glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sb11 zso44 vojska3
han-zaev asterix migranti2222 FSS bjelica-2 PART-BESIK

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Prvo presadjivanje organa po novom zakonu: Jedan donor za četiri života

izvor: evn  foto:   vn                                                                     24.08.2018

operacija1 

Samo jedan donor, prvi od početka primene novog Zakona o transplantacijama, po kojem smo od 2. avgusta svi potencijalni davaoci organa u slučaju moždane smrti, spasao je četiri života. Tri pacijenta, u noći između nedelje i ponedeljka, u Kliničkom centru Srbije dobila su donirane organe: bubreg, jetru i srce, dok je drugi bubreg transportovan u Novi Sad i presađen pacijentu u Kliničkom centru Vojvodine.

Svi transplantirani pacijenti, kako je u sredu potvrđeno u ova dva medicinska centra, dobro se oporavljaju posle zahvata. Oni su dobili šansu za novi život zahvaljujući porodici jednog pacijenta koja je dala saglasnost da se uzmu njegovi organi pošto mu je u KCS ustanovljena moždana smrt. I po novom zakonu, iako su svi punoletni potencijalni donori, izuzev onih koji se pismeno izjasne da su izričito protiv toga, najuža porodica, ipak, ima odlučujuću ulogu.

Darko Umićević bio je na spisku 750 pacijenata koji u Srbiji čekaju na bubreg donora. Šanse da se donor pojavi su male, a i da, kad se pojavi, njegov bubreg, među 750 kandidata za transplantaciju, najviše odgovara baš Darku, otprilike su kao dobiti loto premiju u kojoj je glavna nagrada - život.

- Punih osam godina išao sam na dijalizu - kaže Darko.

Sreća što je dobio bubreg donora, kao ni zahvalnost njegovoj porodici koja je dala saglasnost da se presade organi, ne može da se izmeri.

- Ovo će me vratiti u život - kaže Darko. - Samo onaj ko ide na dijalizu zna koliko je teško tri puta nedeljno po četiri sata biti na aparatima.

Profesorka Marina Savin, šef tima za transplantaciju bubrega u Kliničkom centru Srbije, zadovoljna je kako pritiče Darkov oporavak:

- Uspostavljena je normalna funkcija presađenog bubrega, a pacijent je u odličnom stanju.

Drugi bubreg donora u KC Vojvodine presađen je pacijentu koji je pet godina bio na hemodijalizi.

Srce donora dobio je šezdesetogodišnji pacijent. Profesor Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS, zadovoljan je kako se S. N. oporavlja posle komplikovanog zahvata.

- Pacijent je čekao transplantaciju osam meseci - priča profesor Putnik. - Sad se dobro se oseća.

Iako su smanjene rezerve krvi, Institut za transfuziju Srbije uspeo je da u nedelju tokom noći isporuči dovoljno jedinica da organi donora mogu da se presade.

- Naša ekipa je stalno u pripravnosti, danju i noću, i ni ovog puta, iako je sezona godišnjih odmora, nije bilo aposlutno nikakvih problema da se svi u najkraćem roku okupimo u Klinici i spremimo za zahvat - kaže profesor Putnik. - Nama je ovo od početka godine osma transplantacija srca, a za poslednjih pet godina, od kada je u KCS zaživeo program transplantacije srca, uradili smo više od 40 zahvata.

Rade Jevrić iz Mladenovca u nedelju uveče dobio je jetru. On je na transplantaciju čekao samo dva meseca, ali je njegovo zdravstveno stanje bilo takvo da i lekari otvoreno priznaju da je zapravo imao mnogo sreće, jer bez jetre donora ne bi mogao još dugo da živi.

- Bolest je kod ovog pacijenta brzo napredovala, i da se donor nije pojavio, plašim se da ne bi dočekao Novu godinu s porodicom - kaže primarijus dr Dušan Jovanović, član tima za transplantaciju jetre u KCS. - Pacijent se dobro oporavlja. Svi parametri koje kontrolišemo posle zahvata su uredni.

OVE GODINE 48 TRANSPLANTACIJA

Od početka godine u Srbiji je urađeno 48 transplantacija: presađeno je 28 bubrega, 12 jetri i osam srca. Prošle godine, recimo, imali smo 40 donora, a presađena su 92 organa: 62 bubrega, 23 jetre i sedam srca. Spisak onih koji čekaju organe, kao i svuda u svetu, mnogo je duži nego što ima donora, pa jetru, recimo, u ovom trenutku u Srbiji čeka 40 pacijenata.

novosti.rs

 

Najatraktivniji pi-si na svetu je iz Srbije!

Nagli rast broja slučajeva malih boginja, u Srbiji najviše umrlih

Više od 50 kompanija traga za rudama u Srbiji

Rojters: IT sektor lokomotiva budućeg rasta Srbije

Srbija ima tehnologiju za bezbednu dezinfekciju

Leto zaustavilo epidemiju malih boginja

Srpski hirurzi uče od svetskog stručnjaka

Srpski uzlet na svetskom digitalnom tržištu rada

Kako do istine o vakcinama

U planu nacionalna baza sa podacima o svim teroristima sveta

Kako se pokreće IT biznis u Srbiji?

„Fabrika“ za genijalce – centar „Verokio“ gotov 2020. godine

Opet kasne satovi, Srbiji prete sankcijama

Više đaka hoće na zanat nego da uči informatiku

Kragujevačke planine stigle do Majkrosoftove galerije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button