glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic-mogerini1 srb-alb skoplje_3
skup izbori777 gazivode5 it sektor3 MEJLOVI novak444444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Tači: Interesovanje Vučića za susret sa Srbima legitimno/ Han: Beogradu i Prištini dozvoliti pregovore o teritoriji"  

izvor: agencije  foto:                                                                                                           07.09.2018.

TACI_310x186 

Tači: Interesovanje Vučića za susret sa Srbima legitimno

BRISEL– Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači kazao je da je odluka kosovskih institucija o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji poznata i da je on poštuje, kao i da poštuje legitimno interesovanje predstavnika Srbije da razgovara sa predstavnicima srpske zajednice na KiM.

Tači je novinarima u Briselu, uoči dijaloga Beograda i Prištine, rekao da podržava sastanak Vučića sa predstavnicim Srba na KiM, kako bi i njima objasnili da nije potreban strah i panika.

„Nadam se da će biti poslate poruke o dobrosusedskim odnosima, miru, zajedničkom životu i neophodnosti za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije”, kazao je Tači.

Tači je kazao da je Kosovo jedinstveno u vezi dijaloga, kao i da su jedinstvene sve instiucije, predsedništvo, Vlada, političke partije, civilno društvo, mediji.

„Svi podržavaju pregovore i podržavaju angažovanje u pravcu postizanja sporazuma, što podrazumeva međusobno priznanje”, kazao je Tači.

Naveo je da podržavaju i demarkaciju granice koja ima 430 kilometara, a odgovorajući na pitanje da li to podrazumeva"Preševsku dolini”, kazao je da demarkacija podrazumeva i obuhvatanje tog dela.

Naveo je da se ide ka finalizaciji dijaloga između Kosova i Srbije i dodao da veruje da bi dogovor doneo pozitivan razvoj „za obe zemlje”h, kao i stabilizaciju celog regiona. „Sadašnji status kvo je neodrživ, kao i status zamrznutog konflikta. Moramo da idemo napred i shvatamo da su evropske integracije budućnost i za Kosovo i Srbiju i ne smemo dozvoliti prostor za antievropske ideje”

Ovaj dijalog ima značenje jedino ako dovede do međusobnog priznanja, kazao je Tači i dodao da to za Kosovo znači učlanjenje u međunarodne organizacije. „Dijalog ne bi trebao da utiče na druge situacije u svetu, treba da zadovolji interese ljudi na Kosovu i Srbiji i multietnički duh zemlje. Svaki poziv na konflikt ili rat je neprihvatljiv”, kazao je Tači pre sastanaka u okviru sporazuma Beograda i Prištine, koji će se održati danas u Briselu

Han: Beogradu i Prištini dozvoliti pregovore o teritoriji"

han11

BEČ– Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han založio se danas u Beču da se Beogradu i Prištini „dozvoli da razgovaraju i o razmeni teritorija”.

Prema njegovim rečima, dve vlade, međutim, moraju znati da pronađeno rešenje može biti prihvaćeno od međunarodne zajednice samo ako doprinosi većoj stabilnosti u regionu.

„Ne može biti da se pronađe bilateralno rešenje koje bi bilo na teret drugih”, poručio je Han na sednici Evropske narodne partije (EPP).

Rekao je i da „stabilnost regiona može biti osigurana samo ako sve zemlje Zapadnog Balkana budu članice EU”h.

Radi se, kaže, o „zaokruživanju”, pošto gotovo svaka zemlja Zapadnog Balkana već ima jednu državu članicu EU kao suseda.

On je istakao da pre pristupanja EU moraju biti rešeni bilateralni konflikti, te s tim u vezi zatražio je podršku za kompromisno rešenje spora oko imena makedonske države.

Grčkim konzervativcima, koji su protiv kompromisa, poručio je da treba da podrže rešenje u cilju veće stabilnosti, makar to činili samo „ćutanjem”.

Ključno za region, dodao je, su napori za rešenje kosovskog problema.

Han je ponovio svoj stav da treba dozvoliti Beogradu i Prištini da pregovaraju i o razmeni teritorija.

Takođe se izjasnio protiv izjava da proširenje mora da se odloži do okončanja unutrašnjih reformi EU.

Oba procesa, prema njegovom mišljenju, moraju teći paralelno.

Konkretno je, vezano za reforme EU, zatražio ukidanje principa jednoglasnog donošenja odluka u spoljnopolitičkim pitanjima.

 

 

Kosovo pred teškom političkom krizom

Sporazum između Srbije i Kosova mora da ispuni niz uslova

Tači: Vreme je za veliki istorijski sporazum Kosova i Srbije

Komitet EU izglasao liberalizaciju viza za građane Kosova/Mogerini: EU i Zapadni Balkan partneri u odbrani i bezbednosti/Tači za referendum o sporazumu sa Beogradom

Kosovska opozicija traži sednicu Skupštine o granici sa Srbijom

Haradinaj: Kosovo ima granicu/ Han: Neprikladno komentarisati dijalog koji je u toku

Komersant: Prekrajanje granica na Balkanu može dovesti do novog rata

Čije su Gazivode?

"Zeri" o razgraničenju Beograda i Prištine/Server: Nema dokaza da su SAD za podelu Kosova, reći će - ne

Tači: Nećemo dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button