glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ivanovic88 makedonija111 taci-vujovic
dodik-vucic vrs vikipedija2 bombardovanje vakcina-beba par-plz

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbija sa tri filma na Berlinalu

izvor: agencije  foto:                                                          16.02.2018

berlinare

Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić je u izjavi Tanjugu najavio da će 17. februara u Glavnom takmičarskom programu Berlinala biti prikazana rusko-poljsko-srpska koprodukcija Dovlatov, Alekseja Germana mlađeg kome glavnu ulogu igra Milan Marić.

Jevtić ističe da Srbija decenijama nije imala nijedan film u Glavnom takmičarskom programu berlinskog festivala i da su karte već rasprodate i za premijeru i za prvu reprizu.

Istog dana u selekciji "Generation", koja je posvećena omladinskim filmovima, biće prikazan kratki animirani film Neputovanja, Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

U program „Forum", koji je posvećen klasicima, uvršteno je kultno ostvarenje Kad budem mrtav i beo, Živojina Pavlovića, koje će imati čak tri projekcije, a reč je o restauriranoj kopiji izrađenoj u okviru projekta „Vip Kinoteka“.

Stvaraoci iz Srbije učestvovaće na platformi za umrežavanje „Berlinale talents“ (Berlinale Talents), koja traje od 17. do 22. februara.

U programu „250 talenata“, koji će ove godine okupiti 128 žena i 122 muškarca, učestvovaće reditelj Marko Grba Sing i scenografkinja Miljena Vučković.

U 10 projekata odabranih za učešće u programu „Prodžekt lebs“ (Project Labs) uvršten je projekat „Pejzaži slobode“ (Freedom Landscapes) Marte Popivode, takođe učesnice skupa „Berlinale talents“.

Jevtić naglašava da je Berlinale najvažniji festival za evropsko tržište, posebno za centralnu i južnu Evropu.

On je nama možda i važniji od Kana, jer se tu postiže većina dogovora. Svi su na jednom mestu, svi sedimo na tom marketu i tu se prave dogovori za celu godinu“, objasnio je Jevtić.

Sa prošlogodišnjeg Berlinala beogradska publika će na predstojećem Festu, koji se održava od 23. februara do 4. marta, imati priliku da pogleda filmove Ana, ljubavi moja, Božija zemlja, Tragom kostiju, Fantastična žena i Zabava, a u programu su se našla i tri ostvarenja iz Glavne takmičarske selekcije ovogodišnjeg berlinskog festivala.

Pored već pomenute srpske manjinske koprodukcije Dovlatov, tu su i Lice- novi film poljske reditelje Malgoržate Šumovske, čiji je prethodni film Telo prikazan na 44. Festu, i Eva –adaptacija romana britanskog pisca Džejmsa Hedlija Čejsa u režiji Benoa Žakoa.

Lola na Berlinalu“ je selekcija koja prikazuje najbolja ostvarenja nemačke kinematografije, a iz ovog programa na Fest stiže Niotkuda, novi film Fatiha Akina, višestruko nagrađivanog nemačkog reditelja turskog porekla, ovenčanog Zlatnim medvedom na Berlinalu za Glavom kroz zid (Head On).

 

 

I svetske zvezde u srpskom filmu o NATO zločinima

Stefanovski: Kuvao sam album u glavi i duši 20 godina

Debi Lazara Bodrože na filmskom marketu u Berlinu

Miša Janketić : Zlo će opstati dok se svet ne ugasi

Srbija sve bliža filmskim mekama

Otkrivena spomen-ploča Miodragu Petroviću Čkalji

Preminuo glumac Nebojša Glogovac

Kratki vodič kroz 46. Fest

Na 46. Festu 126 filmova, 116 premijera!

Irfan Mensur: Dičim se balkanskim "primitivizmom"

Filip Grbić: Generacija opsednuta novcem i bazanjem po svetu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button