glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Garda-s Vucic-7 ivanic88
komicar parada11 zivadinov olga77 bjelica11 srbija-odbojka

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić u Pekingu: Potpisan ugovor za RTB Bor vredan jednu i po milijardu dolara  

izvor: agencije  foto:                                                                             17.09.2018.

av5555 

U Pekingu je danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisan ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor, te više drugih vaznih ekonomskih sporazuma.

Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i RTB Bor i kompanije Ziđin potpisao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Šiđadžuang Džij potpisao je ministar finansija Siniša Mali.

On je, takođe potpisao i Memorandum o razumevanju Republike Srbije i Šandong provincijske transportne grupacije.

Ministar Mali potpisao je i Protokol o realizaciji Memoranduma o razumevanju Republike Srbije i kompanije Landžou Guantung.

Pored toga ministar Mali potpisao je i ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Republike Srbije i kompanije Huawei. „Danas je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB Bor, investicija od 1,460 milijardu dolara. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina. Ne moram da pričam koliko će to promeniti istok Srbije, doprineti rastu i RTB i tog dela Srbije i naše celokupne ekonomije. Posle četiri neuspela pokušaja privatizacije od 2006. do 2009, uspeli smo da nađemo partnera koji će starteški sa vladom razvijati taj za nas veoma važan rudnik i preduzeće“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Rekao je da je potpisan i ugovor sa kompanijom Huawei oko uvođenja video nadzora u našoj zemlji.

„To su ogromni ugovori, rezultat višegodišnjeg rada. Imali smo sreću da prodnađemo partnera za Smederevo, sada i za RTB Bor, i nove investcije u Zrenjanin“; objasnio je Mali.

Rekao je da je važno da se svaka prilika kada se susreću predsednik Aleksandar Vučić i šef kineske države Si Điping iskoriste za razgovor o novim mogućnostima, šansi za investicije.

„To za građane Srbije znači višu stopu rasta, veću zaposlenost, veće plate i penzije“, naglasio je on.

Mali je podsetio da smo druga zemlja u Evropi po rastu za prvih šest eseci, i da sa ovakvim investcijama i ulaganjima od strane kineskih partnera imamo pravo da kažemo da u narednih godinu do tri možemo i moramo da budmeo zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi.

Najavio je da će sutra biti potpisan važan ugovor vezan za izgradnju industrijskog parka u Borči.
„To će biti park koji će se prostirati na preko 300 hektara. Potpisujemo sporazum sa komanijom CRBC, koji potpuno menja perspektvu Srbije. Velki broj kineskih kompanija donosi odluku da dalazi i investira u Evropu. Ovim parkom, koji će biti prvi te vrste u Evropi, dolaziće u Srbiju. Imaćete desetine novih komapnija što su hiljade novih radnih mesta“; objasnio je Mali.

Polako se, kao mozaik, uklapaju kockice koje se odnose na proces reformi, na rast, razvoj kroz nove investicije i fabrike. Svaki razgovor koji imamo sa kineskom stranom za nas znači ili novu fabriku, radno mesto, kilometar autoputa i zato je strateško partnerstvo sa Kinom veoma važno“, naglasio je on.

VUČIĆ: ŽELIM DA OSIGURAM DOLAZAK PREDSEDNIKA KINE U SRBIJU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Pekingu da želi da osigura dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga u Srbiju i da će to pokušati da ostvari tokom sutrašnjeg sastanka sa njim.

"Sutra ću da izvedem nešto, da osiguram dolazak predsednika Sija u Srbiju, kad predsednik Si dolazi u Srbiju onda nema problema za sve drugo, rekao je Vučić novinarima u Pekingu.

On je rekao da ima još jednu ideju o kojoj želi da razgovara s kineskim predsednikom a to je da inovativnim tehnologijama Srbija "ostvari komparativnu prednost u odnosu na mnoge zemlje u regionu i na mnoge zemlje u Evropi".

"Tako da ću da imam čudne molbe za predsednika Šija, nadam se da mi se neće smejati i da će u najboljoj veri razumeti ono što ja želim za Srbiju," rekao je Vučić i dodao da će novinarima preneti detalje kada bude izneo svoje ideje kineskom predsedniku.

VUČIĆ SA PREDSTAVNICIMA KINESKIH BANAKA I KOMPANIJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je danas posetu Pekingu razgovorima s predstavnicima kineskih kompanija i banaka.

