glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av5555 Vucic-7 ZORAN-ZAEV
komicar parada2 oktobarski-salon03 olga77 bjelica11 srbija-odbojka

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Fabrici najavio sporazum Srbije i Fronteksa/MUP Srbije demantuje potpisivanje sporazuma sa EU  

izvor: agencije  foto:                                                                             18.09.2018.

frontex 

Fabrici najavio sporazum Srbije i Fronteksa

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da uskoro u Srbiju dolazi komesar za migracije Dimitris Avramopulos i da pretpostavlja da će sa Srbijom potpisati statusni sporazum o Fronteksu, graničnoj službi EU.

Fabrici je novinarima u Beogradu rekao da Evropska unija s drugim zemaljama regionu ima potpisan takav sporazum na osnovu kojeg će EU saradjivati sa Srbijom po pitanju migracija.

On je dodao da će to biti sveobuhvatni sporazum o tome kako će Fronteks saradjivati s kolegama iz Srbije.

Na pitanje da li to znači da će Fronteks u Srbiji štiti granice EU od migranata, Fabrici je rekao da taj sporazum ne bi povezivao s takvim pričama i zamolio novinare da sačekaju da komesar objasni detalje sporazuma.

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je novinare da ne šire tračeve i rekla da nikada nije bilo reči o otvaranju nekakvih centara za migrante zbog kojih bi Fronteks u Srbiji branio granice EU.

Ona je dodala da je Srbija u specifičnoj situaciji jer migranti u nju dolaze iz EU kako bi išli dalje u druge zemlje EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da ministarstvo unutrašnjih poslova već neko vreme pregovara o sporazuma koji će se ticati Fronteksa.

Joksimović je rekla da Srbija saradjuje s Fronteksom kad je reč o bezviznim režimama koje Srbija ima sa zemljama s kojima ih nema EU, i dodala da Srbija i Fronteks imaju zajednički tim na aerodromu u Beogradu.

MUP Srbije demantuje potpisivanje sporazuma sa EU o rasporedjivanju pripadnika Fronteksa

Načelnik Sektora za medjunarodnu saradnju MUP-a Zoran Lazarov demantovao je danas medijske navode da su Srbija i EU potpisale sporazum o rasporedjivanju pripadnika Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na granicama Srbije.

Navodeći da postoji procedura po kojoj je neophodno da se ta vrsta sporazuma najpre parafira, a zatim potpiše, Lazarov je podsetio da ukoliko bi takav sporazum bio potpisan, on bi, po obaveznoj proceduri, morao biti ratifikovan u Skupštini Srbije bez čega ne bi mogao stupiti na snagu.

"Neophodno je podsetiti i da ukoliko bi predstavnici Fronteksa bili postavljeni na našim granicama, njihova uloga sastojala bi se u zaštiti državnih granica od migranata, isključivo u saradnji sa srpskom policijom", naveo je Lazarov a preneo MUP.

Lazarov je podsetio da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović "više puta jasno rekao da Srbija neće biti bilo kakva zona za smeštanje migranata i da je to jasan stav Srbije".

"Verujem da ne treba ni da podsećamo ni domaću ni svetsku javnost da se Srbija prema migrantima uvek ponašala i ponaša u skladu sa svim medjunarodnim pravilima i načelima humanosti", kazao je Lazarov.

Dojče vele (Deutsche Welle DW) na srpskom jeziku preneo je ranije da Evropska unija namerava da u okviru svoje migracione politike značajno ojača službu za zaštitu spoljnih granica Fronteks i da je angažuje i na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju.

DW navodi da su lideri EU dok zemlje Višegradske grupe, odnosno Poljska, Češka, Slovačka, Madjarska, odbijaju da prihvate izbeglice, a Italija odbija pristup brodovima sa migrantima, našli najmanji zajednički imenilac u boljoj zaštiti spoljnih granica i efikasnijoj deportaciji odbijenih azilanata.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izneo je plan da se broj pripadnika Fronteksa do 2020. godine poveća sa sadašnjih 1.500 na 10.000, a DW prenosi izjavu evropskog komesara za izbeglice Dimitrisa Avramopulosa hamburškom listu "Abendblat", da je već postignut sporazum sa Srbijom, Makedonijom i Albanijom da pripadnici Fronteksa pomognu njihovim graničnim policijama.

Po navodima DW, u Beogradu takva informacija nije potvrdjena, ali je evropski komesar za proširenje Johanes Han u julu potvrdio da se pregovara o pristupu Fronteksa teritoriji Srbije i Makedonije.

 

 

Završena Parada ponosa, bez incidenata

Vučić u Pekingu: Potpisan ugovor za RTB Bor vredan jednu i po milijardu dolara

Vučić počeo posetu Kini


Parada ponosa: Balans protesta i zabave

Vučić: Sporazum Beograda i Prištine nije moguć bez sveobuhvatnog paketa/Tači: Sporazum predvidja formalno priznanje Kosova i pripajanje Preševa, Medvedje i Bujanovca

Vučić i Naidu: Indija ne menja stav o Kosovu

Vučićevo trgovanje sa Briselom

MMF: Bolje institucije i obučena radna snaga ključ za ulaganja a ne subvencije

Uslov za sporazum je članstvo Srbije u EU do 2025.

Srpske i albanske kompanije se sve više udružuju

Srpske veze crnogorske mafije

Zapadni Balkan pristupio ugovoru EU o razmeni policijskih podataka

Vučić: Nastavićemo razgovore sa Prištinom, ali verovatno nećemo postići sporazum/Mnogi žele nastavak sukoba Srba i Albanaca

Tadić još okleva oko priključivanja Đilasu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button