glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina srb-alb skoplje_3
skup izbori777 gazivode5 it sektor3 MEJLOVI novak444444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić neće danas razgovarati sa Tačijem/Bez komunikacije sa Kforom i albanskim međunarodnim predstavnicima  

izvor: agencije  foto:                                                                             07.09.2018.

vucic-mogerini1

Vučić neće danas razgovarati sa Tačijem, neizvestan i dalji nastavak dijaloga

U Briselu se u petak očekuje još jedan susret predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Kosova Hašima Tačija, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između dve zemlje. Prethodno se šefica evropske diplomatije Federica Mogherini sastala odvojeno sa delegacijama Kosova i Srbije.

Uoči početka današnje runde, predsednik Kosva Hašim Tači je izjavio da dijalog nema smisla ako sporazum neće obuhvatiti međusobno priznanje, kao i članstvo Kosova u UN i ostalim međunarodnim organizacijama.

Osvrćući se na najavljenu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, Tači je naglasio da poštuje “glegitimno interesovanje predstavnika Srbije da razgovaraju sa predstavnicim srpske zajednice na Kosovu, kako bi i njima objasnili da nije potreban strah i panika".

"Nadam da će (tokom posete) biti poslate poruke mira, dobrosusedskih odnosa, zajedničkog života i neophodnosti za postizanje konačnog posrazuma između Kosova i Srbije", izjavio je Tači.

Na pitanje da li će tokom susreta u petak pokrenuti pitanje izmene granica, odnoso pripajanje Preševske doline Kosovu, kosovski predsednik je odgovorio da celo kosovosko društvo podržava dijalog i sporazum sa Srbijom, kao i "demarkaciju granice sa Srbijom koja ima 430 km, a što podrazumeva i obuhvatanje tog dela (Preševske doline)".

Pregovarački proces je sada u završnoj fazi i predsednici intenzivno razmatraju sve opcije u cilju pronalaženja pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Ova runda je posebno važna jer je od poslednjeg susreta, u julu, nastao preokret u retorici oko toga kako pronaći najbolje rešenje za normalizaciju odnosa. Iz Prištine, odnosno Beograda, se počelo govoriti o promeni granica kao mogućem rešenju. Evropska unija, koja ima ulogu "pomagača" u procesu, nije do sada bila krajnje jasna da li podržava ovu ideju.

Uoči nove runde, zaoštrena je i atmosfera na relaciji Beograd - Priština, a povod za to je najavljena poseta Vučića Kosovu, zakazana za 8. i 9. septembar, dva dana nakon predsedničke runde.

Beogradski mediji su preneli u četvrtak uveče daje Vučić otkazao posetu Kosovu, pošto su mu prištinske vlasti, navodno, zabranile da obiđe jezero Gazivode. Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji je u četvrtak u toku dana najavio mogućnost da se Vučiću zabrani ulazak na Kosovo.

Susreti na nivou predsednika se održavaju u cilju pronalaženja zajedničke osnove za konačni sporazum. Brisel tvrdi da je na stranama da razmotre sve opcije da bi došlo do dogovora, ali je u međuvremenu dodato niz novih kriterijuma kako bi sporazum bio održiv i prihvaćen.

Novinarima je u sedištu EU objašnjeno da između ostalog, sporazum mora da ima "pristanak dve strane; mora biti u skladu sa međunarodnim pravom te mora imati imati podršku međunarodne zajednice (uključujući i Savet Bezbednosti UN) kao i regiona".

Federica Mogherini i dalje smatra da je sporazum moguć do početka naredne godine. Prema njenoj oceni, u 2019. godini se obeležava 20 godina od rata na Kosovu, stoga je ovo dobar trenutak da se "konačno okonča ovaj konflikt".

Susreti na najvišem političkom nivou između Srbije i Kosova se održavaju od oktobra 2012. godine. Pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova i njegova adekvatna implementacija su uslov za napredak kako Prištine, tako i Beograda prema strukturama EU.

Vučić: Bez komunikacije sa Kforom i albanskim međunarodnim predstavnicima

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji deluju na teritoriji AP Kosovo, a povodom njegove posete, saznaje Tanjug.

