glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic-u-bugarskoj parlament11 sda11
novac mmf5 plenkovic-pupovac sale444 cvetkovic555 plz-par

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Velike, hrabre slike sveta 

izvor: evn  foto:  vn                                                        23.02.2018

14Fest

Sa metaforičnim sloganom "Priđi bliže" i favoritom za ovogodišnji Oskar, dramom "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" Martina Makdone, u petak će u Sava centru svečano započeti 46. Međunarodni filmski festival (Fest).

Na gala ceremoniji pre projekcije filma, kultnom mađarskom reditelju, oskarovcu Ištvanu Sabu biće uručena nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Jedan od najznačajnijih autora evropske kinematografije proglasiće i festival otvorenim, a voditelji ovog programa su glumci Radivoje Raša Bukvić i Marija Bergman.

Tokom festivala isto priznanje biće dodeljeno i našoj legendarnoj glumici Nedi Arnerić, i velikom ruskom reditelju Karenu Šahnazarovu, a do 4. marta premijerno će biti prikazano 116 filmova nove domaće, regionalne i svetske produkcije, kao i deset klasika.

Glavni takmičarski program nudi 16 angažovanih naslova, koji ulaze u trku za nagradu "Beogradski pobednik", među kojima su "Uvreda", libanskog reditelja Zijada Dueirija (kandidat za ovogodišnji Oskar za najbolji strani film), "Niko 1988" Suzane Nikjareli, "Dovlatov" Alekseja Germana, sa našim Milanom Marićem u naslovnoj ulozi, koji je oduševio publiku Berlinala, "Pravo mesto" Paola Đenovezea. Tu su i naslovi poznatih autora - "Iskušenik" Pola Šredera, sa Itanom Houkom u glavnoj ulozi, "Marvin" En Fontejn (nagrađen na festivalu u Veneciji), "Trg Amerika" Janisa Sakaridisa, provokativna kineska drama "Anđeli nose belo" Vivijan Kju, koja je u Kini zabranjena za prikazivanje.

U nacionalnoj selekciji "Srpski film" za nagrade se takmiči pet ostvarenja - "Banditi u potrazi za mamom" Koste Ristića, "Ederlezi rajzing" Lazara Bodrože, "Horizonti" Svetislava Dragomirovića, "Izgrednici" Dejana Zečevića i "O bubicama i herojima" Petra Pašića.

Pored naslova koji su već prepoznati i nagrađeni u svetu, 46. Fest u svom trećem takmičarskom programu "Granice" prikazuje osam subverzivnih, kontroverznih, arthaus filmova koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu, kao što je Hitler's Hollywood, koji se bavi nemačkom kinematografijom u vreme nacista. U programu Thrills and Kills imaćemo uzbudljive žanrovske filmove, od horora do trilera, a selekcija Microwave donosi tri mikrobudžetna ostvarenja, među kojima je i premijera domaćeg filma "12 gnevnih žena" Jelene Marković. Docufest će prikazati dokumentarce o Vitni Hjuston, Rjuići Sakamotou, Keriju Grantu, Milču Mančevskom i Svetozaru Botoriću.

U selekciji "Fest klasik" gledaćemo filmove dobitnika "Beogradskog pobednika" - "Pukovnik Redl" i "Susret sa Venerom" Ištvana Saba, "Višnja na Tašmajdanu" u kojem je pre 50 godina igrala Neda Arnerić... Tu je i novi program PlayUK, koji Fest organizuje u saradnji sa Britiš konsilom, u okviru kojeg će biti prikazana i ostvarenja u VR formatu (virtuelna realnost), a priliku da uživa imaće i najmlađa publika, u filmovima iz programa "Festić 46".

Za svečano zatvaranje pravo sa Berlinala stiže nam ostvarenje čuvene poljske rediteljke Malgoržate Šumovske "Lice". Do četvrtka je prodato više od 50.000 karata.

GOSTI BEOGRADA

Pored Ištvana Saba (na slici) i Karena Šahnazarova, Beograd će učiniti svetskom filmskom metropolom više od 40 gostiju koji stižu na Fest - Suzana Nikjareli, Paolo Đenoveze, Alesio Lazareski, Vitorija Pučini, Kornel Mundruco, Marta Mesaroš, Ivan Šahnazarov, Jakob Ladanji, Makis Papadumitru, Mazen Khaled, Juri Ričinski, Pavel Hvalejev, Kim Sang Čul, Hong Do Jeon, Branko Šmit, Dalibor Matanić, Goran Bogdan, Emir Hadžihafizbegović, Jan Cvitkovič...

SVE NAGRADE FESTA

Nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji film, kao i još šest nagrada (za režiju, scenario, glavnu mušku i žensku ulogu, najbolji debi i nagradu žirija), dodeliće žiri kojem predsedava reditelj Milčo Mančevski, a o nagradama u nacionalnom takmičarskom programu odlučivaće žiri na čelu sa rediteljem Lordanom Zafranovićem. Pored zvaničnih priznanja žirija, biće dodeljene i nagrade "Nebojša Đukelić" za najbolji film regiona, "Milutin Čolić" za najbolji domaći film, nagrade FIPRESCI žirija i FEDEORA žirija.

POLANSKI, FATIH AKIN, OZON...

U revijalnom programu očekuju nas novi hitovi velikih autora - "Prema istinitoj priči" Romana Polanskog, "Oblik vode" Giljerma del Tora, "Zovi me svojim imenom" Luke Gvadanjina, "Fantomska nit" Pola Tomasa Andersona, "Niotkuda" Fatiha Akina, "Zaista, nikada nisi bio ovde" Lin Remzi, "Jupiterov mesec" Kornela Mundruca, "Skver" Rubena Estlunda, "Oproštaj" Rolanda Džofija, "Dvostruki ljubavnik" Fransoa Ozona, "Advokat" Dena Gilroja sa dvostrukim oskarovcem Denzelom Vašingtonom.

novosti.rs

 

Srbija sa tri filma na Berlinalu

I svetske zvezde u srpskom filmu o NATO zločinima

Stefanovski: Kuvao sam album u glavi i duši 20 godina

Debi Lazara Bodrože na filmskom marketu u Berlinu

Miša Janketić : Zlo će opstati dok se svet ne ugasi

Srbija sve bliža filmskim mekama

Otkrivena spomen-ploča Miodragu Petroviću Čkalji

Preminuo glumac Nebojša Glogovac

Kratki vodič kroz 46. Fest

Na 46. Festu 126 filmova, 116 premijera!

Irfan Mensur: Dičim se balkanskim "primitivizmom"

Filip Grbić: Generacija opsednuta novcem i bazanjem po svetu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button