glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

zastave4 opozicija111
granica22
skola444 wiki Bundesrat viminacijum88 krstajic33 novak9999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Saradnja srpskih naučnika sa ruskim Rosatom

izvor: agencije  foto:                                                                       04.09.2018

rosato 

Saradnja srpskih naučno-istraživačkih organizacija sa ruskom državnom korporacijom Rosatomom je ogromna šansa za transfer znanja, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović.

On je na seminaru u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao da Rosatom, kao globalni lider u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, ima 330 predstavništava i 250.000 zaposlenih.

"Rosatom je moćan sistem koji nudi tehnička i tehnološka rešenja u mirnodopske svrhe i ima 16 prestavništava u evropskim zemljama, a danas započinju saradnju i sa naučno-istraživačkim organizacijama u Srbiji", rekao je Popović.

Dodao je da primeri prakse Rosatoma mogu pomoći u rešavanju mnogih pitanja vezanih za zdravstvo, efikasnost poljoprivrede, modernizaciju energetskih sistema.

Srbija i Rosatom potpisale su sporazum o saradnji u maju ove godine u Sočiju, a na seminaru u PKS koji je organizovala ta kompanija učestvovalo je oko 100 srpskih firmi i naučnih institucija.

Vlada Srbije, prema rečima Popovića, čini ogromne napore da bi povezala nauku i privredu, a "Rusija je najbolji, savršen partner da bi se postigao taj cilj". Istakao je da se Rosatom ima ugovorene poslove za 133 milijarde dolara u narednih deset godina.

Ta ruska kompanija je, kako je rekao, specijalizovana za nuklearne projekte i "nudi originalne tehnologije, a Vlada Srbije želi da obezbedi uslove za interakciju sa srpskim naučnim institucijama".

"Saradnja Rosatoma sa srpskim naučno-istraživačkim institucijama biće signal malim i srednjim ruskim kompanijama da dođu u Srbiju", rekao je Popović.

Predsednik Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji Andrej Hripunov rekao je da bilateralni odnosi Srbiji i Rusije "nastavljanju da se dinamično razvijaju".

Između Rusije i Srbije se, prema njegovim rečima, povećava robna razmena u energetici, metalurgiji i drugim oblastima, a "perspektivna oblast su nauka i novacije i tehnološki razvoj".

"Rosatom se ne bavi samo nuklearnom energijom u mirnodopske svrhe već i šire zaštitom životne sredine, prečišćavanjem vode, čistom energijom, posebno energijom vetra i drugim oblastima. Uspostavljanjem saradnje sa Srbijom mogu se razvijati zajednički projekti i ona može postati lider u regionu", rekao je Hripunov.

Direktor Odelenja za međunarodnu saradnju Rosatoma Boris Arsejev rekao je da ta kompanija razvija savremene i ekološki čiste projekte.

"Format partnerstva između Rosatoma i srpskih naučno-istraživačkih organizacija je perspektivan i za dugo godina", rekao je Arsejev.

Potpredsednik Rosatoma Vadim Titov rekao je da ta kompanija ima 8.500 naučnika koji se bave inovacijama, a prošle godine je registrovala 443 patenta.

"Možemo da ponudimo saradnju u nekoliko pravaca, osim nuklearne oblasti i saradnju u oblasti energije vetra jer pokrivamo 43 odsto tržišta energije vetra u Rusiji", rekao je Titov. Dodao je da ta korporacija proizvodi i opremu za prečišćavanje vode, i da se bavi i digitalnim tehnologijama i tehnologijama pametnih gradova i da će "srpskim kolegama ponuditi nekoliko projekata pametnih gradova".

 

 

Prvo presadjivanje organa po novom zakonu: Jedan donor za četiri života

Najatraktivniji pi-si na svetu je iz Srbije!

Nagli rast broja slučajeva malih boginja, u Srbiji najviše umrlih

Više od 50 kompanija traga za rudama u Srbiji

Rojters: IT sektor lokomotiva budućeg rasta Srbije

Srbija ima tehnologiju za bezbednu dezinfekciju

Leto zaustavilo epidemiju malih boginja

Srpski hirurzi uče od svetskog stručnjaka

Srpski uzlet na svetskom digitalnom tržištu rada

Kako do istine o vakcinama

U planu nacionalna baza sa podacima o svim teroristima sveta

Kako se pokreće IT biznis u Srbiji?

„Fabrika“ za genijalce – centar „Verokio“ gotov 2020. godine

Opet kasne satovi, Srbiji prete sankcijama

Više đaka hoće na zanat nego da uči informatiku

Kragujevačke planine stigle do Majkrosoftove galerije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button