Predsednik Vučić će tek večeras doneti odluku o mogućem odlasku na Kosovo i Metohiju, a prema Tanjugovim saznanjima, među njegovim najbližim saradnicima vlada potpuna podeljenost po pitanju odlaska u srpsku pokrajinu.

Poseta predsednika Srbije, ranije najavljena za subotu i nedelju, iznenada je dovedena u pitanje nakon informacija da Priština namerava da ga spreči da poseti Gazivode.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da može da se dogodi da predsedniku Srbije bude zabranjen ulazak na Kosovo.

"Ne znam da li Vučić dolazi na Kosovo, dali smo mu dozvolu, ali destrukcijom stabilnosti Kosova ona se dovodi u pitanje. Drugi razlog, nema zbog čega da ide na Gazivode i ne zna se da li dolazi", rekao je Veselji.

STEFANOVIĆ POTVRDIO: PREKINUTA KOMUNIKACIJA SA KFOROM I POLICIJOM KOSOVA

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potvrdio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da se prekine komunikacija sa kosovskom policijom i Kforom."Predsednik je odlučio da prekinemo komunikaciju sa KPS i Kforom", rekao je Stefanović za televiziju Prva.

Upitan šta bi savetovao predsedniku Vučiću, da li da ide na Kosovo za vikend, Stefanović je rekao da će razgovarati kada se on vrati iz Brisela i čuju šta se tamo dešavalo i da će to uticati na odluku.


"Ako predsednik odluči da ide na Kosovo i Metohiju, njega tamo niko neće hapsiti. Dobro poznajem i njega i one koji idu s njim", rekao je Stefanović.

MITROVICA NA NOGAMA, NADAJU SE POSETI PREDSEDNIKA

Dan uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vucića Kosovu i Metohiji, a posle pretnji iz Prištine, koje su je dovele u pitanje, Kosovska Mitrovica je na nogama.

Građani očekuju da će predsednik Srbije ipak posetiti Kosovo.

Mediji takođe, sudeći po velikom broju novinarskih ekipa.

Ukoliko se to dogodi, Vučića će na ulasku u severni deo KiM dočekati bilbord "Dobrodošao predsedniče", ali i zastave Srbije, koje su postavljene postavljene duž puta ka Mitrovici.

U severnom delu grada je pojačano prisustvo pripadnika policije na ulicama.

Građani su podeljeni po pitanjui procene da li će se predsednik Srbije rešiti na posetu, ali ga očekuju, da bi, kako su rekli Tanjugu, čuli plan predsednika za rešavanje kosovskog pitanja.

GOJKOVIĆ: OČEKUJEM REAKCIJU EU NA PRETNjE VUČIĆU

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da očekuje da Evropska unija (EU) reaguje na pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pred najavljenu posetu Kosovu, 8. i 9. septembra."Mi očekujemo danas da neko nešto kaže, a ne da se sablažnjavaju kada poslanici u Srbiji kažu nešto necivilizovano... Da bilo koji političar u EU može danas da reaguje", rekla je Gojković na televiziji Pink.

 

 

Srbi i Albanci osuđeni na istorijsko lutanje

Brnabić: Volela bih da rešenje za Kosovo dođe sutra/Dačić: Priština glavna prepreka za kompromisno rešenje/Tači: Sporazum ima smisla samo ako Beograd prizna Kosovo

FAZ I Spiegel: Imate li neki drugi plan za Kosovo?

Štrajkovi osakatili generacije učenika

Dve kolone opozicije u Srbiji

Deimel: Njemačka neće dozvoliti etničke granice na Balkanu/Hahn ne odbacuje razmjenu teritorija između Srbije i Kosova

Volstrit džornal: SAD i Nemačka na suprotnim stranama o razgraničenju

Zapad želi Rusiju u finišu pregovora sa Kosovom ali sa posebnom „ulogom“

Osnivači Saveza za Srbiju: Može doći do promena

Ove godine upisano 344 dece migranata u 33 škole u Srbiji

Vučić o Kosovu: Biće teško doći do bilo kakvog rešenja/Haradinaj: Prekrajanje granica - poziv na nove tragedije

Žeželjev most otvoren za drumski saobraćaj

Majstorović: Regionalno ekonomsko tržište je test spremnosti za EU


Kineski Ziđin izabran za strateškog partnera RTB Bor

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button