glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av6 izbori 3 skupstina rs
novinari taci 5 nisvil-33 dva-veka-dozet zvezda-trnava1 bogi

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Leto zaustavilo epidemiju malih boginja

izvor: agencije  foto:                                                                        15.08.2018

BOGINJE 

Zahvaljujući toplim letnjim danima i većem broju vakcinisane dece, u Srbiji jenjava epidemija malih boginja. U julu je registrovano 49 obolelih, dok je u avgustu za sada bolest otkrivena kod šest osoba. Najviše pacijenata je među starijima od 40 godina, kao i mališanima mlađim od četiri godine.

U Odeljenju za nadzor nad vakcinama, preventabilnim bolestima i imunizaciju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” objašnjavaju da je sa dolaskom leta smanjen boravak ljudi u zatvorenom prostoru, a samim tim i mogućnost prenošenja virusa, što je uslovilo i manji broj obolelih.

Međutim, epidemiolozi upozoravaju da to ne znači da se ova bolest sa jesenjim danima neće vratiti u većoj meri jer se dolaskom hladnijeg vremena, uz polazak dece u školu i zbog boravka većeg broja osoba u zatvorenom prostoru, povećava mogućnost za prenošenje virusa.

Zbog toga može doći do ponovnog povećanja broja obolelih, ukoliko se jedinom efektivnom preventivnom merom, a to je vakcinacija, ne poveća stepen kolektivnog imuniteta, pre svega u dečjoj populaciji. Potrebno je da obuhvat dece vakcinisane MMR vakcinom bude veći od 95 odsto.

U 2017. godini obuhvat imunizacijom MMR vakcinom u drugoj godini dece bio je 85,2 odsto, a revakcinacijom mališana pred polazak u školu iznosio je 91,6 odsto. Najmanje dece vakcinisano je u drugoj godini u Nišavskom okrugu (59,9 odsto), Južnobačkom (71,2 odsto) i Pčinjskom okrugu (76,3 odsto), a i obuhvat revakcinacijom u sedmoj godini bio je najmanji na području ovih okruga.

Raspoloživi podaci o broju datih MMR vakcina ukazuju na to da je u prvih šest meseci ove godine aplikovano gotovo 22.000 doza više u odnosu na isti period prethodne godine, što predstavlja značajan doprinos kontroli aktuelne epidemije, ali i povećanju kolektivnog imuniteta populacije u budućnosti. Osim toga, u julu je sprovedena nabavka dodatnih 40.000 doza ove vakcine, koje će zdravstvenim ustanovama na teritoriji Srbije biti distribuirane krajem septembra, pa se očekuje masovnija imunizacija zdravstvenih radnika – dodaju u „Batutu”.

Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 10. avgustom, na teritoriji Srbije je registrovano 5.715 slučajeva obolevanja od malih boginja, od kojih je 2.875 laboratorijski potvrđeno u Institutu „Torlak”. Do sada je zbog komplikacija uzrokovanih malim boginjama preminulo 15 osoba.

Odjavljivanje epidemije u niškim bolnicama

Institut za javno zdravlje Niš odjavio je epidemiju malih boginja na Dečijoj hirurškoj klinici i Klinici za dečije interne bolesti, ali još nije odjavljena epidemija koja obuhvata područje celog grada, prenosi Beta.
„Za odjavljivanje populacione epidemije potrebno je da prođe period od 40 dana od kada je prijavljen poslednji oboleli, a mi smo poslednju prijavu sumnje na morbile u Nišu imali pre otprilike tri nedelje”, izjavio je epidemiolog Mirko Ilić.
U Prokuplju je odjavljena epidemija malih boginja, a u Aleksincu je još na snazi, jer je jedna obolela osoba evidentirana pre dve nedelje.

 

 

Srpski hirurzi uče od svetskog stručnjaka

Srpski uzlet na svetskom digitalnom tržištu rada

Kako do istine o vakcinama

U planu nacionalna baza sa podacima o svim teroristima sveta

Kako se pokreće IT biznis u Srbiji?

„Fabrika“ za genijalce – centar „Verokio“ gotov 2020. godine

Opet kasne satovi, Srbiji prete sankcijama

Više đaka hoće na zanat nego da uči informatiku

Kragujevačke planine stigle do Majkrosoftove galerije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button