glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu888 ivanic555 vojni kamp
gazivode dacic-antalija sat1 otasevic djokovic000 novak7777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nagli rast broja slučajeva malih boginja, u Srbiji najviše umrlih

izvor: euractiv  foto:                                                                        21.08.2018

vakcina88 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je tokom prvih šest meseci 2018. godine naglo porastao broj slučajeva malih boginja u Evropi i da je umrlo najmanje 37 osoba obolelih od morbila. Najviše slučajeva morbila zabeleženo je u Ukrajini dok je u Srbiji najveća stopa obolelih i takođe najveći broj umrlih od komplikacija te bolesti.

SZO navodi da je više od 41.000 slučajeva malih boginja prijavljeno u Evropi tokom prve polovine 2018, što je više nego u periodima od po 12 meseci u poslednjoj deceniji.

Prema podacima SZO, prethodno je sa 23.927 slučajeva u 2017. zabeležen najveći godišnji broj obolelih, a godinu dana ranije je bilo svega 5.273.

Gotovo polovina ukupnog broja slučajeva u 2018, oko 23.000, zabeležena je u Ukrajini.

I u Francuskoj, Gruziji, Grčkoj, Italiji, Rusiji i Srbiji registrovano je po više od 1.000 slučajeva obolelih od morbila.

Najviše obolelih na milion stanovnika zabeleženo je u Srbiji - oko 650, a slede Ukrajina sa 500 i Gruzija i Grčka sa po oko 300 slučajeva na milion.

Virus malih boginja je izuzetno zarazan i lako se širi među osetljivim osobama. SZO navodi da je, kako bi se sprečilo izbijanje epidemije, potrebna pokrivenost dece imunizacijom od najmanje 95%.

U regionu Evrope pokrivenost imunizacijom je povećana sa 88% u 2016. na 90% u 2017. Međutim, postoje velke razlike među regionima i na lokalnom nivou pa je u nekim zajednicama pokrivenost preko 95 a u nekim ispod 70%.

Svetska zdravstvena organizacija je pozvala države da poboljšaju nadzor i povećaju stopu imunizacije u cilju sprečavanja epidemije.

"Nakon minimuma broja obolelih za deset godina u 2016, svedoci smo dramatičnog rasta infekcija i produženih epidemija. Pozivamo sve zemlje da odmah sprovedu široke i adekvatne mere da spreče dalje širenje bolesti. Dobro zdravlje za sve počinje imunizacijom...", istakla je direktorka SZO za Evropu Žužana Jakab (Zsuzsanna Jakab).

Predstavnici 53 zemlje evropskog regiona od 17. do 20. septembra u Rimu na 68. sesiji Regionalnog komiteta SZO za Evropu razmatraće srednjeročni napredak ka ciljevima iz Evropskog vakcinalnog akcionog plana.

U Srbiji trećina obolelih hospitalizovana

Prema Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je od početka oktobra 2017. zaključno sa 17. avgustom 2018. registrovano 5.718 slučajeva malih boginja od kojih je 2.877 laboratorijski potvrđeno u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Ukupan broj registrovanih smrtnih ishoda zbog komplikacija uzrokovanih malim boginjama je 15, naveo je "Batut".

Kako se dodaje, najveći broj obolelih je među mlađima od pet i starijima od 30 godina.

Vеćinа о€bо€lеlih (94%) је nevakcinisana, nеpо€tpunо€ vakcinisana ili nеpо€znаtо€g vakcinalnog stаtusа.

Od ukupnog brо€ја о€bо€lеlih, 33% је bilо€ hо€spitаlizо€vаnо€ ili је hо€spitаlizаciја u toku.

Prema Batutu, od tеžih komplikacija mаlih bо€ginjа kod dve osobe je rеgistrо€vаnо€ zаpаljеnjе mо€zgа a upаlа plućа kod 577 о€bо€lelih.

 

 

Više od 50 kompanija traga za rudama u Srbiji

Rojters: IT sektor lokomotiva budućeg rasta Srbije

Srbija ima tehnologiju za bezbednu dezinfekciju

Leto zaustavilo epidemiju malih boginja

Srpski hirurzi uče od svetskog stručnjaka

Srpski uzlet na svetskom digitalnom tržištu rada

Kako do istine o vakcinama

U planu nacionalna baza sa podacima o svim teroristima sveta

Kako se pokreće IT biznis u Srbiji?

„Fabrika“ za genijalce – centar „Verokio“ gotov 2020. godine

Opet kasne satovi, Srbiji prete sankcijama

Više đaka hoće na zanat nego da uči informatiku

Kragujevačke planine stigle do Majkrosoftove galerije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button