glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic-mogerini1 TACI_310x186 skoplje_3
skup izbori777 gazivode5 it sektor3 MEJLOVI novak444444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Evropska noć istraživača

izvor: agencije  foto:                                                                       07.09.2018

noc 

Razotkrivajući naučne teorije i eksperimente, vodeći posetioce na putovanje u daleku prošlost, ali i blisku budućnost i prikazujući izbliza kako izgledaju putevi naučnika i istraživača, Noć istraživača ove godine održaće se pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć".

Pridružujući se obeležavanju Evropske godine kulturnog nasleđa, naučnici širom Srbije sa posebnom pažnjom upoznaće radoznale posetioce sa bogatim nasleđem najrazličitijih krajeva naše zemlje, čuvajući od zaborava važan deo naše naučne i kulturne prošlosti.

Noć istraživača u Srbiji se ove godine održava po deveti put, a naučni sadržaji biće realizovani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Ubu, Užicu, Svilajncu, Ćupriji, Jagodini, Kragujevacu, Smederevu, Ranovacu, Čačaku, Leskovacu, Novom Pazaru, Knjaževcu, Despotovcu, Kruševcu, Trsteniku, Negotinu, Zaječaru, Subotici, Zrenjaninu, Inđiji, Kanjiži, Kikindi i Šapcu.

Prof. dr Tijana Prodanović,sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu programska koordinatorka projekta ReConNeCt koji pokriva teritoriju Vojvodine, rekla je da je jedan od velikih problema sa kojim se društvo susreće sve veće nepoverenje u nauku, jer je „suviše nejasna", i „suviše nepristupačna". Projekti i manifestacije kao što su Noć istraživača imaju za cilj da razbijaju ove predrasude i da vrate to poverenje, i da istovremeno inspirišu nove generacije da se zainteresuju i bave naukom. „Tema kojoj smo želeli da se posvetimo ove godine su veze, pa ćemo u Noći istraživača prikazati posetiocima razne načine na koje je nauka povezana sa našim životima, zatim kako se različite naučne oblasti povezuju da bi rešile zajedničke probleme i kako su različite stvari oko nas povezane."

Dr Aleksandra Pavlović, koordinatorka projekta ReFocuS 2.0 i redovna profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, navodi da je uloga nauke u savremenom životu sve veća, jer razvoj jednog društva zavisi od primene naučnih i tehnoloških dostignuća. „Razvoj nauke kroz popularizaciju utiče na naučno opismenjavanje šire populacije i samim tim ruši neutemeljene strahove. Takođe, mobilnost naučnika i naučne ideje, što je jedan od ciljeva HORIZON programa, pruža priliku da se pokaže raznovrsnost ali i međusobna povezanost različitih nauka u Srbiji.

Ljubitelji nauke imaće priliku, ne samo da uče, već i da upoznaju kreativne strane naučnika i da se na trenutak nađu u koži naučnika. Projekat ReFocuS 2.0 organizuje niz naučno-popularnih aktivnosti u 12 gradova i 12 naučnih klubova koji su ključna nacionalna infrastruktura za promociju nauke.", navodi ona.

Evropska Noć istraživača biće organizovana širom Beograda, uz Veliku naučnu avanturu, lov na blago i upoznavanje sa bogatim secesionističkim nasleđem prestonice, a najznatiželjniji će moći da se upuste u razotkrivanje tajni antičkih mozaika ili istraživanje nevidljive strane grada pod UV svetlom! Novi Sad će se predstaviti, ali i preispitati veze na kojima počiva život, od onih najsitnijih u našim ćelijama do veza zhvaljujući kojima uređaji razgovaraju. Posetioci će moći da saznaju kako je došlo do velikog otkrića u bašti jedne bake kao i kako su novi život dobili ukusi naše prošlosti.

Bogato kulturno nasleđe biće i u fokusu Noći istraživača u Nišu koja donosi šetnju kroz starinske avlije, bogate mezetluke i recepte raskošnih, ali pomalo zaboravljenih jela sa juga Srbije, uz neizostavno niško zborenje!

Čačak će osvetliti različite stranice gradske istorije, od rimskih termi do krajputaša, Kragujevčani će svoje znanje moći da provere u velikom naučnom kvizu, dok će u Kruševcu kroz naučne radionice posetioci biti upoznati kako sa endemičnim, tako i sa reliktnim vrstama Srbije.

Istorijski vremeplov dočekaće posetioce Noći istraživača u Novom Pazaru, dok će Leskovac predstaviti stare običaje i nesvakidašnje zanate, ali i čuveno poselo i bogatu gastronomiju. U Pomoravlju (Jagodina, Svilajnac, Ćuprija i Despotovac) će posetioce dočekati NOU tim i pokazati im, između ostalog, kako da naprave tečnost sa rogovima ili ekološka vozila. Kikinda će svojim posetiocima otkriti svet iz perspektive čuvenih sova ušara, u Šapcu će biti predstavljen „srpski Stounhendž", dok će Bečej odškrinuti vrata prošlosti kroz radionicu tradicionalnih apotekarskih preparata.

Evropska Noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020" koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta.

Viša naučna saradnica Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu, dr Aleksandra Divac Rankov, koordinatorka projekta SIMFONICOM 2018-19 tvrdi kako se naučnici danas sve češće susreću sa pitanjem čemu služi njihova nauka. „Ovaj projekat rešio je da pomogne u odgovoru na ovo pitanje i približi posetiocima put kojim se stiže od bazične nauke do aplikacije naučnih dostignuća u svakodnevnom životu - zajedno ćemo se zaputiti od B do A. Ove godine organizujemo aktivnosti u 13 gradova Srbije kroz koje će posetioci moći da se upoznaju sa naučnicima, saznaju sveže vesti iz naučnog sveta i da se sa nama oprobaju u poslu naučnika."

 

 

Izvoz IT industrije ove godine već premašio milijardu evra

Reklamni mejlovi ubuduće samo uz pristanak korisnika

Saradnja srpskih naučnika sa ruskim Rosatom

Prvo presadjivanje organa po novom zakonu: Jedan donor za četiri života

Najatraktivniji pi-si na svetu je iz Srbije!

Nagli rast broja slučajeva malih boginja, u Srbiji najviše umrlih

Više od 50 kompanija traga za rudama u Srbiji

Rojters: IT sektor lokomotiva budućeg rasta Srbije

Srbija ima tehnologiju za bezbednu dezinfekciju

Leto zaustavilo epidemiju malih boginja

Srpski hirurzi uče od svetskog stručnjaka

Srpski uzlet na svetskom digitalnom tržištu rada

Kako do istine o vakcinama

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button