka u saopštenju navodeći da Popović nije nadležan ni za Briselski sporazum i ocene Briselskog sporazuma, ni za evropske integracije u Vladi Srbije.

SNP Nenada Popovića odgovorio je da je spreman da ne bude deo Vlade Srbije ako smeta nekome to što brane Kosovo i Ustav Srbije, što žele da jačaju prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom i što kažu da neće da daju ni metar zemlje, niti da zbog evropskih integracija budu genocidan narod.

"Neka smene ministra (Nenada) Popovića i saopšte građanima da su ga smenili zato što nije bio spreman da prekrši zakletvu koju je dao na Ustavu, kao i svi drugi ministri, da je čitavo Kosovo Srbija. Ni metar manje", saopštili su iz SNP.

'Vlada pod čvrstom kontrolom Vučića'

Briselski sporazum (zvaničan naziv "Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine") parafirali su u aprilu 2013. godine tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić i premijer Kosova Hašim Tači.

U to vreme u Vladi Srbije, koju su činili Srpska napredna stranka (SNS), Socijalistička partija Srbije (SPS) i Ujedinjeni regioni Srbije (URS), Aleksandar Vučić je bio prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane, kao i lider SNS, najjače partije u vladajućoj koaliciji.

"Vlada je pod čvrstom kontrolom Aleksandra Vučića", kaže Dragan Popović iz nevladinog Centra za praktičnu politiku upitan da li danas postoje razilaženja u Vladi Srbije u vezi sa Kosovom.

"On je taj koji bira i premijera i ministre i koji dozvoljava ili ne dozvoljava da se nešto kaže ili ne kaže. Mislim da je sve to pod kontrolom. Aleksandru Vučiću je potrebna i tzv. proruska i tzv. prozapadna struja. Mislim da su obe struje prisutne od kada je izabrana vlada. Ali ono što je sigurno, iako verujem da oni privatno misle dosta različito, javno su apsolutno poslušni Aleksandru Vučiću", ocenjuje Dragan Popović.

Ministar Nenad Popović je u svojoj pisanoj izjavi, koju je preneo njegov SNP, naveo i da "srpski politički brod trebаp okretаpti polаpko i mudro, bez potresаp, u drugom prаpvcu. Tаpj prаpvаpc podrаpzumevаp dаp Srbijаp rаpzvijаp još čvršću političku, ekonomsku i vojnu sаprаpdnju sаp onim zemljаpmаp koje odnose sаp Srbijom žele dаp grаpde nаp rаpvnoprаpvnim osnovаpmаp uvаpžаpvаpjući njen suverenitet i teritorijаplni integritet po pitаpnju Kosovаp".

Popović, koji u domaćoj javnosti važi za proruskog čoveka, je ocenio i da posle "farse sаp teroristom Rаpmušem Hаprаpdinаpjem pred tаpkozvаpnim Specijаplnim sudom zаp zločine OVK u Hаpgu, novih osudаp dаp smo genocidаpn nаprod, hаppšenjаp Srbаp i nаpsrtаpjаp nаp nаpšu držаpvnu teritoriju nаp Kosovu", Srbija mora "još čvršće dаp se drži svog Ustаpvаp i Rezolucije 1244, dаp se još više ekonomski i vojno konsoliduje i jаpčаp, oslаpnjаpjući se nаp svoje prijаptelje i sаpveznike Rusiju i Kinu".

Ovde je čest diskurs da ljudi poruke Nenada Popovića doživljavaju maltene kao poruke zvanične Moskve, kaže Dragan Popović, ali napominje da on ne bi išao tako daleko.

"Moguće je, ali iz ove pozicije ja iskreno sumnjam da to ima bilo kakve veze sa politikom zvanične Moskve. Mislim da Rusija i Putinov režim imaju mnogo, mnogo efikasnije načine ako treba neka poruka da se prenese", smatra Dragan Popović.

'Srbija da prekine dijalog sa separatistima'

Nenad Popović je u martu prošle godine, nakon što je kosovska policija privela u Severnoj Mitrovici šefa kosovske kancelarije Vlade Srbije Marka Đurića, a potom ga i udaljila sa teritorije Kosova, ocenio da je došao momenat kada Srbija mora da pozove Rusiju da se aktivno uključi u proces rešavanja pitanja Kosova.

"Samo uključivanjem Rusije u dijalog možemo da osiguramo bezbednost srpskog naroda i zaštitu srpskih interesa na Kosovu. Do tada i do ispunjavanja obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, Srbija treba da prekine dijalog sa separatistima", naveo je tada Popović.

Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa zamro je nakon što je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine u novembru prošle godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zalagao se za razgraničenje sa Albancima kao rešenje, ali nikada nije objasnio šta pod tom idejom podrazumeva.

Veći deo opozicije i to ne samo one sa nacionalnim predznakom, nego na primer i "Savez za Srbiju", koji, između ostalih, čini i Demokratska stranka, zalažu se za rešenje uz poštovanje Ustava Srbije, u čijoj preambuli piše da je Kosovo deo Srbije.

 

 

Gde se u Srbiji najlakše dolazi do posla a gde najteže

Han želi da podstiče povratak emigranata sa Balkana

Centralnoafrička Republika ne priznaje Kosovo

Djilas: Bojkot, zato što pod ovakvim terorom ne možemo da smenimo vlast

Vučić: Pozvaćemo OEBS da proveri izborne uslove

Novi mehanizam solidarnosti za raspodelu migranata prihvata 14 zemalja

Na jugu i istoku Srbije sve manje beba, najniža stopa prirodnog priraštaja u Zaječarskom okrugu

Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik, Srbija mora da reaguje smireno i odmereno

Mijačić: Nastavak dijaloga posle formiranja nove kosovske vlade, posle leta ukidanje taksi

Dačić: SAD znaju da problem nije u Beogradu nego u Prištini/Riker za vraćanje dijalogu o Kosovu - SAD spremne da se uključe

Situacija u bivšoj Jugoslaviji pogoršana zbog negiranja zločina i slavljenja počinilaca

MMF upozorava: Srbija bi mogla da ostane bez petine radnika u narednih 30 godina

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button