On je pre toga prisustvovao potpisivanju okvirnog sporazuma između Vlade Srbije i kineske kompanije "Šandong Linglong" o ulaganjima u Zrenjanin, nakon čega se sastao s predstavnicima kineske nacionalne banke, Banka Kine (Bank of China).

Posle toga, Vučić je imao sastanak s predstavnicima Eksim banke, a potom i sa zvaničnicima kompanije "China machinery engineering Corporation".

Predsednik Srbije sastao se i sa predstavnicima kineske mašinske kompanije "China machinery engineering Corporation".


Predsednik Srbije i ministri koji ga prate u poseti Kini razgovarali su i sa predstavnicima kompanije "Power China" i "China Road and Bridge corporation".


SPORAZUM O ULAGANjIMA U ZRENjANIN

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je u Pekingu okvirni sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije "Šandong Linglong" o ulaganjima u Zrenjanin.

Ministar Mali je, u prisustvi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisao sporazum s predsednikom te kineske kompanije Vang Fengom.

U aprilu naredne godine, kako je ranije najavljeno, Zrenjanin očekuje početak izgradnje fabrike poznatog kineskog proizvođača automobilskih guma "Šandong Linglong", a vrednost investicije je 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).

 

Pozravljajući se s predsednikom "Šandog Linglonga" Vangom, predsednik Srbije istakao je da je sa velikkom radošću dočekao ovaj dan, da je srećan što je sporazum potpisan, jer on znači puno za Zrenjanin.

Vučić je, uoči posete Kini, tokom koje će se sastati i s predsednikom Kine Si Đipingom, rekao da će sporazum sa "Šandong Linglongom" promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i u srednjem i južnom Banatu, i da je od značaja za celu Srbiju.

"Imamo tri sporazuma koja su vezana za Zrenjanin. Nova fabrika guma, investicija od skoro milijardu dolara, sa ''Šangdong Lingdongom'', njegovim kooperantom i s jednom firmom koja se bavi proizvodnjom cink-oksida, investicijom od 85 miliona dolara, koja će otvoriti 280 radnih mesta. To je velika vest za Zrenjanin“, rekao je ministar Mali po dolasku u Peking.

Potpisivanje sporazuma, kojem su prisustvovali i ostali članovi srpske delegacije, između ostalih potpredsednica vlade i ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, propratili su kineski mediji.

Dolazak "Šandong Linglonga" u Zrenjanin značajan je jer, kako je rečeno, postoji zainteresovanost još četiri kooperantske kineske kompanije da dođu u Srbiju.

Kineska kompanija planira da otvori oko 1.200 radnih mesta, a prema najavi predsednika kompanije Vanga, moguće je da će zaposliti i više od toga.

RAZGOVORI O SRPSKO-KINESKIM PROJEKTIMA

Članovi delegacije Srbije koji se nalaze u pratnji predsednika Aleksandra Vučića u poseti Pekingu, razgovarali su danas s direktorom Agencije za razvoj međunarodne saradnje Kine Vang Sijaotaom o tekućim i budućim projektima koji povezuju dve zemlje.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antići državni sekretar u Minisatrstvu privrede Dragan Stevanović preneli su Vangu da je danas potpisano više sporazuma s kineskim partnerima.

Takođe je bilo reči i o infrastrukturnim projektima u Srbiji koje su počele da rade ili tek treba da rade kineske kompanije.

 

 

Vučić počeo posetu Kini


Parada ponosa: Balans protesta i zabave

Vučić: Sporazum Beograda i Prištine nije moguć bez sveobuhvatnog paketa/Tači: Sporazum predvidja formalno priznanje Kosova i pripajanje Preševa, Medvedje i Bujanovca

Vučić i Naidu: Indija ne menja stav o Kosovu

Vučićevo trgovanje sa Briselom

MMF: Bolje institucije i obučena radna snaga ključ za ulaganja a ne subvencije

Uslov za sporazum je članstvo Srbije u EU do 2025.

Srpske i albanske kompanije se sve više udružuju

Srpske veze crnogorske mafije

Zapadni Balkan pristupio ugovoru EU o razmeni policijskih podataka

Vučić: Nastavićemo razgovore sa Prištinom, ali verovatno nećemo postići sporazum/Mnogi žele nastavak sukoba Srba i Albanaca

Tadić još okleva oko priključivanja Đilasu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button